Zobacz pełną wersję : Jak pobrać Viste - zgubiłem płytkę
Jak w temacie, płytka gdzieś w domu, a ja muszę już zreinstalować. Seriala mam (spisałem kiedyś). Więc skąd pobrać triala?
Dzwoniłeś na infolinię małomiękkiego?
Nie, problem jest sprzed chwili
zadzwoń do Microsoftu - dostaniesz duplikat płytki:)
znalazłem na strychu w worku ze starymi płytami - dziękuję (również za PW)
Taka strychowo - workowa skarbnica jest czasami nie do przecenienia:grin:
Taka strychowo - workowa skarbnica jest czasami nie do przecenienia:grin:
Cały czas myślałem, że jest gdzieś w pobliżu kompa, nawet sprzątanie urządziłem :)
Chętnie się dowiem jak legalnie ściągnąć triala Visty. Na razie nie wiem. Znaczy wiem, ale to są wersje sportowe :)
No i pytanie:
czy legalnym jest ściągnięcie Visty bez numerów seryjnych z popularnych serwisów (rapidshare) i wklepanie swojego podczas instalacji?
Cały czas myślałem, że jest gdzieś w pobliżu kompa, nawet sprzątanie urządziłem :)
Chętnie się dowiem jak legalnie ściągnąć triala Visty. Na razie nie wiem. Znaczy wiem, ale to są wersje sportowe :)
No i pytanie:
czy legalnym jest ściągnięcie Visty bez numerów seryjnych z popularnych serwisów (rapidshare) i wklepanie swojego podczas instalacji?
Nie ;)
Albo duplikat płyty albo oryginalna płyta od kogoś pożyczona są zgodne z licencją;)
No, raczej nie do końca tak, jako że skoro mogę skopiować posiadaną oryginalną płytę z oprogramowaniem dla celów bezpieczeństwa, i ta płyta jest bit w bit identyczna z oryginałem, to absolutnie nie widzę problemu z zainstalowaniem z niej systemu.
Ważny jest rachunek za system, a płytka to moim zdaniem rzecz drugorzędna, więc jeśli ktoś ma link do triala, to z powodzeniem może wypalić z obrazu płytkę i korzystając z posiadanego, legalnie przecież zakupionego klucza produktu,
korzystać z systemu do woli.
No, raczej nie do końca tak, jako że skoro mogę skopiować posiadaną oryginalną płytę z oprogramowaniem dla celów bezpieczeństwa, i ta płyta jest bit w bit identyczna z oryginałem, to absolutnie nie widzę problemu z zainstalowaniem z niej systemu.
Ważny jest rachunek za system, a płytka to moim zdaniem rzecz drugorzędna, więc jeśli ktoś ma link do triala, to z powodzeniem może wypalić z obrazu płytkę i korzystając z posiadanego, legalnie przecież zakupionego klucza produktu,
korzystać z systemu do woli.
Ze strony Microsoft:
jako dowód posiadania licencji zakupionej jako produkt detaliczny, klient powinien posiadać:
umowę licencyjną końcowego użytkownika oprogramowania (End User License Agreement — EULA), która jest umową pomiędzy użytkownikiem a firmą Microsoft,
certyfikat autentyczności (Certificate of Authenticity — COA),
oryginalne nośniki i instrukcje użytkownika (jeżeli takie dostarczono),
fakturę lub inny dowód zakupu.
Ze strony Microsoft:
jako dowód posiadania licencji zakupionej jako produkt detaliczny, klient powinien posiadać:
umowę licencyjną końcowego użytkownika oprogramowania (End User License Agreement — EULA), która jest umową pomiędzy użytkownikiem a firmą Microsoft,
certyfikat autentyczności (Certificate of Authenticity — COA),
oryginalne nośniki i instrukcje użytkownika (jeżeli takie dostarczono),
fakturę lub inny dowód zakupu.
No tak, tylko, że jak dam tylko fakturę to mnie mogą cmoknąć. No chyba, że jesteśmy 52 stanem USA.
No tak, tylko, że jak dam tylko fakturę to mnie mogą cmoknąć. No chyba, że jesteśmy 52 stanem USA.
A co ma do tego 52 stan?
Umową z firma jest posiadanie oryginalnego klucza nośnik nie jest wiążący , tylko weź pod uwagę ze nie do każdej wersji Visty (daty wydania , nr wewnętrzne systemu ) twój klucz będzie pasować .
Natomiast o obraz systemu pisz do makroscierwa tylko nie do polskiego oddziału bo u nich nic nie jest możliwe do załatwienia .
Natomiast o obraz systemu pisz do makroscierwa tylko nie do polskiego oddziału bo u nich nic nie jest możliwe do załatwienia .
Można też poprosić studenta jakiegoś technicznego kierunku, którego wydział jest w programie MSDN AA. Wtedy studenci legalnie pobrać ze specjalnego serwisu obraz + klucz. Obraz jest "uniwersalny", tj. nie przypisany do konkretnego numeru klucza, więc jeśli wersja (+ język i SP) się zgadza to z Twoim kluczem powinno ruszyć. Plusem jest także to, że w takim przypadku jesteś pewien, że obraz jest w 100% czysty bez żadnych lewych dodatków.
W razie problemów pisz PW, ściągnę Ci co trzeba.
A co ma do tego 52 stan?
Ano to, że jak sobie kupię narzędzie pracy to mogę je używać jak mi się żywnie spodoba. Nie muszę na nim naklejać nalepek itepe. Zapłaciłem, mam fakturę. Chciałbym zobaczyć sąd, który skaże mnie za to, że używam Windowsa na kompie bez naklejki.
(ogólnie bardzo mnie wkurzają dokładne warunki licencji)
W razie problemów pisz PW, ściągnę Ci co trzeba.
Dziękuję bardzo za oferty pomocy. Płytkę udało się znaleźć, ale wątek rozjaśnił mi w głowie. Jak następnym razem zgubię to ściągnę z jakiegoś peb.pl i wklepię swoje numery seryjne.
Na wszelki wypadek użyłbym na Twoim miejscu instalatora z MSDNAA, po prostu mały downloader Microsoftu, który pozwala ściągnąć i wznowić ściąganie obrazu płyty (w 100% legalnego), a następnie wklepać klucz. Kompletnie nie rozumiem, dlaczego robią takie trudności z dostępem do tych instalatorów, bo ja płyty z windą na oczy nie widziałem, a instaluje system i tak z pendrive'a.
Na wszelki wypadek użyłbym na Twoim miejscu instalatora z MSDNAA, po prostu mały downloader Microsoftu, który pozwala ściągnąć i wznowić ściąganie obrazu płyty (w 100% legalnego), a następnie wklepać klucz. Kompletnie nie rozumiem, dlaczego robią takie trudności z dostępem do tych instalatorów, bo ja płyty z windą na oczy nie widziałem, a instaluje system i tak z pendrive'a.
ale dostęp do niego chyba jest mocno ograniczony :/
Ano to, że jak sobie kupię narzędzie pracy to mogę je używać jak mi się żywnie spodoba. Nie muszę na nim naklejać nalepek itepe. Zapłaciłem, mam fakturę. Chciałbym zobaczyć sąd, który skaże mnie za to, że używam Windowsa na kompie bez naklejki.
(ogólnie bardzo mnie wkurzają dokładne warunki licencji)
Chłe,chłe, kupujemy prawo do użytkowania zgodnie z warunkami licencji, a nie jak nam się podoba. (mnie też wkurzają warunki tych licencji):-)
Chłe,chłe, kupujemy prawo do użytkowania zgodnie z warunkami licencji, a nie jak nam się podoba. (mnie też wkurzają warunki tych licencji):-)
Ach ten bełkot z umowy. Jak coś kupuję to biorę. Nie wynajmuję, nie pożyczam. Biorę.
No pewnie, że na papierze jest inaczej napisane. Ale raczej nie widzę możliwości poniesienia konsekwencji za niezgodne z umową korzystanie. Zapłaciłem, mam.
Ach ten bełkot z umowy. Jak coś kupuję to biorę. Nie wynajmuję, nie pożyczam. Biorę.
No pewnie, że na papierze jest inaczej napisane. Ale raczej nie widzę możliwości poniesienia konsekwencji za niezgodne z umową korzystanie. Zapłaciłem, mam.
Kiedyś z XP zrobiłem tak samo, z tym, że nośnik uległ awarii. Zapłaciłem za prawo do użytkowania, więc nie widziałem powodu, żeby sobie nie zainstalować z innej "cudzej" kopii.:wink: