PDA

Zobacz pełną wersję : Jak usuwać same RAWy w trybie RAW+JPEG?

rysiek922
25-06-2011, 21:40
Jak w temacie. Czy wie ktoś w jaki sposób można usunąć wybrane pliki RAW, zostawiając JPEG, z poziomu body aparatu? Zazwyczaj robię zdjęcia w tym trybie, najlepsze z nich obrabiam z RAW'ów, a gorsze zostawiam na pamiątkę tylko w formacie JPG. Jednak RAW+JPG zajmuje strasznie dużo miejsca na karcie pamięci, dlatego bardzo zależy mi na tym, by móc usuwać RAWy słabszych zdjęć już w aparacie, a JPG móc zostawić i zgrywać później na dysk.

Z góry dzięki za odpowiedź.

AdamoN
26-06-2011, 00:22
Tak się nie da. Usuwając zdjęcie zawsze usuniesz RAW+JPEG

pioter m
26-06-2011, 09:41
Kasowac z czytnika na kompie.

Antonioo
26-06-2011, 09:43
Kasowac z czytnika na kompie.

Kolega przecież pisze ....."w body".....tyle to pewnie sam wie....

Cysiu
26-06-2011, 10:05
W dwuslotowych puszkach można ustawić zapis RAWów na drugiej karcie, a tą potem sformatować.

pioter m
26-06-2011, 10:55
Kolega przecież pisze ....."w body".....tyle to pewnie sam wie....

A tos sie wysilil... Nic szczegolnego sam nie napisales. :P

Prawda jest taka, ze w tanich korpusach tylko na kompie da sie to zrobic, jak napisalem. W drozszych, dwuslotowych, mozna zapisywac osobno raw i osobno jpeg, a potem usuwac pliki z jednej z nich.
Rzecz w tym, ze pytajacy sie nie popisal i nie podal modelu aparatu, ktory uzytkuje.

rysiek922
26-06-2011, 13:04
Używam D5000, więc jak widzę, chyba nie ma dla mnie rozwiązania.

matys
27-06-2011, 10:41
rozwiazanie chyba jest. Możesz z menu aparatu zdjecie wywołać do jpeg a tamto (oryginalne) usunąć - w efekcie bedziesz miał nowe w jpeg a stare usuniesz.

Tyle ze wtedy wystarczy robic w raw i tworzyc jpeg poprzez menu aparatu.... mam nadzieję że zrozumiale napisałem.