PDA

Zobacz pełną wersję : Co to jest wizerunek?

Michał Jędrak
24-06-2011, 22:46
Jak wyglada definicja wizerunku w praktyce?

W teorii wizerunek to zbiór cech, które pozwalają na bezproblemowe rozpoznanie danej osoby, wiec tak na prawdę chodzi o twarz. Jednak ciekaw jestem czy spotkaliscie się z prawdziwymi przypadkami absurdu, gdzie na przykład ktoś sfotografowal plecy czy pupę a zostało to uznane za wizerunek. Nawet osobom aresztowanym w ramach ochrony wizerunku zakrywa się jedynie oczy czarnym paskiem, a nie całą twarz czy sylwetkę.

marszull
24-06-2011, 22:52
moze tez to byc tatuaz, skaz na skorze, jakas wada (z punktu widzenia medycznego) ktore w polaczeniu z reszta zdjecia pozwola na zidentyfikowanie osoby

Michał Jędrak
24-06-2011, 23:07
No tak, to jest jasne, bo to są rzeczy charakterystyczne. Jednak weźmy pod uwagę taką sytuację, albo dwie:

Zagaduję dziewczynę bo ma ładne nogi i robię jej zdjęcie od pasa w dół. Czy to jest charakterystyczne? Czy jeśli zobaczysz zdjęcie nóg i osobno portret Krysi Kowalskiej, to będziesz pewien, że to ta sama osoba?

Druga sytuacja to, na przykład, biust czy pupa. Czy miejsce intymne to rzecz charakterystyczna skoro nie jest pokazywana publicznie? Czy jeśli cyknę zdjęcie biustu Twojej sąsiadki to poznasz ją po sutkach?

Krótko mówiąc co można uznać za granicę, kiedy wizerunek staje się charakterstyczny i tym samym podlegający ochronie.

marszull
25-06-2011, 00:13
moim zdaniem te dwie wymienione przez Ciebie sytuacje nijak nie podpadaja pod wizerunek
o czywiscie pare osob bym poznal po nogach albo sutkach ;) ale to nie znaczy ze to wizerunek

pewex
25-06-2011, 16:37
Sam kolego przytoczyłeś definicję legalną wizerunku. Nogi, pupa czy inne egzotyczne partie nie są częścią wizerunku, o ile nie są charakterystyczne dla tej osoby.

credka
26-06-2011, 22:25
Dokładnie, charakterystyczna część tatuażu czy czegokolwiek na ciele powoduje, że osoba może być rozpoznawalna, a to już podpada pod ochronę wizerunku, przynajmniej tak mnie nauczyli inspektorzy na photostockach. Osoba stojąca tyłem to także wizerunek.

marszull
28-06-2011, 11:09
fotodtoki sa przewrazliwione, inna sprawa ze troche inne prawo tam obowiazuje
sam tatuaz nie jest wizerunkiem, ale w polaczeniu z cala sylwetka nawet bez twarzy zdjecie moze juz podpadac pod naruszenie wizerunku
osoba stojac tylem moim zdaniem w polskim prawie pod wizerunek nie podpada