Zobacz pełną wersję : Magiczna biała ramka
Witam serdecznie proszę o podpowiedź jak zrobić akcje z technicznego pkt. Do zdjęcia muszę dodać 0,5 cm ramkę. Niestety lab dodaje ją ale niejako do wewnątrz zdjęcia co wiadomym jest zasłoni mi istotne szczegóły. Czy w takim razie zrobić akcję. Stworzyć nowy dokument o wymiarach 15,2-21 i do niego wkleić zdjęcie tak aby powstała biała ramka? Tylko ze jest problem z umiejscowieniem zdjęcia dokładnie każdego tak samo. A po drugie muszę chyba wcześniej skadrować zdjęcie aby mieściło się w nowym dokumencie. I jak zrobić aby z automatu zdjęcie było po środku nowego dokumentu.
Witam serdecznie proszę o podpowiedź jak zrobić akcje z technicznego pkt. Do zdjęcia muszę dodać 0,5 cm ramkę. Niestety lab dodaje ją ale niejako do wewnątrz zdjęcia co wiadomym jest zasłoni mi istotne szczegóły. Czy w takim razie zrobić akcję. Stworzyć nowy dokument o wymiarach 15,2-21 i do niego wkleić zdjęcie tak aby powstała biała ramka? Tylko ze jest problem z umiejscowieniem zdjęcia dokładnie każdego tak samo. A po drugie muszę chyba wcześniej skadrować zdjęcie aby mieściło się w nowym dokumencie. I jak zrobić aby z automatu zdjęcie było po środku nowego dokumentu.
Witam.
cyt.
"Niestety lab dodaje ją ale niejako do wewnątrz zdjęcia co wiadomym jest zasłoni mi istotne szczegóły".
Jesteś pewien że utracisz cokolwiek z fotografii?
Dziwne - lab dodając ramkę, powiedzmy zmniejsza zdjęcie o jej grubość ale nic nie usuwa. Przynajmniej tam gdzie ja oddaję fotki :wink:.
Pozdrawiam.
Dla świętego spokoju tworze nowy dokument 15,2 x 21 cm. Zdjęcie kadruje na wymiar 14,7 x 20,5 cm wyostrzam i wklejam do wcześniej utworzonego dokumentu. I oddaję do labu z myślą że wszystko powinno być dobrze.
Ja bym tak nie kombinował, tylko znalazł lab który nic mi nie bedzie przycinał.
Wtedy zmniejszasz zdjęcie do wymaganego rozmiaru, dodajesz ramkę jaką chcesz i wysyłasz do labu.
Ze swej strony polecam www.labpolska.pl (http://www.labpolska.pl)
Ja bym tak nie kombinował, tylko znalazł lab który nic mi nie bedzie przycinał.
Wtedy zmniejszasz zdjęcie do wymaganego rozmiaru, dodajesz ramkę jaką chcesz i wysyłasz do labu.
Ze swej strony polecam www.labpolska.pl (http://www.labpolska.pl)
Ale to właśnie o labpolska chodzi. Kadrując zdjęcie na wymiar jaki mnie interesuje to pracownik labu doda ramkę ale wtedy zdjęcie delikatnie pomniejszy co na pewno odbije się na ostrości w jakimś tam niewielkim stopniu.
Ale jeżeli dodasz ramkę i wyslesz zdjęcia w takim formacie jakim chcesz to nic ne będą Ci zmniejszać, tak mi się wydaje bynajmniej
No to napisałem o tym przed Twoim postem. Tylko, że ja to chce zrobić w akcji i w taki sposób. To mi odpisałeś że Ty byś tak nie kombinował. Chyba ze ja czegoś nie rozumiem.
Se pogadali :)
być może ja coś nie kontaktuję, wszystko możliwe :)
Robisz akcję, zmniejszasz zdjęcie dodajesz ramkę i wysyłasz do labu, więc w labie nic już nie dodają czyli nie zmniejszą Ci zdjęcia, chyba że faktycznie nie zakumałem o co chodzi i wtedy już nic się nie odzywam aby bardziej nie mieszać
Na trzeźwo niektóre rzeczy trudno ogarnąć ;-) Ramkę dodam poprzez Alt Ctrl C I tyle w temacie. Dzieki za pomoc
Motorniczy
27-06-2011, 13:46
Nie, to sie robi nastepujaco: wymiar Z ramka ma wynosic (jesli zakladamy ten format) 15x21 cm i DO TEgo zaznaczamy laborantowi aby zrobil odbitke BEZ obcinania, czyli pelny kadr. Oni zawsze obcinaja ... Pozdro
Skrótów nie pamiętam ale ja dodaję poprzez funkcję: Rozmiar obszaru docelowego, tak jakoś to brzmiało.
i tam można ustawić rozmiar ramki czy to w pixelach czy w centymetrach czy ma być na zewnątrz czy do wewnątrz zdjęcia
No właśnie, na trzeźwo nieraz ciężko ;)
Motorniczy ale jak laborant doda ramkę to zdjęcie się pomniejszy o te 0,5 cm w sensie takim że " upcha się do środka" mówiąc po nasemu.
Przemek Paśnik
27-06-2011, 13:51
Nie, to sie robi nastepujaco: wymiar Z ramka ma wynosic (jesli zakladamy ten format) 15x21 cm i DO TEgo zaznaczamy laborantowi aby zrobil odbitke BEZ obcinania, czyli pelny kadr. Oni zawsze obcinaja ... Pozdro
pełny kadr możesz uzyskać w cięciu dynamicznym, jak i w dopasowaniu :wink:
a tak na serio: znajdujesz lab, prosisz o cięcie dynamiczne z ramką. Masz cały kadr i ramkę. Ostrością bym się nie przejmował, najwyżej poprosić o wyostrzenie o jeden więcej
Motorniczy
27-06-2011, 20:10
Motorniczy ale jak laborant doda ramkę to zdjęcie się pomniejszy o te 0,5 cm w sensie takim że " upcha się do środka" mówiąc po nasemu.
Napisalem, ze Ty masz zrobic ramke a ON ma sie dostosowac do twoich potrzeb , czyli ma zrobic pelen kadr bez ramki....
Przemek Paśnik
27-06-2011, 21:55
Napisalem, ze Ty masz zrobic ramke a ON ma sie dostosowac do twoich potrzeb , czyli ma zrobic pelen kadr bez ramki....
i wtedy zdjęcie wyjdzie z obciętą ramką: Jeśli maszyna jest dobrze ustawiona to proporcjonalnie, jeśli nie, to ramka będzie ścięta nieproporcjonalnie. :-)
Większość maszyn naświetla obraz powiększony o kilka procent, ma to związek z tym, że papier odcinany jest z rolki i w transporcie jest możliwość delikatnych przesunięć w osi. Maszyna skaluje zdjęcia, tworząc spady, dzięki którym ewentualne przesunięcie papieru nie będzie skutkowało brakiem obrazu po jednej ze stron zdjęcia
Motorniczy
27-06-2011, 22:21
i wtedy zdjęcie wyjdzie z obciętą ramką: Jeśli maszyna jest dobrze ustawiona to proporcjonalnie, jeśli nie, to ramka będzie ścięta nieproporcjonalnie. :-)
Większość maszyn naświetla obraz powiększony o kilka procent, ma to związek z tym, że papier odcinany jest z rolki i w transporcie jest możliwość delikatnych przesunięć w osi. Maszyna skaluje zdjęcia, tworząc spady, dzięki którym ewentualne przesunięcie papieru nie będzie skutkowało brakiem obrazu po jednej ze stron zdjęcia
Pani laborant zna moje preferencje odnosnie ramek i nic mi nie ucina :) Da sie , sie .
Przemek Paśnik
27-06-2011, 22:25
Musi Cię lubić, bo taki patent wiąże się z każdorazową zmianą preferencji operatora w menu laba. Mnie by się nie chciało. Jak mam dobry dzień, daję się namówić na czarne ramki do krajobrazu :wink:
Motorniczy
27-06-2011, 22:38
Musi Cię lubić, bo taki patent wiąże się z każdorazową zmianą preferencji operatora w menu laba. Mnie by się nie chciało. Jak mam dobry dzień, daję się namówić na czarne ramki do krajobrazu :wink:
To profesjonalistka, wiec do niej chodze . Wlasciwie to siedzimy razem obok monitora i wiec co jest grane , jest wspolpraca.
monikowska
29-06-2011, 22:06
Pierwsze słyszę że dodawanie ramki w labie zmniejsza ostrość zdjęcia.
Lepiej jej nie dodawać w PS bo potem maszyna i tak nierówno to przytnie ( związane z procesem naświetlania)
"Ale jeżeli dodasz ramkę i wyslesz zdjęcia w takim formacie jakim chcesz to nic ne będą Ci zmniejszać, tak mi się wydaje bynajmniej"
Przynajmniej. Zanim ekonet tu wpadnie.
hm..... Witam, zacznijmy od tego, że aby nic "Pani laborant" nie przycięła to trzeba sprawdzić jakie są prawidłowe wymiary puszczanych odbitek :) typu.... format nazywany 15x23 ma wymiar 15,2x22,8 a format 15x21 w rezultacie jest 15,2x21 oczywiście przygotowane pliki muszą być w 300 dpi :) to po 1. po 2. dołożenie ramki skutkuje skalowaniem fotografii (nikt tego nie kadruje, nie ścina, nie robi na złość) w takich przypadkach są 3 możliwości ( niestety, ale jeśli chcecie mieć na tym kontrolę to trzeba o tym pamiętać)
1) opcja CUT skutkuje puszczeniem zdjęć na przycięciu ( kiedy klient dodaje ramkę może być ona przycięta)
2) opcja OVERALL- z paskami- skutkuje tym, że kadrując zdjęcie do 15x21 nie zwracając uwagi na na mm (15,2x21) otrzyma zdjęcie z nierówna ramką o 2 mm (po 1 mm z obu stron)
3) opcja REAL SIZE- jeśli zdjęcie jest przygotowane w 300 dpi pod konkretny format typu jak piszecie że ktoś przygotowuje zdj z ramką 14... x 20,5 to wypadałoby poprosić o ta właśnie opcję już bez przygotowania ramki bo wtedy wyjdzie ona ładnie równo tak jak ktoś to wyliczył wcześniej (klient) UWAGA, NIE MA OPCJI REAL SIZE W FORMACIE 13X18/20- JEST W TYM FORMACIE KANAŁ DYNAMICZNY GDZIE MASZYNA OBCINA PAPIER TAM GDZIE KOŃCZY SIĘ ZDJĘCIE ( BEZ WZGLĘDU CZY Z RAMKĄ CZY BEZ)
jedna istotna sprawa, mało kto o tym wie ale....
zdjęcia wychodzące z magazynu z papierem nie idą nigdy prościutko tak że mucha nie siada, ciąg jest "wężykowaty"
po 2, czy tego chcemy czy nie, jest w tych maszynach niestety taki minus że maszyna naświetlając zdjęcia tak jakby (nie wiem czy to profesjonalne nazewnictwo) ścina o 1,5 mm zdjęcia ( różnica pomiędzy tym co widzicie na monitorze a tym co wychodzi z maszyny, my zauważyliśmy to po zdjęciu gdzie ktoś umieścił napis tuż przy krawędzi zdjęcia, na monitorze było ok, a ja jak uparta małpa puszczałam to samo zdjęcie kilka razy na wszystkich 3 opcjach i niestety ale efekt był zawsze taki sam.... możecie zrobić próbę ale tak właśnie jest i nie słyszałam o tym żeby ktoś to przeskoczył, jak ktoś słyszał to zaskoczcie mnie i dajcie znać :)
mam nadzieję, że udało mi się naświetlić trochę problem :)
Pozdrawiam
Olga ;)
Przemek Paśnik
02-09-2011, 21:37
możecie zrobić próbę ale tak właśnie jest i nie słyszałam o tym żeby ktoś to przeskoczył, jak ktoś słyszał to zaskoczcie mnie i dajcie znać :)
mam nadzieję, że udało mi się naświetlić trochę problem :)
Pozdrawiam
Olga ;)
Fizycznie skalujesz zdjęcie w rozszerzonym menu do rozmiaru 98% i docinasz biały obszar który wyjdzie tak jak pisałaś nierówno, bo zdjęcie wężykuje, lub też równo bo rolki w maszynie mają dobry dzień :)
to nawet nie jest kwestia dobrego dnia rolki, to kwestia umiejętnego założenia rolki na szpulę magazynu, wystarczy że jeden zatrzask będzie zdarty i już może byc po ptokach :)
Przemek Paśnik
02-09-2011, 22:01
to nawet nie jest kwestia dobrego dnia rolki, to kwestia umiejętnego założenia rolki na szpulę magazynu, wystarczy że jeden zatrzask będzie zdarty i już może byc po ptokach :)
no wiem, wiem, sam mam kasety wylatane tak srogo, że jedna się rozszczelnia czasem :)
ja to się załamałam jak mały dzyndzelek może robotę zepsuć :) a tanie to to nie jest :) najgorzej jest jak puszczasz dużo zdjęć, masz satysfakcję że podgoniłeś robotę a później jest np włos na laserze :/ eh..... ale to taka dygresja :)
puk puk :) mamy fuji luster :) bajka na razie 2 formaty, 10x15 i 15x23, ale jak będzie duże zainteresowanie to wprowadzimy inne formaty :)