PDA

Zobacz pełną wersję : pozycja aparatu w torbie

czeski
03-02-2007, 12:14
wiem troche glupie pytanie...ale czy aparat moze lezec bokiem w torbie fotograficznej?bo jak wkladam caly z obiektywem na plasko to trohe ciasno jest i odlaczam obiektyw i daje go w osobna przegrodka a aparat klade bokiem

JK
03-02-2007, 12:16
A nie lepiej włożyć torbę do aparatu? :wink:

żółto-czarny
03-02-2007, 12:34
Faktycznie, trochę... dziwne pytanie :mrgreen: Jak robisz zdjęcia w pionie to też ustawiasz go bokiem i nie może to mieć znaczenia dla kondycji sprzętu. Co za różnica, w torbie czy poza?

Zbigniew
03-02-2007, 13:01
No chłopak się martwi, czy puszki nie wytrzęsię. Ja pomogę - u mnie w torbie aparat jest noszony ryjkiem w dół, przy czym ryjek wisi sobie, gdyś korpus aparatu wspiera się na przegródkach.

MYSZ
03-02-2007, 14:41
A mój aparat siedzi w torbie byle jak, bez stałego miejsca, ma się zmieścić i tyle a odłączanie obiektywu "pachnie" zapaćkaną szybko matrycą:)

jaari
03-02-2007, 14:53
wiem troche glupie pytanie...

To wcale nie jest głupie pytanie :-) Możesz nosić szkłem do dołu, lub w bok.Nie odpinaj tylko szkła od body (zbyt często).

Zbigniew
03-02-2007, 14:58
czeski, a w jakiej torbie nosisz ? jakie masz możliwości ułożenia aparatu w torbie ?

Pytam, bo ja też spędziłem chyba z pół godziny zanim przemodelowałem torbę tak, aby pasowało. Teraz znowu mnie to czeka, bo muszę lampę zmieścić i zaczynam się martwić, że Nova 3 pójdzie na sprzedaż, a przyjdzie Nova 5 albo plecak :(

wilus
03-02-2007, 15:17
odlaczam obiektyw i daje go w osobna przegrodka a aparat klade bokiem
chłopie kup sobie porządną torbe! ale najpierw miotłe do sprzątania śmieci z matrycy

CynowaKonefka
03-02-2007, 15:27
chłopie kup sobie porządną torbe! ale najpierw miotłe do sprzątania śmieci z matrycy
Coś w tym jest :) Ja noszę w plecaczku w pozycji naturalnej, obiektywem opiera się o taką jakąś przegródkę na rzepach. Ale w życiu bym nie ściągnął obiektywu bo plecak jest wewnątrz pełny różnych niezidentyfikowanych farfocli które zaraz były by w środku puszki.

Pozdrawiam

EDIT. Taki drobny OT :
Idę sobie spokojnie z plecaczkiem foto naglę widzę że w ciemnej bramie rozgrywa się scena warta natychmiastowego uwiecznienie. Ściągam więc pleczaczek odsuwam zamki, wyciągam aparat. Po chwili zastanowienia plecaczek chwytam w zęby i drugą wolną ręką wyciągam obiektyw. Wciąż trzymająć plecak w zębach z wielkim trudem ściągam zatyczki chowam w kieszeniach i przypinam słoik. -Ufff.... nareszcie..... - syczę przez zaciśnięte zęby.
Moje oczy gorączkowo poszukują w okolicy jakiegoś suchego i czystego miejsca. Wzrok mój pada na pobliski czysty zadaszony parapet. Kładę na nim puszkę z obiektywem, plecak i biorę się za rozpakowanie z pokrowca błyskograta. Kilka sekund i już rozpakowana lampa pozbawiona zostaje dyfuzora i jest gotowa do pracy. Futerał rzucam byle jak do plecaka i błyskawicznie mocuję lampę z satysfakcją odnotowując w myslach kliknięcie blokady. Teraz szybko... Przełączam włącznik aparatu na ON i przez sekundę przytrzymuję przycisk włączający lampę....
Ach..... Teraz jestem gotowy....
Zbliżając się do miejsca akcji ustawiam szybko przysłonę i czas i ISO za pomocą pokręteł i paru
guzików które znam na pamięć. Teraz ostrożnie... Kadrowanie... Tak taaaak... Chwila ?
Ale gdzie oni się podziali ?

TJD
03-02-2007, 15:39
Tu masz wszystko o pozycjach - http://www.mediweb.pl/sex/vad03.php :)
A z aparatem się nie cackaj, nie warto. Serio mówię.

prz3mo
03-02-2007, 18:13
Ja kilka dni temu kupiłem plecak LOWEPRO ORION TREKKER II i niby na rysunku pogladowym
(rysunek nr 6):

http://www.lowepro.com/Products/Backpacks/classic/Orion_Trekker_II.aspx

jest pokazane ze korpus z obiektywem leży obiektywem w dół. Nijak jednak nie udało mi sie ustawic przegrodek by to jakos sie trzymało, wiec poki co kłade wyswietlaczem (tyłem body) do dołu, a obiektywem do gory...

bartoszek
03-02-2007, 18:37
Mój nikonek leży szkiełkiem w dół,reszta trzyma się na rzepowych przegródkach.
Ale pomysł żeby ściągać szkiełko zabił mnie!Jak tak dalej będziesz robił to nienadążysz z czyszczeniem matrycy.

Patio
03-02-2007, 18:38
Tu masz wszystko o pozycjach - http://www.mediweb.pl/sex/vad03.php :)
A z aparatem się nie cackaj, nie warto. Serio mówię.

Ta .. tylko ile ma to wspólnego z aparatem :D

sjm
03-02-2007, 19:47
Zobacz moze jakieś ustawienia róznych toreb Cię natchną http://www.cambags.com/camera_mainpage.htm (http://www.cambags.com/camera_mainpage.htm) :)

TJD
03-02-2007, 19:53
Ta .. tylko ile ma to wspólnego z aparatem :D

Z aparatem niewiele, z fotografią na upartego można by to jakoś pogodzić. Tak czy siak, debatowanie na temat pozycji aparatu, jest znacznie mniej przyjemne...

Patio
03-02-2007, 19:55
Z aparatem niewiele, z fotografią na upartego można by to jakoś pogodzić. Tak czy siak, debatowanie na temat pozycji aparatu, jest znacznie mniej przyjemne...

Nie wątpie w to ale chyba tym nie bardzo pomozemy szukającemu :)

TJD
03-02-2007, 20:06
Nie wątpie w to ale chyba tym nie bardzo pomozemy szukającemu :)

Zgadza się! Ino pomoc, w nieistniejącym problemie, jest całkowicie zbędna. Liczyłem na to, że autor wątku zniesmaczony treścią i prymitywizmem mojej odpowiedzi, porzuci temat, wsadzi aparat do torby (obojętnie jak!) i pójdzie robić zdjęcia pięknym modelkom. W najlepszym przypadku po zakończonej sesji mógłby sprawdzić w praktyce informacje, które znalazł w moim linku :) Myślę, że byłby podwójnie zadowolony.

Trader
05-02-2007, 13:13
skorzystam z okazji i się zapytam. Czy warto kupić taką (http://www.allegro.pl/item161887861_duza_torba_na_lustrzanke_canon_nikon _dodatki.html) lub taką (http://www.allegro.pl/item161975483_torba_foto_canon_nikon_minolta_fuji_ mocow_statywu.html) torbę?

wertus
05-02-2007, 13:22
mam dosyc sztywną torbę z regulowanymi przegródkami ale przewaznie leży on na boku z podłączonym obiektywem, a przegródkami reguluje luz tak aby mi on nie latał niepotrzebnie po torbie, obok nosze inne szkła sztywno ułożone w przegródkach i naprawde nie zastanawiałem sie jak temu aparacikowi jest tam wygodnie poprostu jak trzeba to w 3 sekundy on ma juz działac a nie pół godziny moztarzu sprzetu w nieznanym miejscu, wiekszości zaplanowanych wyjśc już w domu ustawiam i zakładam to co trzeba tak aby w plenerze było jak najmniej zmian, no ale wszystkiego nie unikniemy i poprostu wszystkiego trzeba sie nauczyc
pozdrawiam

bacanski
05-02-2007, 19:43
to sa 2 takie same torby i chyba dobre... znajomy ma je z canonem 20d i jest zadowolony... ;)

ja tez myslalem o torbie ale zdecyduje sie chyba na plecak ;)

maciekk
05-02-2007, 23:41
hej, ja kupilem dzisiaj orion trekker II nie bardzo widze opcje zeby ulozyc tam puszke z kitem tak jak to niby jest przewidziane ;-) nosze go tez szklem do dolu tylko tak bokiem w tej srodkowej przegrodzie, ta przegrodke ulozylem tak z boku zeby pewnie siedzial. mam nadzieje ze jest ok ;-) sama puszke jeszcze bym tak ulozyl podobnie jak na zdjeciu ale obok trzymam 70-300 i z tym to juz nie ma bata ;-)
pozdrawiam

prz3mo
05-02-2007, 23:43
hej, ja kupilem dzisiaj orion trekker II nie bardzo widze opcje zeby ulozyc tam puszke z kitem tak jak to niby jest przewidziane

heehe.. no wlasnie :D Pisalem o tym wyzej, tzn. niby sie da (tak jak na rysunku na stronie LowePro), kiedys jak bede u dziewczyny to zrobie fotke drugim aparatem jak ulozyc te sciabnki, ale jakos tak nie do konca to chyba jest to o co chodzi...
Ja nosze po prostu tyłem body do dołu, a obiektywem do góry.

Marcin Stawiarz
06-02-2007, 00:15
zazwyczaj wkladajac aparat do torby to nawet filtrow nie sciagam taki ze mnie len :) odkad wiem, ze nawet jesli jakies tam paprochy mam na obiektywie/filtrach (pedzelek sie przydaje do usuniecia najwiekszych) nie wplywaja na jakosc zdjec to sie nie przejmuje, a zakladanie co chwile filtra to strata czasu, szczegolnie jak sie robi zdjecia w miescie, to jednak dla bezpieczenstwa trzeba po serii zdjec schowac aparat, kolejna uliczka i znowu wyciagam, itd...

maciekk
06-02-2007, 00:35
oj bo na stronie lowepro to jest rysunek jakiegos zenka albo czegos w tym ksztalcie. moje 12xp tez tak moge ulozyc w tym plecaku. trzymam tam d50 i generalnie ten uchwyt czy jak to sie nazywa to czego nie ma w zenku przeszkadza w ulozeniu. ale tak jak mam jest chyba ok :-)

bukowy dziad
06-02-2007, 03:17
hmmm...>Zbigniew: a po co ci wieksza torba niz nova3?:) pytam, bo kiedys wsadzilem do niej d70,f60,18-70,50/1.8,105/2.8,sb800 i sporo gratow po kieszonkach (przy czym obie puszki z zapietymi szklami i nic sie nie obijalo). na codzien siedzi tam d70+kit+sabinka+70-300+105 i jest naprawde wygodnie i niespecjalnie ciasno - super torba w sumie - duzo sie miesci a jeszcze bardzo poreczna - polecam.

Zbigniew
06-02-2007, 09:25
hmmmm, a powiedz proszę w jakiej pozycji masz tam aparat aby wszystko się tak ładnie mieściło ? Na szerokość torby (wtedy zajmowałby z 1/3, ale ciężko wchodzi), czy na długość (wtedy nie wiem jak z resztą gratów).

Pozdrowienia, Zbyszek

Trader
06-02-2007, 10:47
to sa 2 takie same torby i chyba dobre... znajomy ma je z canonem 20d i jest zadowolony... ;)

ja tez myslalem o torbie ale zdecyduje sie chyba na plecak ;)

to, że 2 takie same, to wiem, z tym, że ta droższa jest deko większa...

israel
06-02-2007, 13:08
Witam,
Obecnie mam Lowepro Nova 3 AV. W sumie myslalem ze bedzie bardzo duza :) a jest taka w sam raz.
Na srodku obiektywem w dol mam D80 z Nikkorem 18-200 VR. Obok po jednej stronie jest SB-800, po drugiej mieszcza sie akurat oslona przecisloneczna i nakladka rozpraszajaca do lampy. One zajmuja miejsce "od niosacego". Po przeciwnej stronie powstaly mniejsze "kieszonki" gdzie w razie potrzeby mieszcza sie idealnie ladowarka, kable. Tak ze na dluzszy wyjazd moge spokojnie zmiescic tam wszystko co mam (i nic wiecej ;)).
pozdrawiam