Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] A świt trolle...
... zgotowały ...;).
*** Zapraszam ***
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/06/cea6ba59ac560bfa-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl)
*** Dziękuję ***
...pięknie Paweł,szatańskie niebo plus piekielnie mocny kadr.Super.
surowo i w bajkowej kolorystyce :) dobra fota
Quakerek
26-06-2011, 16:18
Świeży powiew na naszym forum, bardzo mi się kadr podoba , kolory również zacne.
Nikonozaur
26-06-2011, 16:26
Ależ surowizna...
RobertSoul
26-06-2011, 16:35
ktoś tu chyba z urlopu wrócił ? :P
ładne zdjęcie :)
Ładnie jest:) Można się zatrzymać na dłużej
coach_lodz
26-06-2011, 16:40
łooooo wygląda aż nierealnie... boskie
geralttt
26-06-2011, 17:31
Bardzo fajne foto, gdzie robione?
Motorniczy
26-06-2011, 17:49
Ten snieg na dole wydaje sie byc bardzo interesujacy i szkoda, ze nie ma go troszke wiecej . Ladne zdjecie ale 3-4 kroki do tylu . Pozdro
Świetny taki trochę surowy klimat.Pozdrawiam
maniak666
26-06-2011, 20:59
łooooo wygląda aż nierealnie... boskie
Dokładnie. No i do grona ciekawskich dołączę-gdzie to?
Waldo 2008
26-06-2011, 21:00
Długo wpatrywałem się w tą doskonałą fotę.
Bardzo ładnie, jak zawsze zresztą ;)
jacekz40
26-06-2011, 21:03
Albo jakiegoś trola załatwili i popłynęła zielona krew :wink:
Dobra fotka z klimatem.
No i się zaczeło, teraz wstyd będzie coś pokazać swojego ;)
Super to wyglada.
Edit: Ile zdjęć zrobiłiście? tak około coś?
... gdzie robione?
... No i do grona ciekawskich dołączę-gdzie to?
A to Norwegia Pany.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=93284&page=63
:)
Świetne, zróżnicowana kolorystyka to chyba największy atut tego zdjęcia...
Al Koholik
26-06-2011, 21:37
Zaraz bana dostanę ale trudno. Raz kozie śmierć. To zdjęcie jest kompletnie nieczytelne. Zdecydowanie za dużo wszystkiego. Nawet ten pierwszy plan, nie jest wstanie uratować tego zdjęcia. Czekam na inne, na te lepsze :wink:
No to teraz się zacznie :D
Znając Ciebie, to z wątku na wątek będzie co raz ciekawiej - tu ładnie zacząłeś :D
Z niecierpliwością czekam na kolejne...
PZDR!
Zdjęcie zrobiło na mnie spore wrażenie, podoba mi się mimo, że częściowo zgadzam się z Al Koholikiem
Zaraz bana dostanę ale trudno. Raz kozie śmierć. To zdjęcie jest kompletnie nieczytelne. Zdecydowanie za dużo wszystkiego. Nawet ten pierwszy plan, nie jest wstanie uratować tego zdjęcia. Czekam na inne, na te lepsze :wink:
Al bana, a za co? Przecież wyraziłeś swoją opinię i jasną sprawą jest, że zdjęcie ma prawo Ci się nie podobać.
W kadrze faktycznie dosyć sporo się dzieje, ale chciałem pokazać ten ciekawy jak dla mnie kawałek surowego krajobrazu. Może pion byłby bardziej trafiony, ale w kadrze poziomym po prostu trochę więcej widać ;).
Ale najbardziej zadowolony jestem z faktu, że fota poruszyła Cię do tego stopnia, że postanowiłeś to naznaczyć pisząc powyższy oto post ;). A jak wiadomo, dosyć rzadko ostatnimi czasy udzielasz się na forum ;).
Pozdrawiam i miłego dnia życzę :).
P.S. Mam cichutką nadzieję, że następne odsłony bardziej przypadną Ci do gustu :).
borregaard
27-06-2011, 15:39
Ja,dla odmiany ,nie dostaję oczopląsu,ale skłamałbym twierdząc,że kolorystyka mi odpowiada..;)
Pięknie jest, z niecierpliwością czekam na więcej. :)
mirekvampirek
27-06-2011, 21:04
kosmos :D
jarekf34
27-06-2011, 21:44
Znając Ciebie, to z wątku na wątek będzie co raz ciekawiej - tu ładnie zacząłeś :D
Z niecierpliwością czekam na kolejne...
PZDR!
Podpiszę się w 100%, fotka bardzo mi się podoba i również czekam na następne odsłony z Norwegii...
krokus66
27-06-2011, 22:22
Nie byłem, nie widziałem ... nie dotknąłem. Powiem szczerze, ta kolorystyka mnie nie przekonuje a i kompozycja trochę przeładowana.
StachersDTR
28-06-2011, 10:03
nie ogarniam go na moim monitorze, ale mimo wszystko jest bomba!
krzysztofz24
28-06-2011, 12:23
Mam zamet w glowie;-). Z jednej strony jest mega wypas. Niebo jest rzeczywiscie piekielne. Pisanie ze kolorystyka jest nietrafiona i nienaturalna jest chyba bez sensu, bo przeciez celowo i specjalnie tak zrobiles.
Wiec z jednej strony kolory mi sie nie podobaja, ale z drugiej strony mi sie podobaja;-). Chyba wlasnie tak musi wygladac poranek w piekle zgotowanym przez trolle:-).
Jest nierealnie i z piekielnym klimatem. To nie zadna Norwegia tylko Mordor:-).
Ogolnie, to podsumowujac bardzo dobre zdjecie.
P.s Ale ten zielony snieg na dole mnie jakos nie przekonuje.
P.s2 Dawaj predko nastepne:-).
...
P.s Ale ten zielony snieg na dole mnie jakos nie przekonuje.
....
Krzysztof, to nie jest śnieg, ale kolor wody polodowcowej. I to co pod przyjmuje właśnie takie barwy. Nie będę pokazywał nefa, bo nigdy tego nie robię, ale na pewno co poniektórzy byliby mocno zdziwieni.
krzysztofz24
28-06-2011, 13:05
Krzysztof, to nie jest śnieg, ale kolor wody polodowcowej. I to co pod przyjmuje właśnie takie barwy. Nie będę pokazywał nefa, bo nigdy tego nie robię, ale na pewno co poniektórzy byliby mocno zdziwieni.
No wlasnie zachodzilem w glowe czemu tam tak zielono:-), czy tak celowo zrobiles czy co. Wszedzie na zdjeciu snieg jak trza...a kurka na dole zielony:-).
Spoko, nie trzeba ogladac nefa, jestem przekonany do tej zielonkawej wody polodowcowej:-).
Dobrze zamyka kadr od dolu.
krokus66
28-06-2011, 13:53
Na forum, ale i nie tylko są czasami długie dyskusje nad kolorem ziemi, piasku itp. Wiadomo, że piasek ma bardzo różne kolory, od białego, żołtego i szarego na czarnym skończywszy. Podobnie jest z ziemią. To minerały zawarte w glebie nadają często dziwny i ciekawy kolor.
W Norwegii byłem przy pięknym lodowcu Svartisen. Tam też woda miała wyraźnie zielone zabarwienie, gdyż minerały wypłukiwała z gleby. Była ciekawa ale nienaturalna. Niemniej woda nie była aż tak bardzo kolorowa.
Dlatego napisałem: "Nie byłem, nie widziałem ... nie dotknąłem." Tym stwierdzeniem nie podważam, że gdzieś indziej może być inaczej oraz nie odbieram Autorowi prawa do przedstawienia własnej wizji obrazu.
Bartekkw
29-06-2011, 20:53
Hmmm....licze Pawle że to tylko wstęp do pięknej serii. Ten kadr niezbyt mnie przekonuje włączając w to kolorystykę.
Sorry, ale mi też nie podchodzi. Zbyt duży bałagan, aż w oczy kole.
agawytka
29-06-2011, 21:53
Czyżby to płaskowyż Hardangervidda czy bardziej na północ?
krokus66
30-06-2011, 08:07
Nie ukrywam, że z pewną niecierpliwością będę oczekiwał Twoich zdjęć z Norwegii oraz z prawdziwą ale i szczerą przyjemnością je obejrzę. Nie tylko z Norwegii.
Czyżby to płaskowyż Hardangervidda czy bardziej na północ?
Zdjęcie zrobione na górskiej drodze Sognefjell. Wysoko w górach Jotunheimen, droga ta biegnie pomiędzy Sognefjordem, drugim pod względem długości fiordem na świecie a doliną Gudbrandsdalen.
Na mnie ta kraina zrobiła przeogromne wrażenie. Dzikie, surowe, wręcz odrealnione krajobrazy. Kolory też często jak z innej planety. I wcale się nie dziwię, że dla niektórych trochę "niestrawne" się wydały. A sam kadr, też przyznam rację, że lekko przeładowany jest. Ale wcale nie łatwą sprawą się wydaje pokazanie tego kawałka krajobrazu w sposób czytelny i "grzeczny". Myślę, że pion lepiej tu się sprawdza. Ale jak już wcześniej pisałem w poziomie po prostu więcej widać, a chciałem jak największą ilość tej "odrealnionej" dziczy Wam pokazać ;).
Pięknie dziękuję Wszystkim za poświęcony czas :).
Dzisiaj postaram się wstawić coś bardziej "norweskiego", może będzie bardziej lekkostrawne ;).
krokus66
30-06-2011, 09:12
Zdjęcie zrobione na górskiej drodze Sognefjell. Wysoko w górach Jotunheimen, droga ta biegnie pomiędzy Sognefjordem, drugim pod względem długości fiordem na świecie a doliną Gudbrandsdalen.
Na mnie ta kraina zrobiła przeogromne wrażenie. Dzikie, surowe, wręcz odrealnione krajobrazy. Kolory też często jak z innej planety. I wcale się nie dziwię, że dla niektórych trochę "niestrawne" się wydały. A sam kadr, też przyznam rację, że lekko przeładowany jest. Ale wcale nie łatwą sprawą się wydaje pokazanie tego kawałka krajobrazu w sposób czytelny i "grzeczny". Myślę, że pion lepiej tu się sprawdza. Ale jak już wcześniej pisałem w poziomie po prostu więcej widać, a chciałem jak największą ilość tej "odrealnionej" dziczy Wam pokazać ;).
Pięknie dziękuję Wszystkim za poświęcony czas :).
Dzisiaj postaram się wstawić coś bardziej "norweskiego", może będzie bardziej lekkostrawne ;).
Droga nr 55, najpiękniejsza i najwyżej położona (jesli mnie pamięć nie myli, a stary już jestem, oj stary ...) droga w całej Norwegii. Myślę, że zrobiłeś na odnodze tej drogi, chyba, że się mylę.
agawytka
30-06-2011, 09:13
Nastepnym razem jak sie bedziecie wybierali do Norwegii dajcie znac, darmowy nocleg chetnie udostepnie :) tymbardziej, ze Jotuneheimen mam pod domem wlasciwie (mieszkam we wsi na koncu Sognefjord wlasnie :)) :D a droga Sognefjell wybieram sie na woly pizmowe juz jutro ;)
W Norwegii surowosc klimatu i krajobrazow czasem naprawde ciezko przedstawic na zdjeciach, wiem cos o tym :) a Tobie sie udalo i zachwyca mnie kolorystyka oraz samo ujecie :) Czekam na wiecej zatem :) moze i ja z czasem odwaze sie wrzucic pare zdjeci tymbardziej ze przez 3 latat troche sie ich nazbieralo. Pozdrawiam
Droga nr 55, najpiękniejsza i najwyżej położona (jesli mnie pamięć nie myli, a stary już jestem, oj stary ...) droga w całej Norwegii. Myślę, że zrobiłeś na odnodze tej drogi, chyba, że się mylę.
Co do drogi to pamięć dobrą posiadasz :).
A odnogą trudno nazwać miejsce z którego akurat to zdjęcie powstało. No chyba, że wyskok z busa i na nogach jakieś 100 metrów odnogą można nazwać ;):mrgreen:.
Nastepnym razem jak sie bedziecie wybierali do Norwegii dajcie znac, darmowy nocleg chetnie udostepnie :) tymbardziej, ze Jotuneheimen mam pod domem wlasciwie (mieszkam we wsi na koncu Sognefjord wlasnie :))...
... moze i ja z czasem odwaze sie wrzucic pare zdjeci tymbardziej ze przez 3 latat troche sie ich nazbieralo. Pozdrawiam
Pięknie dziękuję za propozycję, ale to chyba dopiero za rok. Człek dopiero co wrócił a tu chytre plany w głowie już kiełkują ;).
A zdjęcia pokazuj koniecznie. Myślę, że wszyscy chętnie pooglądamy. Ja tam byłem tylko dwa tygodnie, a głowa pełna wrażeń i miłych wspomnień. A Ty trzy lata, więc chyba :shock::shock::shock:.
krokus66
30-06-2011, 09:28
Nastepnym razem jak sie bedziecie wybierali do Norwegii dajcie znac, darmowy nocleg chetnie udostepnie :) tymbardziej, ze Jotuneheimen mam pod domem wlasciwie (mieszkam we wsi na koncu Sognefjord wlasnie :)) :D a droga Sognefjell wybieram sie na woly pizmowe juz jutro ;)
W Norwegii surowosc klimatu i krajobrazow czasem naprawde ciezko przedstawic na zdjeciach, wiem cos o tym :) a Tobie sie udalo i zachwyca mnie kolorystyka oraz samo ujecie :) Czekam na wiecej zatem :) moze i ja z czasem odwaze sie wrzucic pare zdjeci tymbardziej ze przez 3 latat troche sie ich nazbieralo. Pozdrawiam
To ja się Ciebie chętnie doradzę przed wyjazdem, szczególnie o Góry Olbrzymów. Na razie planuję na przyszły rok.
agawytka
30-06-2011, 09:40
Pięknie dziękuję za propozycję, ale to chyba dopiero za rok. Człek dopiero co wrócił a tu chytre plany w głowie już kiełkują ;).
Chwilowo nie mam zamiaru ewakuowac sie z Norwegii :), co najwyzej zmienie rejon zamieszkania, takze zapraszam :)
To ja się Ciebie chętnie doradzę przed wyjazdem, szczególnie o Góry Olbrzymów. Na razie planuję na przyszły rok.
Chetnie pomoge :) moze nawet uda sie kiedys in real jesli znajde troche czasu bedac w Lodzi
krokus66
30-06-2011, 09:50
Chwilowo nie mam zamiaru ewakuowac sie z Norwegii :), co najwyzej zmienie rejon zamieszkania, takze zapraszam :)
Chetnie pomoge :) moze nawet uda sie kiedys in real jesli znajde troche czasu bedac w Lodzi
Cieszę się, zapraszam. Oczywiście ze spaniem.
agawytka
30-06-2011, 09:55
Cieszę się, zapraszam. Oczywiście ze spaniem.
Dzieki, ale ja z Lodzi jestem takze spac mam gdzie ;):):)
krokus66
30-06-2011, 09:58
Dzieki, ale ja z Lodzi jestem takze spac mam gdzie ;):):)
Nie muszę chyba dodawać, że z Łodzi sami najporządniejsi ludzie pochodzą. :lol::lol::lol:
Podkręciłeś atmosferę, ...... już zaczynam pakować manatki :-D