Zobacz pełną wersję : Pytanie o sprzęt na chrzciny
adamkloc
25-06-2011, 20:03
Witam
Zostałem poproszony przez znajomych o robienie zdjęć na chrzcinach i tu mam takie pytanie czy taki zestaw wystarczy aby zrobić w miarę dobre foty w kościele: Nikon D90 + N18-55mm + Nissin Di622.
Z góry zaznaczę że szukałem na forum odpowiedzi ale nie znalazłem satysfakcjonującej mnie więc pytam bezpośrednio i bardzo proszę o pomoc i jakieś porady dodam że pierwszy raz robię tego typu zdjęcia no i mam lekkiego stresa.:)
velaskez
25-06-2011, 20:05
Wystarczy. To jak go wykorzystasz zależy od Twojej wyobraźni i umiejętności. Tylko nie wal dziecku lampą wprost po oczach.
adamkloc
25-06-2011, 20:11
Ok dziękuję za odpowiedz a mam pytanie czy dyfuzor do lampy sobie zakupić czy to zbędny gadget??Bo czytałem że przy takich zdjęciach jest przydatny i można mieć lampę skierowaną na wprost??czy to prawda?
Powinieneś mieć dyfuzor (mydelniczkę) , wtedy możesz na spokojnie skorzystać ze strzałów w oczy. Tylko pamiętam aby ustawić chociażby na -1.
Podstawowa sprawa to znać możliwości kościoła - ciemno? jasno? czy przy ołtarzu wpada wystarczająco światła? No i najważniejsze, ile będzie chrzcin. Miałem przyjemność robić sąsiadce takie zdjęcia i niestety miałem problem, gdyż było 6 chrzcin pod rząd. Nie było jak podejść, gdzie stanąć.
adamkloc
25-06-2011, 20:20
No właśnie co do ilości chrzcin to ponoć ma być tylko to jedno ale to może ulec zmianie i też mnie to bardzo martwi. Co do dyfuzora to sobie muszę zakupić w takim razie a jeżeli chodzi o kościół to dość wysoki no i lekko ciemny:(:(.Przyznam że to nie moja dziedzina fotografii no ale jakoś muszę sprostać temu wyzwaniu:):)
Nie wiem czy jeszcze to przeczytasz jeśli ten chrzest np. jutro ale miałem przyjemność robić chrzest (również czysto amatorsko, grzecznościowo) nissinem Di622. Lampa do góry i światło odbite od zamocowanej do lampy blendy wystarczyło w zupełności a światło było wystarczająco miękkie. Najlepiej jednak zanim zacznie się ceremonia cyknąć kilka próbnych klatek i będziesz wiedział na czym stoisz.
adamkloc
26-06-2011, 11:17
Dzięki, chrzest dopiero za miesiąc więc trochę czasu zostało żeby poćwiczyć a lampa odchylona o 90stopni?
To już zobaczysz na miejscu, Można Ci tylko podpowiedzieć rozwiązanie ale szczegóły musisz dopracować na miejscu. Czy o 90 stopni czy troszkę pochylona do przodu... Blenda i tak skieruje część światła do przodu. Zrobisz kilka przypadkowych klatek i później te ustawienia masz cały czas z lekką korektą przy zmianie ogniskowej. Ekspertem nie jestem bo robiłem w kościele tylko raz właśnie chrzciny i miałem stresa ale okazało się że wcale nie jest tak tragicznie. Robiłem na ISO 800 w NEFach.
Z wyjątkiem samego momentu chrztu nie polecam robienia zdjęć w trakcie mszy, zależnie od księdza może ci on zwrócić uwagę.
siwyozzman
26-06-2011, 22:07
Dużo zależy od tego jakie warunki będą panowały w kościele...Są kościoły gdzie można bez flasha kitem na góra 400 iso zrobić prawidłowo naświetlone klatki (bo chyba o tym jest wątek - wtedy Twój sprzęt fotograficzny spokojnie wystarczy)Nawet jak będzie ze światłem dużo gorzej też można dać radę - spokojnie 1600 iso możesz użyć. Wtedy najlepiej ekspozycja manualnie (czas ok.1/60 lub tylko odrobinę dłuższy - lepiej nie ryzykuj, przysłona przy tym obiektywie powiedzmy f4.0 - przy max. zoomie domknie sie do f5.6).Lampa w iTTL z odchylonym palnikiem + dyfuzor lub wbudowana biała kartka...Z tego co pamiętam jak używałem tego Nissina to było najlepsze rozwiązanie. Strzałów na wprost nie polecam w ogóle a już szczególnie z tym flashem bo wg mnie błyska wtedy duuużo słabiej niż nikonowskie w identycznej sytuacji i ciężko się zdecydować jaką korektę zastosować.... Na jedno zwróć uwagę - ten obiektyw nie jest zbyt szybki i pewny - dlatego starannie celuj w kontrastowe elementy - dużo szybkich zdjęć to prawie pewna porażka w tej konfiguracji... Jakbyś miał możliwość pożyczyć choćby Nikkor 18-70 to dałoby Ci dużo większy spokój o szybkość działania AF...Oczywiście dasz radę tym czym dysponujesz- jednak przy reporterce szybkość jest bardzo ważna....
Masz miesiąc, więc wybierz się na spacerek do tego kościoła w porze, w której będzie chrzest. Zrób parę pstryków przy różnych ustawieniach i na spokojnie w domu zobacz co wyszło.
adamkloc
27-06-2011, 17:22
Dziękuję za porady i na pewno się do nich dostosuję:):)
Z wyjątkiem samego momentu chrztu nie polecam robienia zdjęć w trakcie mszy, zależnie od księdza może ci on zwrócić uwagę.
Chrzty z większą ilością dzieci mają jedną zaletę,
maluchy robią non stop taki raban, że nikt nie zwraca uwagi na takie drobiazgi jak fotograf.
adamkloc
29-06-2011, 17:03
Racja i na to liczę:):):)