Zobacz pełną wersję : Szukam speca od Zeissow
sanderus
25-06-2011, 09:04
interesuje mnie ta 85mm http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,10577s,380d
ja to jest z tym potwierdzeniem ostrosci w tych szklach?
update: no i co z pomiarem swiatla w D700?
21/2.8 ZF2 i 35/2 ZF dają potwierdzenie zielona kropka na D3(wiec i w D700 powinny), D300S i D70. Ten 85/1.4 też będzie dawał.
Pamiętaj jednak, że przy 1.4 potwierdzenie możne być nieco mało precyzyjne :wink:
W nikonach jest potwierdzenie ostrości nawet ze słoikiem od ogórków.
mibartek
25-06-2011, 16:15
W nikonach jest potwierdzenie ostrości nawet ze słoikiem od ogórków.
a w D700 jest też pomiar światła ;-)
różnica między ZF a ZF2 jest taka, że w pierwszym przysłonę ustawiasz poprzez pierścień na obiektywie i aparat "czyta" sobie ustawienie, a w ZF2 można z poziomu body pokrętłem przysłony ustawić.
sanderus
26-06-2011, 01:24
super, dzieki za wyjasnienie :)
wiec ZF2 to zbedny wydatek.
Mariusz888
26-06-2011, 14:05
Potwierdzenie ostrości będzie z każdą wersją i każdą puszką - pomiar światła będzie tylko z tymi puszkami które obsługują szkła bez procesora. D700 obsługuje w pełni takie manualne szkła więc będziesz miał wszystko - różnica pomiędzy ZF A ZF.2 to właśnie zmiana przysłony z poziomu body (chociaż da się odblokować i zmieniać tradycyjnie) i procek dla słabszych puszek. Ja zawsze byłem zwolennikiem ZF i dlatego nie mam żadnego ZF.2 bo szkoda by mi było kasy na coś co i tak mam lub nie jest mi potrzebne ;)
Szczerze mówiąc nie wiem dla kogo oni zrobili te ZF.2 bo raczej nikt do D40 nie podłącza manualnego Zeissa za np 5k ;)
Odnośnie 85'tki to polecam - genialne szkło (ja przeżywam teraz rozterkę czy nie sprzedać swoich Z z powodu dosyć koniecznych i bardzo prawdopodobnych przetasowań w szklarni (ale są to tak dobre szkła że żal sprzedawać) ;)