Zobacz pełną wersję : Objawy padającej migawki ?
lukas_78
25-06-2011, 09:27
Witam!
W trakcie robienia reportażu moim ukochanym Nikonem D700 dwukrotnie po około 11 godzinach pracy ( reportaż ślubny) pojawił się czarny ekran w wizjerze ( zupełnie tak samo jakby był zakryty deklem) brak możliwości zrobienia zdjęcia, wyświetlacz w wizjerze pracuje. Dopiero kiedy użyłem funkcji podnoszenia lustra po czym wyłączyłem aparat sprzęt odblokowuje się i można kontynuować zdjęcia. Dodaję, że sprzęt ma natrzaskane w ciągu prawie trzech lat ok. 130 000 klapnięć i dość często zmieniam obiektywy, ale przykładam do tego dużą wagę aby nie zabrudzić środka. Aparat był w serwisie ok. 8 miesięcy temu na wymianie mechanizmu wybierania przysłony, ale to chyba nie ma związku z opisanym wyżej problemem.
Proszę o pomoc i udzielenie informacji czy to zjawisko może wróżyć że migawka już może dogorywać, bądź też uszkodzony jest mechanizm podnoszenia lustra?
Czy ktoś miał podobne objawy? a może zna aktualne koszty wymiany migawki w D700?
cheyenne
25-06-2011, 09:37
Czy nie ma to przypadkiem związku z baterią.
Spotkałem się z podobnym objawem gdy bateria była już na wyczerpaniu.
Zmiana baterii załatwiła sprawę.
Sapphiron
25-06-2011, 09:46
Czy nie ma to przypadkiem związku z baterią.
Spotkałem się z podobnym objawem gdy bateria była już na wyczerpaniu.
Zmiana baterii załatwiła sprawę.
No też by na to wyglądało z mojego punktu widzenia.
Objawem padającej migawki byłoby nietrzymanie czasów ale na krótkich strzałach czyli powyżej 1/4000. Nie byłoby wtedy dobrze naświetlonej tylko z widocznym zaciemnieniem części kadru...
lukas_78
25-06-2011, 10:46
Na dzień dzisiejszy stosuję zamiennie dwie oryginalne baterie EN EL3e. Faktycznie jedna z baterii ma około 3 lat a druga jest nowa. Zjawisko występowało mniej więcej w połowie naładowania baterii. Być może macie rację, że któraś z baterii już niedomaga i brakuje prądu. Koniecznie muszę zainwestować w nową.
A czy istnieje możliwość, że migawka pada jednorazowo, nieodwracalnie, natychmiastowo czy też jest to zjawisko jak ktoś napisał stopniowego braku synchronizacji na krótkich czasach i można się do tego przygotować? Może i głupio formułuje pytanie lecz zamierzam dociągnąć ok. 2 miesiące do urlopu kiedy to prześlę moją zabawkę do serwisu na przegląd. Poza tym nie wyobrażam sobie pracować na jednym body przy reportażu ślubnym...
Być może macie rację, że któraś z baterii już niedomaga i brakuje prądu. Koniecznie muszę zainwestować w nową.
Stary, w menu możesz sprawdzić kondycję baterii i działa to dosyć dobrze...
lukas_78
26-06-2011, 02:00
to niestety nie wina baterii, właśnie wróciłem z całodziennego reportażu , gdzie opisane wyżej zjawisko powtarzało się praktycznie cyklicznie głownie przy pionowych kadrach niezależnie od stanu naładowania baterii. Nie było znaczenia czy miała 100% czy 20% naładowania. Stan normalności przywracałem metodą unoszenia lustra w menu. Myślę, że bez serwisu się nie obejdzie...
W ten sposób prawie wysłałem grip do serwisu, a była padnięta bateria.
lukas_78
26-06-2011, 10:38
pracuję na dwóch oryginalnych bateriach ( jedna ma rok, druga trzy lata) zjawisko powtarza się na obydwóch
Ale tu raczej nie chodzi o to w jakim stopniu bateria jest naładowana, a jakie jest zużycie. Masz to bodajże w 4-ro stopniowej skali. W menu sprawdzasz jaki jest stopień zużycia baterii, nie naładowania
na 99% kwestia baterii albo zasilania.
Masz to bodajże w 4-ro stopniowej skali. W menu sprawdzasz jaki jest stopień zużycia baterii, nie naładowania
Od 0 do 4, więc pięciostopniowej ;)
lukas_78
27-06-2011, 22:13
dziś sprawdzałem stopień zużycia w skali 0-4 jest 0 (New)co wg instrukcji bateria jest sprawna, a problem występuje. Aparat w ramach NPS wysłałem do serwisu, czekam na wieści.
Martin2K
06-07-2011, 07:52
Jeżeli aparat wyświetla czarne tło ale żyje to raczej nie wina baterii. Daj znać jak otrzymasz kosztorys naprawy
lukas_78
06-07-2011, 14:06
do wymiany jest mechanizm naciągu lustra/migawki oraz samo lustro. Wymiana wyklejek i czyszczenie matrycy koszt - 875zł.
stachmuszel
07-07-2011, 14:53
dziś sprawdzałem stopień zużycia w skali 0-4 jest 0 (New)co wg instrukcji bateria jest sprawna, a problem występuje. Aparat w ramach NPS wysłałem do serwisu, czekam na wieści.
Ja jeszcze nie spotkałem baterii Nikonowskiej, która pokazuje więcej niż "0". Sam ma taką, która trzyma bardzo słabiutko, ale pokazuje "0".
do wymiany jest mechanizm naciągu lustra/migawki oraz samo lustro. Wymiana wyklejek i czyszczenie matrycy koszt - 875zł.
Miałem coś podobnego w D80 ale ze 2 lata temu. Wymiana mechanizmu otwarcia migawki kosztowała mnie 450,-
i 14 dni ale u p.Adama Bieńka w Wa-wie tel. 500204343 . Zadzwoń, zapytaj.
Pzdr