PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 50mm 1,8 - nieostrzy

marcin.sierewicz
24-06-2011, 17:41
Witam. Jestem początkujący ale przed chwilką wziąłem swojego Nikkora ... zrobiłem zdjęcie zadrukowanej kartce i tylko na samym środku jest ostro a reszta to mniejsze lub większe mydło. Mieliście takie doświadczenie? Co w takim przypadku najlepiej zrobić? Proszę o sugestię :(

Sapphiron
24-06-2011, 17:44
Witam. Jestem początkujący ale przed chwilką wziąłem swojego Nikkora ... zrobiłem zdjęcie zadrukowanej kartce i tylko na samym środku jest ostro a reszta to mniejsze lub większe mydło. Mieliście takie doświadczenie? Co w takim przypadku najlepiej zrobić? Proszę o sugestię :(

Zakupić książkę na temat fotografii, gdzie znajdziesz informacje na temat przysłony i ekspozycji...

marcin.sierewicz
24-06-2011, 18:42
To dobrze że napisałem że jestem początkującym fotografem ;-) Ale w takim razie po co obiektyw z przesłoną 1.8 skoro i tak trzeba ją podkręcić do 2.5 aby zdjęcie było ostre? ;-) To taka moja mała dygresja ... ale dziękuję za wyrozumiałość i postaram się nadrobić swoją niewiedzę :) Pozdrawiam

kewlas
24-06-2011, 18:51
Ręce opadają. Jak kupileś ten obiektyw ? Bo ci się podobał ?
To obiektyw jasny do uzyskiwania małych głębi ostrości , możesz go przymykać nawet do f11 jeżeli masz taką ochotę i potrzebę .
Poczytaj o głębi ostrości .

Photoartbox
24-06-2011, 18:51
Po raz nie wiem juz ktory, pisze te slowa: Wstaw jakies przykladowe zdjecie w przyzwoitej wielkosci, koniecznie z Exifem. Mysle, ze wtedy znajdzie sie rozwiazanie Twojego problemu, inaczej musielibysmy wrozyc z fusow;)

CrommCruaich
24-06-2011, 23:15
Jak dla mnie to normalne. Pewnie strzeliłeś z bliska i dlatego miałeś małą głębię ostrości. Spróbuj z 1,5 metra.

Archibald
24-06-2011, 23:38
Temat podpucha. Nie wierzę, że aż tak bardzo można nie mieć pojęcia o fotografii i kupować lustro na dodatek ze stałką. Chociaż z drugiej strony... :-?

Art Erie
24-06-2011, 23:56

Wykorzystać tą "przypadłość" obiektywu podobnie jak tutaj http://photo-kim.eu/?m=201105

arturmsi
25-06-2011, 00:15

Masakra.
Czytać, czytać, czytać, instrukcje obsługi aparatu i książki foto.

Mavierk
25-06-2011, 00:37
Pomyśl - jeśli ostrość masz na 35cm, to ostre będzie wszystko powiedzmy w odległości 34,5 do 35,5 cm. Jak coś jest z boku kadru, to już będzie dużo dalej, więc nie bedzie ostre :D

Jak chcesz mieć dużą głębie ostrości i dobre światło - PEntax Q chyba został stworzony specjalnie dla Ciebie :)

Sapphiron
25-06-2011, 08:32
Temat podpucha. Nie wierzę, że aż tak bardzo można nie mieć pojęcia o fotografii i kupować lustro na dodatek ze stałką. Chociaż z drugiej strony... :-?

Oooj nie byłbym taki pewien... no chociaż ostatnio tu trochę było tematów podpuchowych... więc nie wiadomo tak na prawdę...

blady_kriss
25-06-2011, 08:39
Pokaż zdjęcia, może rzeczywiście jest coś nie tak.

Art Erie
25-06-2011, 10:03
Pokaż zdjęcia, może rzeczywiście jest coś nie tak.

Na poprzedniej stronie podałem link do galerii...
Oczywiście nick naszego nowego kolegi i nazwisko właściciela galerii nie mają ze soba nic wspólnego ;)

silverpaul
25-06-2011, 10:10
Po co ludzie robią takie rzeczy? Ostatnio był wątek o gościu co był zmęczony trzy miesiące po zrobieniu swojego pierwszego wesela, a zdjęcia okazały się własnością żony, teraz ten udaje głupka. Po co to wszystko? Nadmiar czasu? Może mi to ktoś wyjaśni? Sorka za off. Pozdrawiam

Farien
25-06-2011, 18:06
popołudniowa poprawa humoru :D

drdln
25-06-2011, 18:13
Czemu wszyscy założyli, że autor pyta o głębię ostrości? Może zrobił zdjęcie kartki ustawionej równolegle do matrycy, a problem tkwi w obiektywie (ostry środek, skopane boki). Rzuciliście się na niego i się chłopak wystraszył :P

Photoartbox
25-06-2011, 18:29
Czemu wszyscy założyli, że autor pyta o głębię ostrości?
A czemu Ty zalozyles, ze wszyscy? :-P

krzysiozboj
25-06-2011, 20:14
Odkupię za pół ceny tą padaczkę, ponoć 35 i 85 to fajne obiektywy, jak bedą podobne padaczki co tylko środek kartki wyostrzą to też odkupię :))
Ciężko wyczuć - prowokacja czy faktyczny stan wiedzy

A swoją droga to cholernie ciężko ludziom dogodzić, projektanci mają zdrowo przewalone by sprostać wymaganiom :))
Ja właśnie pozbyłem się z małą stratą body z kitem bo mi za cholerę nie chciał robić tego co Twoja padaczka :))

PBmarkII
25-06-2011, 23:37
A ja wiem czemu kupił lustro i ta stałkę :D pewnie zapytał w sklepie o poradę a na pytanie co pan bedzie fotografowac odpowiedział portret :P albo był tani i dlatego kupił go jako pierwszy obiektyw :D

DarekK D5000
27-06-2011, 07:20
Albo sprzedawca nie miał wyrobionych parametrów polecania ;)

marcin.sierewicz
28-06-2011, 07:36
Widzę że troszkę przesadziłem z tym pytaniem ... ale dziękuję za konstruktywną krytykę ;) Podstawowa zasada ... najpierw człowieku poczytaj ... a później pytaj :) Pozdrawiam i do następnego ... mądrzejszego postu :)