PDA

Zobacz pełną wersję : Asus M4A89GTD Pro i dziwne rzeczy z napięciami

Strus
27-06-2011, 21:57
Może nie miejsce na takie pytania ale na pclab'ie nie za bardzo ktoś wie o co chodzi więc zapytam tutaj. A nóż ktoś zagadkę rozwiąże.

W Użyciu K10Stat czyli takie bardziej zaawansowane CnC pod AMD

Zdjęcie ekranu z BIOS'em

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img121.imageshack.us/img121/7451/img2011062600077.jpg)

I teraz tak: Dane w BIOSie są teraz inne ale nie o to chodzi. Chodzi o to co jest co w kwestii napięć - to szare pokazuje aktualnie 1.308, niebieskie obok, czyli to które sam ustawiłem jest na 1.337. AIDA64 i CPU-z pokazują zgodnie 1.284. K10Stat ustawiony na 1.312. Jak zmieniam napięcie w K10 to AIDA i CPU-z reagują również zmianą napięcia. A jak się BIOS do tego ma ?? Zgłupiałem zupełnie i chyba nie wymyślę o co tu chodzi.

Może ktoś będzie mądrzejszy i wyjaśni mi

- jaka jest różnica pomiędzy napięciami widocznymi w BIOSie - tym na szaro i tym na niebiesko (to sam zmieniam)?
- jaka jest zależność pomiędzy zmianami napięcia w K10Stat a napięciem w BIOSie?
- jakie jest faktyczne napięcie ? (to które powinno być najbliższe napięciu z miernika - zaznaczam że tego ostatniego nie posiadam a nawet jakbym miał to nie wiem co i jak; pytam teoretycznie)

retter
27-06-2011, 23:37
Poważnie chcesz sie bawić w kręcenie?? Jeśli tak niestety chyba tylko fora.
Napięcie na każdym mierniku może mięć inne bo każdy może mieć inna tolerancje. Podobnie programy, dodatkowo mogą źle odczytać.

Szara odczytana, niebieska ustawiona (wymuszona).

Ale można przeholować!!!, po 1 sprawdź czy twoja płyta daje możliwości kręcenia i jak to znosi, po 2 stabilny mocny zasilacz.

Strus
28-06-2011, 06:41
Jakbym nie wiedzial jak to bym nie krecil. K10 to dla mnie nowosc, plyta te? nowa, BIOS te? mialem inny... Dlatego pytam. Mi?dzy innymi po too ?eby. Nie przecholowac.
Na razie nikt nie umie tego wyjasnic. Choc moze cos jest z tym wymuszonym...

Strus
28-06-2011, 06:43
Tylko skkoro niby wymuszona ma bycc 1.337 a oodczytuje 1.284 to chyba to wymuszanie nie za bardzo dziala, prawda?

maly5
28-06-2011, 13:36
Programy mogą zle pokazywac, plyta moze nie dawac poprawnego napiecia, zasilacz moze miec odchylke, do tego w idlu bedziesz mial inne a pod obciazeniem inne. Jak na zadanych parametrach dziala to bym sie nie przejmowal. byleby sie miescilo w tolerancjach procka, bo plyta ma sekcje zasilania, ktora spokojnie powinna pociagnac.

Strus
30-06-2011, 07:29
Troche si? pobawilem i okazuje si? ?e bez K10Stat tak?e nie wiadomo co jest co.

Ciekawe jest to ?e je?li recznie ustawiona wartosc napiecia w BIOSie (ta niebieska) jest ponizej 1.35 to wartosc szara jest zawsze nizsza od tej ktora sam ustawiam. Je?li jest powyzej 1.35 to wtedy szara wartosc jest zawyzana wzgledem tego co sam ustawie. AIDA i CPU-z pokazuja nadal zgodnie wartosci zblizone bardziej do tych szarych cyferek....

Czy ktos moze jednak jest w stanie mi wyjasnic o co chodzi z tym szarym i niebieskim?
Instrukcja plyty tego nie wyjasnia wiec cos czuje ?e zostaje kontakt z Asus'em

maly5
30-06-2011, 10:53
no niebieski to wiadomo - jak przelaczysz na Manual to wtedy w tym polu jest widoczne co ustawiles i generalnie to pole pozwala Ci cos mieszac.
szare to pole ktorego nigdy nie ruszysz i w tym przypadku albo jest to wartosc zalecana, ktora bios ustawi jak przelaczysz na Auto, ewentualnie moze byc to jeszcze aktualna wartosc odczytana/podawana przez plyte.

retter
03-07-2011, 09:58
Analogia spora, więć poczytaj. Po 1 już sam zasilacz może nie dawać dokładnego napięcią. A ty chcesz z biosu płyty odczytać dokładną?

zenfist.pl/jak-mierzyc-napiecia-w-zasilaczu-news-40.html (http://zenfist.pl/jak-mierzyc-napiecia-w-zasilaczu-news-40.html)

Jest jeszcze wymuszone spadki napięcia przez inne odbiorniki na lini +12A2 (zasila procek). I ostatnie jaki zasilacz, markowy?

Strus
03-07-2011, 14:49
Zasilacz to BeQuiet 600W.

Z tym że mi bardziej chodzi o to żeby się dowiedzieć czemu przy ustawieniu ręcznie napiecia w BIOSie na np 1.37, ten sam BIOS obok pokazuje np 1.39

Johanan
03-07-2011, 15:36
Trudno jest mówić o czymś, czego nie widziało się na swe piękne oczy, ale może to być albo wartość sugerowana, albo zmierzona.

Tak, czy owak radzę nie ufać wskazaniom czujników biosu i ustawić wartości bezpieczne.

Strus
03-07-2011, 17:47
Albo.... albo.... Czyli po prostu nikt nie wie

Johanan
04-07-2011, 06:57
Zamiast się rozczarowywać w stosunku do nas, użyj ... logiki.

Jeśli wskazywana wartość jest niezmienna, to znaczy, że jest to wartość sugerowana, a jeśli zmienna, to zmierzona.