Zobacz pełną wersję : [ Sport ] Prośba o wytknięcie błędów :(
Proszę powiedzcie jakie błędy popełniłam, że poniższe zdjęcie wyszło tak słabo ostre.
Parametry:
Aparat Nikon D60
obiektyw 18-105
ostrość - centralna
F 4,5
Czas 1/200
Użyta wbudowana lampa
Robione z ręki
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://img402.imageshack.us/img402/7162/dsc0281b.jpg]źródło ([URL=http://imageshack.us/photo/my-images/402/dsc0281b.jpg/)[/URL] Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Zdjęć takich napstrykałam trochę i wszystkie nie mają takiej ostrości jakbym chciała. Nie wiem gdzie popełniam błąd. Porównuję te zdjęcia z innymi zdjęciami z tych zawodów i moje wypadają blado, przynajmniej pod względem ostrości :(
Podstawowym błedem jest ustawienie czasu. W sporcie 1/200" to takie nie wiadomo co. Dużo za długo, jeśli chcesz zamrozić ruch, albo duzo za krótko, jeśli chcesz panoramować i oddać dynamikę tego ruchu. Trzeba tez pamietać, że nie wszystkie sporty nadają się do panoramowania.
Wyznaczanie czasu jest sprawą dość prostą. Oszacuj sobie prędkość obiektu i policz o ile milimetrów przemieści się obiekt podczas 1/200". Jeśli jeszcze uwzględnisz kąt widzenia obiektywu, fizyczny rozmiar piksela (sensora) i wykorzystasz proste funkcje tygonometryczne, to wszystko stanie się jasne. To wszystko można szybko policzyć.
1/200 to troche malo ( zalezy czy to szybki zjazd, podjazd pod gorke, czy prosta, na podjezdzie to moze byc ok 1/200, ale przy pozostalych to bym dal minimum 1/400 lub jeszcze krocej )
Wylaczyl lampe wbudowana ( tam ona byla zbedna, pozatym daje kilka przedblyskow zanim odpali a to juz sa ulamki sekund a obiekt sie przemieszcza ), druga sprawa jest taka ze ogolnie jestem przeciwnikiem lamp blyskowych w sporcie, no chyba ze naprawde tego sytuacja wymaga.
Krecic ISO jak najwyzej, przy zachowaniu jak najlepszej jakosci wyjsciowego obrazka ( oglonie dla uzyskania jak najkrotszego czasu, mozliwego zamrozic ruch )
Podstawowym błedem jest ustawienie czasu. W sporcie 1/200" to takie nie wiadomo co. Dużo za długo, jeśli chcesz zamrozić ruch, albo duzo za krótko, jeśli chcesz panoramować i oddać dynamikę tego ruchu.
Kłopot w tym, że ustawiłam krótszy czas ale po włączeniu lampy sam ustawiał się na 200 - nie wiem dlaczego. Pracowałam na preselekcji czasu.
Wylaczyl lampe wbudowana ( tam ona byla zbedna, pozatym daje kilka przedblyskow zanim odpali a to juz sa ulamki sekund a obiekt sie przemieszcza ), druga sprawa jest taka ze ogolnie jestem przeciwnikiem lamp blyskowych w sporcie, no chyba ze naprawde tego sytuacja wymaga.
Pierwszy raz użyłam lampy w tego rodzaju zdjęciach (sport) i zrobiłam to dlatego, że inni fotografujący jej używali i to nie tacy amatorzy jak ja. Może po prostu ja nie umiem jej odpowiednio użyć :(
Kłopot w tym, że ustawiłam krótszy czas ale po włączeniu lampy sam ustawiał się na 200 - nie wiem dlaczego. Pracowałam na preselekcji czasu. .....
I prawidłowo. Poczytaj o synchronizacji z błyskiem, to się dowiesz dlaczego aparat właśnie tak zadziałał. Jeśli chcesz błyskać, a nie masz trybu FP, to z czasem nie poszalejesz.
Pierwszy raz użyłam lampy w tego rodzaju zdjęciach (sport) i zrobiłam to dlatego, że inni fotografujący jej używali i to nie tacy amatorzy jak ja. Może po prostu ja nie umiem jej odpowiednio użyć :(
Pierwsze co to tak jak JK napisal synchro na krotkie czasy czyli FP, potem ustawic odpowiednia ekspozycje i lampa tylko delikatnie dopalic, ale to naprawde delikatnie, jak juz musisz uzywac lampy w takich warunkach.
Czy inni fotografowie uzywali lamp wbudowanych czy dodatkowych ??
I prawidłowo. Poczytaj o synchronizacji z błyskiem, to się dowiesz dlaczego aparat właśnie tak zadziałał. Jeśli chcesz błyskać, a nie masz trybu FP, to z czasem nie poszalejesz.
Poczytam na pewno, dzięki ;)
potem ustawic odpowiednia ekspozycje i lampa tylko delikatnie dopalic, ale to naprawde delikatnie, jak juz musisz uzywac lampy w takich warunkach.
Czy inni fotografowie uzywali lamp wbudowanych czy dodatkowych ??
Nie wiem czy muszę, staram się podglądać innych ;)
Używali dodatkowych lamp, ja dopiero przymierzam się do takowej, ale jeszcze sporo się muszę nauczyć ;)
Czy możecie mi polecić jakąś stronę gdzie dowiem się wszystkiego o synchronizacji błysku itp. ?? Czytam to co znalazłam w googlach ale przyznam szczerze .. nie wiele z tego rozumiem ;(
adolfik9501
01-07-2011, 18:21
Czy możecie mi polecić jakąś stronę gdzie dowiem się wszystkiego o synchronizacji błysku itp. ?? Czytam to co znalazłam w googlach ale przyznam szczerze .. nie wiele z tego rozumiem ;(
Proszę: http://foto.jasiu.pl/.
Nieśmiało również zapytam w jakim trybie był AF? Do ruchomych obiektów AF-C trza.
EDIT: Co do synchro z krótkimi czasami migawki (AutoFP) to trzeba wymienić korpus na odpowiedni (obecnie min. D90), jak i dobrą lampę zakupić (min. SB600).
krzysztof jot
03-07-2011, 13:23
napisze Ci brutalna prawdę - fotografia sportu to najdroższa zabawa w fotografię, sentencja że nie sprzęt robi zdjęcia niestety nie sprawdza sie w tej materii - tak więc oczywiście da rade tu coś poprawić, ale jak widzisz oczami wyobraźni pięknie kolorową ostrą nieomal "wyciętą" sylwetkę kolarza na rozmytym filmowo tle - to musisz mieć obiektyw, a nie słoik po dżemie.
samson09
06-07-2011, 12:16
napisze Ci brutalna prawdę - fotografia sportu to najdroższa zabawa w fotografię, sentencja że nie sprzęt robi zdjęcia niestety nie sprawdza sie w tej materii - tak więc oczywiście da rade tu coś poprawić, ale jak widzisz oczami wyobraźni pięknie kolorową ostrą nieomal "wyciętą" sylwetkę kolarza na rozmytym filmowo tle - to musisz mieć obiektyw, a nie słoik po dżemie.
No niestety z 18-105 nie poszalejesz przy tego typu zdjęciach.