PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Mt. Merapi

conik
26-06-2011, 13:50
Merapi to wulkan w centralnej czesci Jawy. Erupcje srednio co 5 lat.
Widok na Merapi ze swiatyni w Borobudur.

http://www.digifoto.pl/indonezja/merapi.jpg

Nikonozaur
26-06-2011, 13:59
Totalnie skopałeś słońce, na dodatek ten blik po prawej. Scenariusz był dobry, reżyseria zawiodła.

conik
26-06-2011, 13:59
jasne...

avenarius
26-06-2011, 14:02
Totalnie skopałeś słońce, na dodatek ten blik po prawej. Scenariusz był dobry, reżyseria zawiodła.
A jak się właściwie unika blików?

Umbra
26-06-2011, 14:37
A mnie się bardzo podoba. Tak bardzo, że aż szkoda, że nie ma tu przycisku "dodaj do ulubionych".

Bartekkw
26-06-2011, 14:39
A jak się właściwie unika blików?

Inaczej sie kadruje, lub o innej porze ;)
Tutaj Autor pewnie nie miał możliwości innej pory. Mimo że miejsce odlegle i zapewne ciekawe - nie udało się i jestem za Andrzejem. Mega przepał w kadrze i bliki mocno psują tę fotę.

jchyra
26-06-2011, 18:17
Kula światła wygląda kosmicznie. Dzięki niej fotografia emanuje magią. Temu zdjęciu daleko do klasycznej dokumentacji. Jestem na tak.

Duder
26-06-2011, 21:36
Też jestem na tak, choć można by spróbować nieco zmniejszyć ten rozbłysk nuklearny. To we mgle oczywiście jest trudne, a czasem chyba niemożliwe.

sniper88
26-06-2011, 23:28
Szczerze mówiąc wolałbym poziom, ale teraz też jest bardzo dobrze;)
A słońce mz. wygląda tak jak powinno:p

lortek
26-06-2011, 23:40
jestem za, fota jest ok... co z tego ze przepal? mam dosc tych wszystkich sterylnych zdjec i komentarzy wyszukujacych bog wie jakich bledow... jak cos jest niebieskie to ma byc niebieskie a jak cos swieci i to mocno i naszymi, ludzkimi oczami nie da sie patrzec na to no to na zdjeciu musi byc przepal i koniec!

Rob123
27-06-2011, 07:24
Zdjęcie mi sie podoba ma fajny klimat, pomimo takiej wielkiej białej plamy słonecznej.
Jak się robi zdjęcia z takim olbrzymim przepałem i blikami tak żeby się podobały sporej cześć widowni ? :twisted:

p.s Zdjęcie znacznie przekracza rozmiar regulaminowy, małej odchyłki bym się nie czepiał ale nie ogarniam go w całości na monitorze.

harb
27-06-2011, 07:32
j.w :)

conik
27-06-2011, 08:48
Wychodze z zalozenia ze zarowno przepalone walory koloru czy tez bliki spowodowane optyka sa naturalnymi sprawami ktore moga sie pojawic na zdjeciu i to ze w towarzystwie Merapi pojawil sie wybuch nuklearny jak to ktorys z was ciekawie zauwazyl;) bylo calkiem swiadomym zabiegiem tak samo jak swiadomie poprzez skierowanie obiektywu w odpowiednie miejsce zostal spowodowany blik w prawym dolnym rogu ktory jest naturalna opozycja dla silnego zrodla swiatla...z reszta nie musze tego tlumaczyc bo wiadomo jak powstaja bliki. Mam rowniez kadry bez slonca i bez blikow czyli dla niektorych "bez wad"...dla mnie sa po prostu malo ciekawe...ot i wszystko.

Greg77
27-06-2011, 10:33
Wychodze z zalozenia ze zarowno przepalone walory koloru czy tez bliki spowodowane optyka sa naturalnymi sprawami ktore moga sie pojawic na zdjeciu i to ze w towarzystwie Merapi pojawil sie wybuch nuklearny jak to ktorys z was ciekawie zauwazyl;) bylo calkiem swiadomym zabiegiem tak samo jak swiadomie poprzez skierowanie obiektywu w odpowiednie miejsce zostal spowodowany blik w prawym dolnym rogu ktory jest naturalna opozycja dla silnego zrodla swiatla...z reszta nie musze tego tlumaczyc bo wiadomo jak powstaja bliki. Mam rowniez kadry bez slonca i bez blikow czyli dla niektorych "bez wad"...dla mnie sa po prostu malo ciekawe...ot i wszystko.

Ciekawa wizja.....coz, bliki to bledy optyki a przepal to przepal....nie poradziles sobie ze swiatlem.

zazula
27-06-2011, 11:06
Techniczną doskonałość to my ze szwagrem w drugiej klasie podstawówki mieliśmy
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/06/a050-1.gif
źródło (http://cosgan.de/images/midi/frech/a050.gif)
Świadomego wyzwalania migawki nadal się uczymy. Już wiemy jak, nie wiemy jeszcze po co ale już książkowej doskonałości się wystrzegamy.
Bo takie zdjęcia są sterylne, bo nic przekazują, ot ładna focia z gatunku tu byliśmy.

conik, gratulacje, bardzo dobre zdjęcie. Wszelkie środki wykorzystane, emocje dołożone, jest wszystko, jest bardzo dobrze

Rial
27-06-2011, 11:42
Chm, gdyby nie komentarze wytykające całą listę błędów to pewnie bym na nie nie zwrócił uwagi - zostałem kompletnie zaczarowany tym fantastycznym widokiem. I nie rusza mnie wybuch atomowy i atomowy blik - jestem na tak :)

stock
27-06-2011, 11:50
polemika jak to w krajobrazie, niestety.
ja olewam przepały, nieostrości, blikowanie, szumy, nieodpowiednia porę, słońce w kadrze lub nie i inne duperele którymi zapewne część się niezdrowo podnieca. Nie te elementy jak dla mnie świadcza czy zdjęcie jest dobre czy też nie.
A Zdjęcie wulkanu jest dla mnie dobrym zdjęciem i tyle. A nuklearna kula z blikiem ani mnie ziebi ani grzeje :)

ranbir kapoor
27-06-2011, 11:59
jak widze co dzial to inna lista rzeczy krotych zdjecie nie moze zawierac zeby bylo uznane za dobre
szkoda tylko ze nikt nie patrzy juz na samo zdjecie a to jej poprostu bardzo dobre

Greg77
27-06-2011, 12:54
Bardzo dobre by bylo gdyby ciac ponizej wulkanu w kwadrat i pokazac te piekne cienie na mgielce.....teraz to jest zdjecie pieknego miejsca ktore by zrobil pierwszy lepszy wlasciciel lustrzanki.
To tak jak by w dziale portret pokazac zdjecie pstrykniete z ukrycia pieknej kobiecie......co z tego, ze piekna jak swiatlo do bani, poza do bani, mina do bani.......zastanowcie sie, to zdjecie jest tylko zrobione w pieknym miejscu i w pieknym momencie, jednak gdyby sie przylozyc w momencie wciskania spustu to moglo by byc topowe zdjecie a tak jest ladne, ale spaprane technicznie.
Nie ma co sie madrzyc bo w innych dzialach tez sie patrzy an technikalia, tutaj technika lezy i kwiczy.....

borregaard
27-06-2011, 12:59
Bardzo dobre by bylo gdyby ciac ponizej wulkanu w kwadrat i pokazac te piekne cienie na mgielce.....
Pełna zgoda z Grzesiem...a tytuł byłby...np: "U podnóża Mt.Merapi..." :-D
Forum jest od wyrażania różnych opinii,więc mz...swiatełko wygrało,tym razem...;)

stock
27-06-2011, 13:00
no nie mów ze takie foty robi pierwszy lepszy właściciel lustrzanki bo padne śmiechem :) Takie warunki niejednego pierwszego własciciela rozłozyłyby na łopatki i nie wiedziałby jak do tematu podejśc. Mi się podoba bo jest naturalne i widac pewnikiem tak jak tam to wszystko wygladało - bez cudowania, setek filtrów, cudów, korekcji, naswietlan i gradientów by wycisnąc z RAWa wszystkie soki i mega tonalnośc. Jak jest słońce to ma byc przepał - szczególnie takie słońce. Ja tam za naturą jestem:)

Duder
27-06-2011, 13:28
Bardzo dobre by bylo gdyby ciac ponizej wulkanu w kwadrat i pokazac te piekne cienie na mgielce.....teraz to jest zdjecie pieknego miejsca ktore by zrobil pierwszy lepszy wlasciciel lustrzanki.
To tak jak by w dziale portret pokazac zdjecie pstrykniete z ukrycia pieknej kobiecie......co z tego, ze piekna jak swiatlo do bani, poza do bani, mina do bani.......zastanowcie sie, to zdjecie jest tylko zrobione w pieknym miejscu i w pieknym momencie, jednak gdyby sie przylozyc w momencie wciskania spustu to moglo by byc topowe zdjecie a tak jest ladne, ale spaprane technicznie.
Nie ma co sie madrzyc bo w innych dzialach tez sie patrzy an technikalia, tutaj technika lezy i kwiczy.....

Nie moge się zgodzić na tak niesprawiedliwą ocenę. Mocno Greg przesadzasz. Poza przepałem i blikiem co jeszcze możesz tej focie zarzucić? Chyba nic. Ma wszystko co trzeba, by nazwać ją dobrą: efektowny/ciekawy temat, ciekawe światło i dobry kadr. Przepału w takich warunkach jak pisałem, przypuszczalnie uniknąć się nie da. We mgle okrągłego słoneczka z gwiazdką się nie uzyska. Można tylko próbować zmniejszyć przymykając przysłonę, ale to może z kolei pogarszać całą resztę. Jak uważasz - lepiej zrobić takie niedoskonałe technicznie, czy nie zrobić wcale? O blikach nie wspominam, bo jesli nie draznią, nie przeszkadzają to w ujęciach pod światło są akceptowalne. Ty sobie Grzegorz poleruj idealne widoczki, ale to jest inna parafia, więc nie przykładaj tej samej miarki.

Greg77
27-06-2011, 13:44
Jak uważasz - lepiej zrobić takie niedoskonałe technicznie, czy nie zrobić wcale?

Robic!!! Oczywiscie, ze robic, ale dla siebie;) Nie pisze o gwiazdce, zreszta coraz mnie mi sie to podoba, tutaj wyszla plama co nie wyglada dobrze a ten blik pozwoli bym sobie wystemplowac.....

Ty sobie Grzegorz poleruj idealne widoczki, ale to jest inna parafia, więc nie przykładaj tej samej miarki.

Gdybym pokazal takie zdjecie to byscie mnie zjedli, wiec nie bede nikogo szczedzil.....poza tym takie wypolerowane widoczki nie sa wcale takie latwe do zrobienia jak sie Tobie wydaje;)

rafalg78
27-06-2011, 14:21
Dla mnie słońce jest ok, przepał bo przepał ale na słońcu do wybaczenia, tym bardziej, że mz buduje klimat.

marsell
27-06-2011, 14:22
Mnie się podoba to zdjęcie. Może jak na mój gust jest ciut za jasne i ma trochę za dużo dołu, ale nie zmienia to faktu, że to bardzo fajna fotka:)

Duder
27-06-2011, 16:31
poza tym takie wypolerowane widoczki nie sa wcale takie latwe do zrobienia jak sie Tobie wydaje;)

A czy ja powiedziałem, że tak mi się wydaje? Więc skąd wiesz, że tak mi się wydaje? Wręcz przeciwnie mi się wydaje, co sugeruje słowo "polerować". To przecież oznacza długotrwały, pracochłonny i żmudny proces.

wpkx
27-06-2011, 23:47
Właśnie sobie wszystko przeczytałem... Trochę późno, przepraszam.
Ale, ponieważ miałem zaszczyt widzieć to zdjęcie przed publikacją, to winien jestem Autorowi swoje 3 grosze.
W dalszym ciągu nie podoba mi się jakoś szczególnie. Po prostu nie przepadam za takimi widokami. To nie jest obraz, który powiesiłbym nad łóżkiem. Subiektywnie, jak już Konradowi napisałem. Nie powiesiłbym też niektórych arcydzieł Adamsa. A niektóre inne jak najbardziej.
Ale zostałem sprowokowany wypowiedziami niektórych Forumowiczów, których szanuję.
Więc siląc się na obiektywizm (który w skończonej postaci i tak nie istnieje, czego dowodem jest właśnie tutejszy dział krajobrazowy... :mrgreen:) - zdjęcie jest bardzo dobre. Właśnie z przepałem i blikiem. Bez nich by go nie było. Potępianie w nim w czambuł tych rzekomych błędów jest po prostu żenujące.
Autor nie jest fotografem z wczorajszej łapanki. Zrobił tak właśnie z pełną świadomością. Blik tutaj nie jest błędem. Jest cechą optyki przetworzoną na środek wyrazu artystycznego. Potępiając blik, potępić należy gdzie indziej choćby bokeh - przecież to nieostrość, czyli wada. :mrgreen:
Albo na przykład boczne oświetlenie modela - gdy pół twarzy jest w cieniu - w "klasycznym" malarstwie chińskim rzecz nie do pomyślenia...
Przepał - słońce ma być białym kółkiem o jasności 255/256, tak? Może jeszcze z gwiadką? Bo to jest Forum techniczne? A co na to nasza siatkówka? Przez okopconą szybkę chyba tak zobaczy. Z całą resztą krajobrazu w sadzy. :mrgreen:

Andrzeju! Tyś to, nie chwaląc Cię, sprawił! Swoim pierwszym wpisem! ;)

Na koniec nuta optymizmu - bardzo cieszy mnie, że jest jednak trochę patrzących szerzej, czego powyżej dali dowody. :)

Bartekkw
28-06-2011, 00:18
W dalszym ciągu nie podoba mi się jakoś szczególnie. Po prostu nie przepadam za takimi widokami.

zdjęcie jest bardzo dobre. Właśnie z przepałem i blikiem. Bez nich by go nie było. Potępianie w nim w czambuł tych rzekomych błędów jest po prostu żenujące.

no to w czambuł jest dobre czy nie bo już sam się gubisz Wojtku ??? No chyba że wychodzisz z założenia że coś jest bardzo dobre, ale Ci się nie podoba ;)

A ja myślę że jakby fot przedstawiał Śnieżke lub Kasprowy to negatywne opinie przeszłyby niepostrzeżenie - no ale że to Jawa to trzeba docenić Autora za wyjęcie aparatu z torby.......

wpkx
28-06-2011, 00:34
no to w czambuł jest dobre czy nie bo już sam się gubisz Wojtku ???

A ja myślę że jakby fot przedstawiał Śnieżke lub Kasprowy to negatywne opinie przeszłyby niepostrzeżenie - no ale że to Jawa to trzeba docenić Autora za wyjęcie aparatu z torby.......

Bartku,
proponuję, abyś przeczytał jeszcze raz to, co napisałem. Jeśli teraz za późno, to może rano? ;)

Bartekkw
28-06-2011, 00:40
No dobra - doczytałem że się silisz na obiektywizm ;) Ale z tym Adamsem to przesadziłeś...no ale ja juz po 4 piwach jestem ;)

Jednakowoż popieram Andrzeja i w zachwyt nie popadam

wpkx
28-06-2011, 00:43
No dobra - doczytałem że się silisz na obiektywizm ;) Ale z tym Adamsem to przesadziłeś...no ale ja juz po 4 piwach jestem ;)

Jednakowoż popieram Anrdzeja i w zachwyt nie popadam

No to znów mała uwaga - nigdzie nie napisałem o swoim rzekomym zachwycie.

Ale - piwo, mówisz...
Twoje zdrowie zatem. ;)

Bartekkw
28-06-2011, 00:46
Ale - piwo, mówisz...
Twoje zdrowie zatem. ;)

Wojtku - piję 5-te i część (nie całe bo reszte Mżonce poświęce) wychylić mogę za Ciebie ;)
A o zachwycie to do Ciebie nie piłem ;)

wpkx
28-06-2011, 00:52
Wojtku - piję 5-te i część (nie całe bo reszte Mżonce poświęce) wychylić mogę za Ciebie ;)
A o zachwycie to do Ciebie nie piłem ;)

Bartku... Jak tam sobie chcesz... Ale przecież my, łysi, powinniśmy się wspierać, nie zwalczać. :D
Więc niech piwo - w tym przypadku - łagodzi obyczaje. ;)

Konrad, Twoje zdrowie również, jako Autora... coby OT nie było. :)

conik
28-06-2011, 08:23
czekajcie zaraz jeszcze jakiegos babola wykopie;) pal szesc foto...jest dyskusja;)

ps. zapraszam;) http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2441574#post2441574

Nikonozaur
28-06-2011, 10:57
[...] - zdjęcie jest bardzo dobre. Właśnie z przepałem i blikiem. Bez nich by go nie było. Potępianie w nim w czambuł tych rzekomych błędów jest po prostu żenujące.
Autor nie jest fotografem z wczorajszej łapanki. Zrobił tak właśnie z pełną świadomością. Blik tutaj nie jest błędem. Jest cechą optyki przetworzoną na środek wyrazu artystycznego. Potępiając blik, potępić należy gdzie indziej choćby bokeh - przecież to nieostrość, czyli wada. :mrgreen: [...]
Niestety Wojtku nie jest tak słodko. Blik jest ułomnością obiektywów, którą być może kiedyś uda się wyeliminować za pomocą powłok antyrefleksyjnych, stosowane obecnie jeszcze tego nie potrafią. Całe zastępy mądrych głów myślą jak pozbyć się tej wady i ubieranie plamy na peryferiach obrazu w szaty "środka wyrazu artystycznego" jest nieporozumieniem (przy jak najdalej posuniętym obiektywizmie).

[...] Przepał - słońce ma być białym kółkiem o jasności 255/256, tak? Może jeszcze z gwiadką? Bo to jest Forum techniczne? A co na to nasza siatkówka? Przez okopconą szybkę chyba tak zobaczy. Z całą resztą krajobrazu w sadzy. :mrgreen:
Przyjmijmy, że nasze oko jest wzorcem, aparat ze swoimi możliwościami do pięt mu nie dorasta. W sytuacjach takich jak przedstawiona na omawianym obrazie wymaga protez w postaci filtrów, wielokrotnej ekspozycji i innych takich. Tutaj tego nie było i masz efekt w postaci gigantycznego przepału nie tylko na słońcu (co jeszcze byłoby do strawienia), ale również w jego bliższych i dalszych okolicach. Czyli brak jakichkolwiek kolorów. Czy brak informacji na tak dużym obszarze zdjęcia może być "wyrazem środka artystycznego"? W/g mnie nie, ale oczywiście szanuję zdanie innych.

Andrzeju! Tyś to, nie chwaląc Cię, sprawił! Swoim pierwszym wpisem! ;) [...]
A ja bym Wojtku proponował byś jeszcze raz ów wpis przeczytał. ;)

conik
28-06-2011, 11:16
[mode:sarkazm:on] Oczami wyobrazni widze jak zapylasz po wulkanach z 50kg plecakiem z filtrami statywami i innymi szpejami na przerozne okazje...a zapomnialem o drugim plecaku z codziennymi szpejami

"stosowane obecnie jeszcze tego nie potrafią"
i chwala im za to...miedzy innymi dlatego przesiadlem sie z Lek canona na nikkory bo imo maja wiecej wad optycznych ktore przekladaja sie na zupelnie inna plastyke...np 20-35/2.8D byl celowo przeze mnie wybrany mimo ze mialem i 14-24 i 17-35 dlaczego? ano dlateeeeeego;)

Nikonozaur
28-06-2011, 12:38
[mode:sarkazm:on] Oczami wyobrazni widze jak zapylasz po wulkanach z 50kg plecakiem z filtrami statywami i innymi szpejami na przerozne okazje...a zapomnialem o drugim plecaku z codziennymi szpejami
I po co ten wysilony sarkazm? Znasz (czy ktoś zna?) kogoś takiego, komu na jednym wypadzie potrzebne są wszystkie posiadane fotobambetle? Mój w pełni wyekwipowany plecak i statyw ważą ok. 7 kilogramów. Nie łażę tak daleko by resztę z podanych przez Ciebie 50 kilo zajmowały kanapki i flacha z piciem. Nie potrzebuję również śpiwora, namiotu, kuchenki, garów parasola i zestawu do manicure...

"stosowane obecnie jeszcze tego nie potrafią"
i chwala im za to...miedzy innymi dlatego przesiadlem sie z Lek canona na nikkory bo imo maja wiecej wad optycznych ktore przekladaja sie na zupelnie inna plastyke...np 20-35/2.8D byl celowo przeze mnie wybrany mimo ze mialem i 14-24 i 17-35 dlaczego? ano dlateeeeeego;)
Różnego rodzaju wady niektórym się podobają, innym (większości) nie. Nie dotyczy to jedynie fotografii.

matys
28-06-2011, 13:24
conik

nie wdając się w zbędną dyskusję, czy zdjęcie jest poprawne, czy też nie
(bo jak widać jedni oceniają pod kątem poprawności a inni pod kątem czy im się podoba)
uważam, że zdjęcie jest bardzo ciekawe i ma wyraz artystyczny. Bardzo fajnie wyszło. Jestem za...

Trudno mi jako amatorowi uwierzyć, że przepały były rolą przypadku.
Tak trochę z innej beczki spytam, jak się do tego wszystkiego mają zdjęcia(portrety) Hkey i Lkey.
Przecież to też pewien wyraz artystyczny jak dla mnie, a nie błąd pomiaru....

Jeżeli się mylę, przepraszam.....

creep
29-06-2011, 21:04
Blik, przepał... i co z tego? Zdjęcie jest świetne. Kolejne plany prowadzą wzrok aż ku wulkanowi, perspektywa powietrzna prawie jak w kreskówce :) Tonacja zdjęcia też oddaje duszny klimat. Podoba mi się.

jendryn
29-06-2011, 21:08
Świetne zdjęcie, poszedłbym o ok 0,5 EV niżej, ale pomimo światła prosto w szkło wyszło świetnie!