PDA

Zobacz pełną wersję : Jak uzyskać taki efekt wody???

sierocki
25-06-2011, 14:11
Witam, pytanie jak w temacie. Co umożliwi mi uzyskanie takiego efektu wody albo nawet lepszego. Szczególnie w miejscach gdzie woda się pieni (rzeki).
Z góry dziękuję.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/06/292072757edcede7med-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl)

vinci99
25-06-2011, 14:16
Aby taki efekt uzyskać trzeba użyć długiego czasu naświetlania

prz3mo
25-06-2011, 14:25
Aby taki efekt uzyskać trzeba użyć długiego czasu naświetlania

Jak wyżej plus użycie statywu.

darko
25-06-2011, 14:35
Do wydłużenia czasu naświetlania przydają się filtry szare

jacoslavgth
25-06-2011, 14:54
oprócz tego o czym wspomniano wyżej - wężyk spustowy lub pilot do wyzwalania migawki

sierocki
25-06-2011, 14:54
Dzięki za szybką odpowiedź. Postaram się coś pstyrkąć na długim czasie. Jeszcze jedna sprawa czy zwykły filtr szary dużo pomoże? Jak się ma filtr polaryzacyjny do takiego zdjęcia.

Sapphiron
25-06-2011, 14:57
Do wydłużenia czasu naświetlania przydają się filtry szare

A przede wszystkim książka ogólnie traktująca o fotografii... Co nieco wiedzy nie zaszkodzi...

vinci99
25-06-2011, 15:02
Dzięki za szybką odpowiedź. Postaram się coś pstyrkąć na długim czasie. Jeszcze jedna sprawa czy zwykły filtr szary dużo pomoże? Jak się ma filtr polaryzacyjny do takiego zdjęcia.

Filtr szary jest po to aby zredukować ilość wpadającego światła i dzięki temu w dzień będziesz mógł dostatecznie dużo wydłużyć czas naświetlania. Tym mocniejszy filtr tym tego światła mniej wpadnie. A to jaki będzie potrzebny to już zależy od fotografowanej sceny. Polar zredukuje ewentualne odbicia w wodzie i trochę ociepli kolory

sierocki
25-06-2011, 15:08
Generalnie lepiej jakby to nie był dzień słoneczny+szary i polar i powinno być ok.

PaRaGaS
25-06-2011, 21:36
Filtr szary jest po to aby zredukować ilość wpadającego światła i dzięki temu w dzień będziesz mógł dostatecznie dużo wydłużyć czas naświetlania. Tym mocniejszy filtr tym tego światła mniej wpadnie. A to jaki będzie potrzebny to już zależy od fotografowanej sceny. Polar zredukuje ewentualne odbicia w wodzie i trochę ociepli kolory

Warto dodać, że z odpowiednio mocnym filtrem szarym, wężykiem spustowym i nie bojąc się zjarania matrycy, można pobawić się w kilkuminutowe ujęcia np. w zatłoczonej części miasta - przechodnie po prostu nie zdążą się naświetlić.

Chociaż na cyfrze to raczej taka zabawa dla zabawy, bo na większości matryc po takim nagrzaniu na zdjęciu wyjdą kolorowe rogi albo wręcz ścieżki z elektroniki.

Yova
26-06-2011, 11:23
...Chociaż na cyfrze to raczej taka zabawa dla zabawy, bo na większości matryc po takim nagrzaniu na zdjęciu wyjdą kolorowe rogi albo wręcz ścieżki z elektroniki.

hmmm co prawda nie w dzień, ale popełniłem parę zdjęć na czasach 30s-4 min i ani razu takie efekty mi sie nie pojawiły. Chyba naprawdę długa musiała by być ekspozycja aby taki efekt powstał.

BorysR
26-06-2011, 23:08
Trzeba miec magiczny statyw.

BorysR
26-06-2011, 23:10
hmmm co prawda nie w dzień, ale popełniłem parę zdjęć na czasach 30s-4 min i ani razu takie efekty mi sie nie pojawiły. Chyba naprawdę długa musiała by być ekspozycja aby taki efekt powstał.

Ciekawi mnie jak nagrywa sie filmy canonami i matryce zyja przy 10 minutowych ujeciach jezeli da sie spalic...?

PaRaGaS
27-06-2011, 01:53
Ciekawi mnie jak nagrywa sie filmy canonami i matryce zyja przy 10 minutowych ujeciach jezeli da sie spalic...?

A kto pisał o paleniu? Zresztą, po coś jest ten limit minut.
Przeoczyłem fakt, że wyłażące różne dziwne rzeczy to problem raczej dłuższych (zresztą nie tylko - patrz pasy w D3 i D700) naświetleń na wyższym ISO, a po co komu wysokie ISO przy używaniu filtrów ND?

BorysR
27-06-2011, 10:28
Slyszalem ze limit minut jest ze wzgledu na cla a nie technike. Ponoc jak jest powyzej 10 czy 15 minut sprzet powinien byc zaliczany jako kamera i byc obiety wiekszym clem w ramach ue ale moze to ploty.

Yova
29-06-2011, 18:10
max 30 min bo jak więcej to już jako kamera

korsarz
30-06-2011, 14:50
ND 3.0 albo fader LCW polecam

Erie
30-06-2011, 15:23
Warto dodać, że z odpowiednio mocnym filtrem szarym, wężykiem spustowym i nie bojąc się zjarania matrycy, można pobawić się w kilkuminutowe ujęcia np. w zatłoczonej części miasta - przechodnie po prostu nie zdążą się naświetlić.

Chociaż na cyfrze to raczej taka zabawa dla zabawy, bo na większości matryc po takim nagrzaniu na zdjęciu wyjdą kolorowe rogi albo wręcz ścieżki z elektroniki.

akurat sensowniejszym rozwiązaniem dla zdjęć architektury w zatłoczonym miejscu jest "stackowanie" zdjęć - robi się np. 10 fotek ze statywu z takimi samymi parametrami tylko przesunięte w czasie, wkłada się do PSa na poszczególnych warstwach i wymazuje się ludzików i wystarczy - wielkiej filozofii obróbkowej w tym nie ma - wystarczy posługiwać się gumką :)

clusca
30-06-2011, 15:39
Może pomoże post zamieszczony wprawdzie nie na naszym forum, ale autorstwa jak mniemam naszego forumowego kolegi: http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-testy-uzytkownikow/39428-filtr-szary-mini-test.htm.

Również, jeśli Cię temat zainteresuje, poszukaj postów kolegi Strusia na naszym forum. Spłodził kilka testów i porównań filtrów szarych (ND).

setth
30-06-2011, 15:43
a jakiś tańszy filierek ktoś poleci ? na 77 mm 400 + złociszy to dość sporo :D
edit 1 nie powiem zależy mi na czymś konkret ciemnym
edit 2 Hoya NDx16 Pro1 Digital może ktoś zna używał ?
pozdr

clusca
30-06-2011, 16:01
Jeśli Cię nie przeraża majsterkowanie, to możesz się pokusić o zabawę ze szkiełkiem od maski spawalniczej. Na sieci znajdziesz bez problemu przydatne wskazówki.

woogen
03-07-2011, 00:59
Na szybciocha: ISO na minimum przesłona na max i czas wyjdzie koło kilku sekund - wystarczająco żeby rozmyć wodę

mpwt
05-07-2011, 16:05

Zważ tylko na to, że problem tyczy Nikonów z CCD i to wiążę się raczej z rejestrowaniem ciepła przez matrycę generowaną przez puszkę (zgadnij dlaczego masz "zaświetlone" w jednym miejscu bardziej, w innym mniej).

Żeby nie było, 120 minut naświetlania D700: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=155352

Ale z tymi ścieżkami elektroniki to już jakaś legenda...

A kto pisał o paleniu? Zresztą, po coś jest ten limit minut.
Przeoczyłem fakt, że wyłażące różne dziwne rzeczy to problem raczej dłuższych (zresztą nie tylko - patrz pasy w D3 i D700) naświetleń na wyższym ISO, a po co komu wysokie ISO przy używaniu filtrów ND?

To tak bardziej w teorii. Mając wężyk spustowy ogranicza cię tylko zasilanie.

mikas4
05-07-2011, 18:43
Jeśli nie masz kasy na dobry filtr, to można użyć też sposobu przytoczonego przez kolegę biegly http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=173655

mpwt
05-07-2011, 21:13
W tym wypadku raczej to na niewiele się tu przyda :(