PDA

Zobacz pełną wersję : Czy F100 ma pułapkę autofokus???

bastek73
03-02-2007, 12:08
Studiowałem instrukcję - ksero i nie znalazłem nic na ten temat.
Może ktos doradzi???
Wybaczcie ale dziś chyba nie odpisze - mam gości i imieniny troszke spóźnione a rano obserwując sikorki i sójki na drzewie pomyślałm , że pułapka AF byłaby świetna sprawą tym bardziej biorąc pod uwagę moją ostrość widzenia świata dziś :)))))
Pozdrawiam Sebastian

bacanski
03-02-2007, 12:34
ale o co w tym chodzi?

sea21
03-02-2007, 13:02
o co wogole chodzi z ta pulapka autofocus??

JK
03-02-2007, 13:09
Tak w skrócie. Ustawiasz priorytet ostrości; ustawiasz ostrość na punkt, w którym chcesz zrobić zdjęcie poruszającego się obiektu; wciskasz spust i czekasz. Jak obiekt się pojawi i elektronika aparatu uzna, że będzie ostry, to aparat sam zrobi zdjęcie. Musisz tylko rozdzielić wyzwalanie migawki (spust) od ustawiania AF.

Kaleid
03-02-2007, 13:10
D70 ma cos takiego,D200 tez, w F100 nie mam pojecia, ale zapewne tez sie da.

W D70 robi sie to tak:
1. Wstawiasz aparat w trybie AF
2. Tryb autofokusa przestawiasz AF-S
3. W menu uaktywniasz CF15, czyli przenosisz AF na przycisk AE-L/AF-L
4. Ustawiasz CF 16 na OFF, czyli AE Lock na OFF (po wcisnieciu spustu, ostrosc nie bedzie ustawiona)

Teraz musisz nakierowac aparat na miejsce w ktorym ma byc owa pulapka, ustawiamy tam ostrosc za pomocą przycisku AE-L/AF-L wciskajac go i puszczajac, to wazne.

5. Przekadrowac i wcisnac spust do oporu. Aparat nie zrobi zdjecia dopoki czujnik AF nie wykryje ostrosci.
Ma to tą wade, ze trzeba trzymac wcisniety spust..ale w D70s czy D200 mozna zablokowac wezyk, dziala tak samo :)

W D200 identycznie, z tym ze nazwy CFow oczywiscie sie roznią.

JK
03-02-2007, 13:13
W D200 dużo prościej. Bo trzeba tylko ustawić w MENU priorytet ostrości i nauczyć się operować przyciskiem AF-ON.

Kaleid
03-02-2007, 13:16
Dokladnie, D200 ma osobny przycisk AF-ON. F100 rownie go posiada, wiec z pulapką ostrosci nie powinno byc problemow.

Czornyj
03-02-2007, 13:18
Cholera, macie absolutnie rację - zupełnie na to nie wpadłem :lol:

Kaleid
03-02-2007, 13:20
Czornyj, Ty lamo :twisted:

JK
03-02-2007, 13:32
Zaraz lamo. :evil: Wiedzą się dzielić nie chce. Przecież mod powinien być mądrzejszy od tej całej forumowej gawiedzi. :lol:

BugsBunny
03-02-2007, 13:41
W D80 tez jest taka mozliwość, pisali o tym na dpreview a ja sprawdziłem - działa. Niestety trzeba trzymać wciśnięty spust

Patio
03-02-2007, 13:59
bardzo ciekawa funkcjia :D
A jej zastosowanie ??
SPORT i obiekt poruszający sie ??

k2_verti
03-02-2007, 14:04
bardzo ciekawa funkcjia :D
A jej zastosowanie ??
SPORT i obiekt poruszający sie ??

kiedys national geo wykorzystywał to przy fotografowaniu zwierzyny. pamietam taki artykuł o tygrysach, fotograf za nic nie chciał spotkać się oko w oko z tygrysem, więc ustawił zabawke z pułapką ostrości. pojawił się tygrysek, "przeciął" ostrość, aparat zrobił zdjęcie i koniec. :) fotka jest, zwierzątko i fotograf żyją :)

fotografia makro, przyrodnicza np: kolibry w locie.

co do f100, to jak mnie pamiec nie myli - nie działa. w starszym modelu f90x podpinało się kiedyś scianke mf-26 i wszystko działało.

pzdr. ks

JK
03-02-2007, 14:09
kiedys national geo wykorzystywał to przy fotografowaniu zwierzyny. pamietam taki artykuł o tygrysach, fotograf za nic nie chciał spotkać się oko w oko z tygrysem, więc ustawił zabawke z pułapką ostrości. pojawił się tygrysek, "przeciął" ostrość, aparat zrobił zdjęcie i koniec. :) fotka jest, zwierzątko i fotograf żyją :)

Fotograf żyje, fotka jest, tylko aparat zbytnio zasmakował tygryskowi, więc go z lekka napoczął. :D

BugsBunny
03-02-2007, 14:17
ciekawe kto trzymał wciśnięty spust - Anonimowy Asystent fotografa? Chociaż F5 i 6 i tym podobne maja chyba ta funkcję prawdziwą?

Jacek_Z
03-02-2007, 15:43
o ile pamietam F100 ma te funkcje (bez trzymania guzika) z tą rozbudowaną ścianka tylną. Miałem, nie uzywałem - wstyd przyznać - nie pamiętam dobrze, chyba tam tak było.

mp_
03-02-2007, 15:51
najprawdopodobniej tak właśnie jest jak pisze Jacek Z czyli analogicznie jak w f801 i f90...ze ścianką

fIlek
03-02-2007, 16:02

fotografia makro, przyrodnicza np: kolibry w locie.

co do f100, to jak mnie pamiec nie myli - nie działa. w starszym modelu f90x podpinało się kiedyś scianke mf-26 i wszystko działało.

pzdr. ks

Pamiętam tą fotę - miodzio - zdaje się tygrysica w jakimś dołku z wodą. Tam jednak chyba chodziło o inny sposób wyzwalania- bariery optoelektroniczne (fotokomórki) i kilka lamp błyskowych w trybie WL. Tam chyba nie chodziło o strach przed spotkaniem, a o to, że tygrysy omijają ludzi. Do końca życia nie zapomnę miny kociaka przyłapanego w kąpieli...

Tak czy siak nigdy nie próbowałem tej metody fotografowania(pułapka ostrości) sprawdzać, ale pierwsze, co przychodzi mi do głowy to nasz domowy zwierzak biegnący w naszym kierunku....

darsedz
06-02-2007, 22:46
wiec teoretycznie może to znależc zastosowanie np do "łapania" kropelek w locie....??

BugsBunny
06-02-2007, 22:57
wiec teoretycznie może to znależc zastosowanie np do "łapania" kropelek w locie....??

musiałaby być duuuża kropelka i powoli lecąca ;-)
bez lampy ciężko

Jacek_Z
06-02-2007, 22:57
nie, zwłoka jest zbyt wielka. to robi sie inaczej. migawka otwarta, całkowita ciemność. odległość nastawiona oczywiście. kropla przecinająca linię czujnika (nie w body, konstrukcja zewnętrzna) powoduje odpalenie błysku. migawka sie zamyka.
Tak robi się w laboratoriach, bo domowo - inaczej. na ilość po prostu, kiedyś się coś trafi. W końcu cyfra nie kosztuje.

darsedz
06-02-2007, 23:15
myslałem już wcześniej o takim czujniku (mam różne takie)... tylko trzeba dorobić kabelek do body... ale jak mnie kiedyś najdzie to zrobie to :)

Jacek_Z
06-02-2007, 23:28
myslałem już wcześniej o takim czujniku (mam różne takie)... tylko trzeba dorobić kabelek do body... ale jak mnie kiedyś najdzie to zrobie to :)
kabelek od tego czujnika podłącz do lampy błyskowej a nie do body. Ta lampka na M, na jak najmniejszej mocy (krótki błysk) Przysłonę poregulujesz odległoscią lampa - kropla. Body na czasie kilku sekund, na manualu.

Władca Pixeli
07-02-2007, 06:44
Schematy
http://hiviz.com/tools/triggers/makeown.htm

Dla ciekawych wystrczy wpisać w google
High-Speed photography

Kilka ciekawych zdjęć
http://users.skynet.be/fotoopa/highspeed_frame_set.htm