PDA

Zobacz pełną wersję : Magiczna biała ramka

manfred
27-06-2011, 10:43
Witam serdecznie proszę o podpowiedź jak zrobić akcje z technicznego pkt. Do zdjęcia muszę dodać 0,5 cm ramkę. Niestety lab dodaje ją ale niejako do wewnątrz zdjęcia co wiadomym jest zasłoni mi istotne szczegóły. Czy w takim razie zrobić akcję. Stworzyć nowy dokument o wymiarach 15,2-21 i do niego wkleić zdjęcie tak aby powstała biała ramka? Tylko ze jest problem z umiejscowieniem zdjęcia dokładnie każdego tak samo. A po drugie muszę chyba wcześniej skadrować zdjęcie aby mieściło się w nowym dokumencie. I jak zrobić aby z automatu zdjęcie było po środku nowego dokumentu.

Leones
27-06-2011, 10:49
Witam serdecznie proszę o podpowiedź jak zrobić akcje z technicznego pkt. Do zdjęcia muszę dodać 0,5 cm ramkę. Niestety lab dodaje ją ale niejako do wewnątrz zdjęcia co wiadomym jest zasłoni mi istotne szczegóły. Czy w takim razie zrobić akcję. Stworzyć nowy dokument o wymiarach 15,2-21 i do niego wkleić zdjęcie tak aby powstała biała ramka? Tylko ze jest problem z umiejscowieniem zdjęcia dokładnie każdego tak samo. A po drugie muszę chyba wcześniej skadrować zdjęcie aby mieściło się w nowym dokumencie. I jak zrobić aby z automatu zdjęcie było po środku nowego dokumentu.

Witam.

cyt.
"Niestety lab dodaje ją ale niejako do wewnątrz zdjęcia co wiadomym jest zasłoni mi istotne szczegóły".

Jesteś pewien że utracisz cokolwiek z fotografii?
Dziwne - lab dodając ramkę, powiedzmy zmniejsza zdjęcie o jej grubość ale nic nie usuwa. Przynajmniej tam gdzie ja oddaję fotki :wink:.

Pozdrawiam.

manfred
27-06-2011, 11:02
Dla świętego spokoju tworze nowy dokument 15,2 x 21 cm. Zdjęcie kadruje na wymiar 14,7 x 20,5 cm wyostrzam i wklejam do wcześniej utworzonego dokumentu. I oddaję do labu z myślą że wszystko powinno być dobrze.

darko
27-06-2011, 12:18
Ja bym tak nie kombinował, tylko znalazł lab który nic mi nie bedzie przycinał.
Wtedy zmniejszasz zdjęcie do wymaganego rozmiaru, dodajesz ramkę jaką chcesz i wysyłasz do labu.
Ze swej strony polecam www.labpolska.pl (http://www.labpolska.pl)

manfred
27-06-2011, 12:52
Ja bym tak nie kombinował, tylko znalazł lab który nic mi nie bedzie przycinał.
Wtedy zmniejszasz zdjęcie do wymaganego rozmiaru, dodajesz ramkę jaką chcesz i wysyłasz do labu.
Ze swej strony polecam www.labpolska.pl (http://www.labpolska.pl)

Ale to właśnie o labpolska chodzi. Kadrując zdjęcie na wymiar jaki mnie interesuje to pracownik labu doda ramkę ale wtedy zdjęcie delikatnie pomniejszy co na pewno odbije się na ostrości w jakimś tam niewielkim stopniu.

darko
27-06-2011, 13:01
Ale jeżeli dodasz ramkę i wyslesz zdjęcia w takim formacie jakim chcesz to nic ne będą Ci zmniejszać, tak mi się wydaje bynajmniej

manfred
27-06-2011, 13:04
No to napisałem o tym przed Twoim postem. Tylko, że ja to chce zrobić w akcji i w taki sposób. To mi odpisałeś że Ty byś tak nie kombinował. Chyba ze ja czegoś nie rozumiem.

darko
27-06-2011, 13:32
Se pogadali :)
być może ja coś nie kontaktuję, wszystko możliwe :)
Robisz akcję, zmniejszasz zdjęcie dodajesz ramkę i wysyłasz do labu, więc w labie nic już nie dodają czyli nie zmniejszą Ci zdjęcia, chyba że faktycznie nie zakumałem o co chodzi i wtedy już nic się nie odzywam aby bardziej nie mieszać

manfred
27-06-2011, 13:36
Na trzeźwo niektóre rzeczy trudno ogarnąć ;-) Ramkę dodam poprzez Alt Ctrl C I tyle w temacie. Dzieki za pomoc

Motorniczy
27-06-2011, 13:46
Nie, to sie robi nastepujaco: wymiar Z ramka ma wynosic (jesli zakladamy ten format) 15x21 cm i DO TEgo zaznaczamy laborantowi aby zrobil odbitke BEZ obcinania, czyli pelny kadr. Oni zawsze obcinaja ... Pozdro

darko
27-06-2011, 13:48
Skrótów nie pamiętam ale ja dodaję poprzez funkcję: Rozmiar obszaru docelowego, tak jakoś to brzmiało.
i tam można ustawić rozmiar ramki czy to w pixelach czy w centymetrach czy ma być na zewnątrz czy do wewnątrz zdjęcia

No właśnie, na trzeźwo nieraz ciężko ;)

manfred
27-06-2011, 13:50
Motorniczy ale jak laborant doda ramkę to zdjęcie się pomniejszy o te 0,5 cm w sensie takim że " upcha się do środka" mówiąc po nasemu.

Przemek Paśnik
27-06-2011, 13:51
Nie, to sie robi nastepujaco: wymiar Z ramka ma wynosic (jesli zakladamy ten format) 15x21 cm i DO TEgo zaznaczamy laborantowi aby zrobil odbitke BEZ obcinania, czyli pelny kadr. Oni zawsze obcinaja ... Pozdro

pełny kadr możesz uzyskać w cięciu dynamicznym, jak i w dopasowaniu :wink:

a tak na serio: znajdujesz lab, prosisz o cięcie dynamiczne z ramką. Masz cały kadr i ramkę. Ostrością bym się nie przejmował, najwyżej poprosić o wyostrzenie o jeden więcej

Motorniczy
27-06-2011, 20:10
Motorniczy ale jak laborant doda ramkę to zdjęcie się pomniejszy o te 0,5 cm w sensie takim że " upcha się do środka" mówiąc po nasemu.

Napisalem, ze Ty masz zrobic ramke a ON ma sie dostosowac do twoich potrzeb , czyli ma zrobic pelen kadr bez ramki....

Przemek Paśnik
27-06-2011, 21:55
Napisalem, ze Ty masz zrobic ramke a ON ma sie dostosowac do twoich potrzeb , czyli ma zrobic pelen kadr bez ramki....

i wtedy zdjęcie wyjdzie z obciętą ramką: Jeśli maszyna jest dobrze ustawiona to proporcjonalnie, jeśli nie, to ramka będzie ścięta nieproporcjonalnie. :-)

Większość maszyn naświetla obraz powiększony o kilka procent, ma to związek z tym, że papier odcinany jest z rolki i w transporcie jest możliwość delikatnych przesunięć w osi. Maszyna skaluje zdjęcia, tworząc spady, dzięki którym ewentualne przesunięcie papieru nie będzie skutkowało brakiem obrazu po jednej ze stron zdjęcia

Motorniczy
27-06-2011, 22:21
i wtedy zdjęcie wyjdzie z obciętą ramką: Jeśli maszyna jest dobrze ustawiona to proporcjonalnie, jeśli nie, to ramka będzie ścięta nieproporcjonalnie. :-)

Większość maszyn naświetla obraz powiększony o kilka procent, ma to związek z tym, że papier odcinany jest z rolki i w transporcie jest możliwość delikatnych przesunięć w osi. Maszyna skaluje zdjęcia, tworząc spady, dzięki którym ewentualne przesunięcie papieru nie będzie skutkowało brakiem obrazu po jednej ze stron zdjęcia

Pani laborant zna moje preferencje odnosnie ramek i nic mi nie ucina :) Da sie , sie .

Przemek Paśnik
27-06-2011, 22:25
Musi Cię lubić, bo taki patent wiąże się z każdorazową zmianą preferencji operatora w menu laba. Mnie by się nie chciało. Jak mam dobry dzień, daję się namówić na czarne ramki do krajobrazu :wink:

Motorniczy
27-06-2011, 22:38
Musi Cię lubić, bo taki patent wiąże się z każdorazową zmianą preferencji operatora w menu laba. Mnie by się nie chciało. Jak mam dobry dzień, daję się namówić na czarne ramki do krajobrazu :wink:

To profesjonalistka, wiec do niej chodze . Wlasciwie to siedzimy razem obok monitora i wiec co jest grane , jest wspolpraca.

monikowska
29-06-2011, 22:06
Pierwsze słyszę że dodawanie ramki w labie zmniejsza ostrość zdjęcia.

Lepiej jej nie dodawać w PS bo potem maszyna i tak nierówno to przytnie ( związane z procesem naświetlania)

Seeker
01-07-2011, 00:24
"Ale jeżeli dodasz ramkę i wyslesz zdjęcia w takim formacie jakim chcesz to nic ne będą Ci zmniejszać, tak mi się wydaje bynajmniej"

Przynajmniej. Zanim ekonet tu wpadnie.

olga123
02-09-2011, 21:00
hm..... Witam, zacznijmy od tego, że aby nic "Pani laborant" nie przycięła to trzeba sprawdzić jakie są prawidłowe wymiary puszczanych odbitek :) typu.... format nazywany 15x23 ma wymiar 15,2x22,8 a format 15x21 w rezultacie jest 15,2x21 oczywiście przygotowane pliki muszą być w 300 dpi :) to po 1. po 2. dołożenie ramki skutkuje skalowaniem fotografii (nikt tego nie kadruje, nie ścina, nie robi na złość) w takich przypadkach są 3 możliwości ( niestety, ale jeśli chcecie mieć na tym kontrolę to trzeba o tym pamiętać)

1) opcja CUT skutkuje puszczeniem zdjęć na przycięciu ( kiedy klient dodaje ramkę może być ona przycięta)
2) opcja OVERALL- z paskami- skutkuje tym, że kadrując zdjęcie do 15x21 nie zwracając uwagi na na mm (15,2x21) otrzyma zdjęcie z nierówna ramką o 2 mm (po 1 mm z obu stron)
3) opcja REAL SIZE- jeśli zdjęcie jest przygotowane w 300 dpi pod konkretny format typu jak piszecie że ktoś przygotowuje zdj z ramką 14... x 20,5 to wypadałoby poprosić o ta właśnie opcję już bez przygotowania ramki bo wtedy wyjdzie ona ładnie równo tak jak ktoś to wyliczył wcześniej (klient) UWAGA, NIE MA OPCJI REAL SIZE W FORMACIE 13X18/20- JEST W TYM FORMACIE KANAŁ DYNAMICZNY GDZIE MASZYNA OBCINA PAPIER TAM GDZIE KOŃCZY SIĘ ZDJĘCIE ( BEZ WZGLĘDU CZY Z RAMKĄ CZY BEZ)

jedna istotna sprawa, mało kto o tym wie ale....
zdjęcia wychodzące z magazynu z papierem nie idą nigdy prościutko tak że mucha nie siada, ciąg jest "wężykowaty"
po 2, czy tego chcemy czy nie, jest w tych maszynach niestety taki minus że maszyna naświetlając zdjęcia tak jakby (nie wiem czy to profesjonalne nazewnictwo) ścina o 1,5 mm zdjęcia ( różnica pomiędzy tym co widzicie na monitorze a tym co wychodzi z maszyny, my zauważyliśmy to po zdjęciu gdzie ktoś umieścił napis tuż przy krawędzi zdjęcia, na monitorze było ok, a ja jak uparta małpa puszczałam to samo zdjęcie kilka razy na wszystkich 3 opcjach i niestety ale efekt był zawsze taki sam.... możecie zrobić próbę ale tak właśnie jest i nie słyszałam o tym żeby ktoś to przeskoczył, jak ktoś słyszał to zaskoczcie mnie i dajcie znać :)

mam nadzieję, że udało mi się naświetlić trochę problem :)

Pozdrawiam
Olga ;)

Przemek Paśnik
02-09-2011, 21:37
możecie zrobić próbę ale tak właśnie jest i nie słyszałam o tym żeby ktoś to przeskoczył, jak ktoś słyszał to zaskoczcie mnie i dajcie znać :)

mam nadzieję, że udało mi się naświetlić trochę problem :)

Pozdrawiam
Olga ;)

Fizycznie skalujesz zdjęcie w rozszerzonym menu do rozmiaru 98% i docinasz biały obszar który wyjdzie tak jak pisałaś nierówno, bo zdjęcie wężykuje, lub też równo bo rolki w maszynie mają dobry dzień :)

olga123
02-09-2011, 22:00
to nawet nie jest kwestia dobrego dnia rolki, to kwestia umiejętnego założenia rolki na szpulę magazynu, wystarczy że jeden zatrzask będzie zdarty i już może byc po ptokach :)

Przemek Paśnik
02-09-2011, 22:01
to nawet nie jest kwestia dobrego dnia rolki, to kwestia umiejętnego założenia rolki na szpulę magazynu, wystarczy że jeden zatrzask będzie zdarty i już może byc po ptokach :)

no wiem, wiem, sam mam kasety wylatane tak srogo, że jedna się rozszczelnia czasem :)

olga123
02-09-2011, 22:08
ja to się załamałam jak mały dzyndzelek może robotę zepsuć :) a tanie to to nie jest :) najgorzej jest jak puszczasz dużo zdjęć, masz satysfakcję że podgoniłeś robotę a później jest np włos na laserze :/ eh..... ale to taka dygresja :)

olga123
08-09-2011, 20:21
puk puk :) mamy fuji luster :) bajka na razie 2 formaty, 10x15 i 15x23, ale jak będzie duże zainteresowanie to wprowadzimy inne formaty :)