Zobacz pełną wersję : Co kupic na początek?
Siemka. Zastanawiam się nad zakupem swojej pierwszej lustrzanki. Nie chce aby była ona za droga. Jestem redaktorem strony sportowej i na każdym meczu cykam zdjęcia. Robiłem to aparatem klubowym ale teraz chce zakupić coś swojego. Co mi polecacie? Coś z allegro lub z innej strony z przebiegiem nie większym niż 1500 zdjęć i ceną do 1300 zł. Czkeam na odpowiedz.
velaskez
25-06-2011, 22:01
Meczu czego?
piłkarskim. Klasa okręgowa :)
velaskez
25-06-2011, 22:14
No to na początek w tej cenie D80 albo D5000 i jakiś obiektyw typu 70-300VR. Ty chcesz się zmieścić w całości w 1300zł czy za aparat 1300zł?
tylko że w 1200 zł się nie zmieszcze ;/ a obiektyw kitowy 18-55 jaki ma zoom? bo chce żeby było widac na boisku wszystko.
joker333
25-06-2011, 22:23
tylko że w 1200 zł się nie zmieszcze ;/ a obiektyw kitowy 18-55 jaki ma zoom? bo chce żeby było widac na boisku wszystko.
jak jesteś sędzią to będzie widać :D
;) ale czy obiektyw 18-55 ma dobry zoom? da rade robić zdjęcia z lini żeby było widac?
velaskez
25-06-2011, 22:34
18-55 ma zoom, jak sobie policzysz dokładnie 3.05x. Z tego, z linii, nic nie będzie widać. Za krótka ogniskowa.
a z kompaktów to jaki? P500?
rychu_cmg
25-06-2011, 23:01
Jeśli się upierasz przy lustrzance Nikona to za te pieniądze wchodzą tylko już na tą chwile wiekowe body D50, D70, D70s i Sigma 70-300 APO
a czy kompakt P500 jest dobry? i czy ładnie rozmywa zdjęcia?
joker333
25-06-2011, 23:22
za ta kasę to jakaś współczesna hybryda imo np fuji HS20 EXR
jak się dobrze ustawisz to 18-55 obejmiesz całe boisko i będzie wszystko widać :) ale w fotografii sportowej chodzi raczej o to by łapać najlepsze chwile a tak musiałbyś biegać z aparatem praktycznie po boisku. Tak jak kolega velaskez napisał ale ja osobiście myslę, że do 200 powinno starczyć na początek przygody.
rozmywa ładnie zdjecia?
właściwie to nie wiem co Ci odpisać - zakłopotałeś mnie osobiście tym pytaniem :confused:
wnoszę z niego, że nie masz zielonego pojęcia o podstawach fotografii
bo chce aby aparat z moją pomocą robił ładne zdjęcia, np rozmywał tło za osobą na focie.
każdy aparat nawet podstawowa małpka w mniejszym lub większym stopniu rozmywa tło - nazywa się to "głębią ostrości" która może być większa lub mniejsza a wpływ na to ma min wartość przysłony i ogniskowa. Poczytaj o tym na forum lub w książkach o podstawie fotografii. Pozdrawiam
a fuji finePix S4000 bedzie dobry? bo jest troche tańszy.
bierz uzywane d80 + 70-300g i zmiescisz sie w 1400zl
velaskez
26-06-2011, 00:00
Ten fujifilm będzie dobry. Do 8fps, śledzenie AF. Powinno styknąć :D
krzysiozboj
26-06-2011, 00:30
Sporo cierpliwości widzę macie w tłumaczeniu. To tak jakby pytał czy maluchem można przejechać Paryż-Dakar, po iluś radach można założyć że tak ale przy pytaniu o ładnie rozmyte tło to tak jakby zapytał czy tym maluchem można ten wyścig wygrać przy dodatkowym założeniu że maluch ma sam odwalić całą robotę bo jego właściciel dopiero uczy się jeździć.
Pytasz o zdjęcia w trakcie meczu z dużej odległości (domyslam się) z ładną separacją tła za pomocą małpki - to nawet przy sporych umiejętnościach niemożliwe o ile mnie wiedza nie myli.
Sporo cierpliwości widzę macie w tłumaczeniu.
Co racja to racja.
Do autora wątku - na temat kompaktów Fuji najrzetelniejszą odpowiedź uzyskasz na forum Fuji ;-)
velaskez
26-06-2011, 00:58
Sporo cierpliwości widzę macie w tłumaczeniu. To tak jakby pytał czy maluchem można przejechać Paryż-Dakar, po iluś radach można założyć że tak ale przy pytaniu o ładnie rozmyte tło to tak jakby zapytał czy tym maluchem można ten wyścig wygrać przy dodatkowym założeniu że maluch ma sam odwalić całą robotę bo jego właściciel dopiero uczy się jeździć.
Pytasz o zdjęcia w trakcie meczu z dużej odległości (domyslam się) z ładną separacją tła za pomocą małpki - to nawet przy sporych umiejętnościach niemożliwe o ile mnie wiedza nie myli.
Daj mi taką 'małpkę' to Ci pokażę, że się da :twisted:
krzysiozboj
26-06-2011, 01:51
Daj mi taką 'małpkę' to Ci pokażę, że się da :twisted:
Z jakoś tam nieostrym tłem pewnie że da rady ale nie jestem pewien czy zakładający wątek o to pytał - ani odległość ani wielkość matrycy ani przesłona nie bedą tutaj pomagały. Co prawda pozostaje ostatnia składowa w postaci ogniskowej ale to moim zdaniem takie udowodnianie że jednak maluchem przejedzie Paryż-Dakar
Chyba że ja mam naprawdę sporo do nauki przed sobą i głupote zrobiłem pozbywając się właśnie ciemnego kita na rzecz przyszłych jasnych stałek. No bo skoro nie robi różnicy to po co przepłacać ;)
edit
co prawda tego Fuji nie znam i mogę zrobić jakiś błąd w jego ocenie porównując go do podobnej małpy tyle ze starszej o ładne kilka lat ale jestem skłonny zgodzić się z tym że to będzie dobry wybór. Nie dlatego że będzie miał dobry AF, nie dlatego że będzie ładnie rozmywał tło, nie dlatego że to świetny aparat do sportu - bo moim zdaniem to nieprawda, ale dlatego że ta małpka ustawiona na zielone będzie mniej wymagająca od lustra z tele.
moim zakupem bedzie Fuji S3200. myśle że dobry wybór.
Po pierwsze ten Fuji nie rozmyje tła tak jak lustrzanka. Po drugie w sporcie liczy się błyskawiczny AF i tu następna przewaga lustrzanki. Po trzecie do dynamicznych scen w mniejszym lub większym stopniu przyda się użyteczne "wysokie" iso 800-1600 żeby piłkarze nie byli zamazani. Te super extra mega zoomy mają to do siebie że pracują na dużym zakresie ogniskowych co pogarsza jakość obrazu. Za te 1300 zł na pewno lepszym wyborem będzie choćby nawet D40x i Sigma 70-300. I może zostanie jeszcze na kartę oraz dodatkowy akumulator? http://allegro.pl/nikon-d40x-body-w-swietnym-stanie-i1682790539.html + http://allegro.pl/nikkor-70-300-f-4-5-6-g-af-i1685903680.html lub http://allegro.pl/obiektyw-sigma-70-300-nikon-f4-5-6-apo-dg-macro-i1671635226.html
Expel, no no - tylko nie wiem czy kupisz jakieś lustro z tele i BŁYSKAWICZNYM AFem w tej cenie :)
Expel, no no - tylko nie wiem czy kupisz jakieś lustro z tele i BŁYSKAWICZNYM AFem w tej cenie :)
i z wysokim użytecznym iso :wink:
Co jak co ale d40x będzie sobie lepiej radził niż Fuji S3200. Iso 800 można spokojnie użyć czego raczej bym nie próbował w tym Fuji i AF będzie szybszy. Przesadziłem używając określeń błyskawiczny i wysokie iso, ale w porównaniu do S3200 można użyć takich określeń :)