Zobacz pełną wersję : Zabezpieczenie cls a
Witam serdecznie mam pytanie lampy ustawione w clsa można wyzwalać po zgraniu body z tymi lampami. Mam tu na myśli kanał i grupę. W takim razie jak zabezpieczyć błysk , sygnał aby inny użytkownik oczywiście amator nieświadomy tej metody nie wyzwalał mi lamp. Nie dawno na imprezie własnie w jakiś sposób moje lampy były wyzwalane.
Art Erie
26-06-2011, 20:50
Obawiam się, że nie ma takiej opcji. Jeśli ktoś na sali wyzwoli odpowiednią sekwencję błysków sterujących (kanał i grupa ), to Twoje lampy wyzwolą błysk wg. zadanych parametrów.
Na dodatek, jeśli sekwencja błysku sterującego będzie błędna ( niepełna, lub przypadkowa; w części wpisująca się w kod CLS ), lampy mogą się zawiesić.
Ale ustawiając kanał 4 chyba to jest najwięcej prawdopodobne że nie każdy amator będzie posiadał akurat ten kanał w ustawieniach.
Art Erie
26-06-2011, 21:16
Zakładam, że przeciętny amator mógł włączyć błyski sterujące CLS jedynie przez przypadek...
Bardziej prawdopodobna jest dla mnie wersja w, której przedbłyski iTTL (amatora; bez względu na system jakiego używa) są interpretowane przez Twoje lampy ( w trybie czuwania ) jako część sekwencji CLS.
W takiej sytuacji może dojść do nieskoordynowanych błysków lampy do zawieszenia włącznie.
Wprawdzie to jedynie moja teoria na wytłumaczenie sytuacji jaką miałeś, ale poparta testami.
W wątku o radiowym CLS, przeprowadziłem dużą ilość testów zgrywając sekwencję CLS do komputera. Z racji prowizorycznego sprzętu zgrywana sekwencja była niepełna (więc w jakiś sposób "przypadkowa"). Przy próbach wyzwolenia lampy sekwencją impulsów zapisanych w komputerze lampa pobłyskiwała bez sensu, lub zawieszała się (pomagało wyjęcie baterii).
Sądzę więc, że można w sposób niekontrolowany wyzwolić Sabinę ( ustawioną jako odbiornik w trybie CLS ) dowolna "małpką" w trybie TTL, czy redukcji czerwonych oczu itd.
Art Erie
26-06-2011, 21:49
Dzięki za pomoc.
Obawiam się, że niewiele pomogłem ;)