Zobacz pełną wersję : Blokada klawisza menu kontekstowego
Obczaił ktoś sposób na zablokowanie dziada? Wiecie, o co chodzi? O ten klawisz obok prawego Alt. Mam w lapie taki układ klawiatury, że skurczybyk często włazi pod palucha podczas pisania. Jak kupowałem ten komputer, to zupełnie na to uwagi nie zwróciłem, bo był przewidziany głównie do klikania myszką. A tu się okazuje, że będąc na urlopie muszę trochę tekstu popłodzić i mnie krew już zalewa. Klawisz "Win" da się dosyć prosto deaktywować, ale z tym menu jakoś nie napotkałem nic mądrego. Jakiś programik, a może lepiej coś w rejestrze? W ostateczności można coś pod klawisz podłożyć, tym bardziej, że w tym modelu są klawisze wyspowe, ale rozwiązania "sprzętowe" typu wkrętak zostawiam sobie na sam koniec, jak będę już bardzo zdesperowany...
... wyjęcie klawisza z większości klawiatur to kwestia kilku sekund...
No ja wiem, ja wiem, ale wolałbym sobie nie oszpecać komputera ziejąca dziurą po klawiszu... Wiesz, esteta jestem. ;-) Gdy nie będzie innego rozwiązania, to wydłubię klawisz, coś pod niego podłożę, wsadzę go z powrotem i sprawa zostanie rozwiązana. Ale jak już wspomniałem, metody "hardware'owe" zostawiam sobie na koniec. Wpierw chciałbym spróbować obejść to jakoś na miękko.
velaskez
27-06-2011, 01:22
http://www.pess.pl/index.php Masz Majuś i bądź szczęśliwym człowiekiem :D
de Fresz
27-06-2011, 19:52
Sharp keys - prosty program do dowolnego mapowania klawiszy. Ja sobie nim w pcuju zrobiłem Makowy układ modyfikatorów i życie stało się prostsze.
Dzięki de Fresz. Obczaję we wolnej chwili.
Velaskez, w tym linku, co mi podałeś to jest wszystko, ale chyba nie to czego szukam. Ale dzięki za chęci. ; -)
Ja kiedyś napisałem programik dla kumpla do zamiany Insert z Alt, bo jego laptop miał te klawisze akurat odwrotnie niż wszędzie indziej. Chyba łatwo byłoby to przerobić na wyłączenie klawisza. Jak nie znajdziesz nic gotowego, to się odezwij, coś pomyślimy :)