PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Rzucają płatki, rzucają...

Hubert Adamczyk
24-06-2011, 16:10
Dziś chciałbym zaprezentować jedną klatkę z procesji Bożego Ciała.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://hubert-adamczyk.pl/FTP/adha_230611_procesjabozecialo.JPG)

Ps: Prosze darować sobie komentarze typu "Watermark za duży, psuje odbiór" Itp... Taki emblemat jest wymuszony ze względu na pewne kwestie.

jacek.gold
24-06-2011, 16:15
jak dla mnie to pstryk

b202
24-06-2011, 16:25
najbardziej odciągają wzrok dwa niebieskie elementy - żuberek bankowy i znak drogowy, poza tym nie dzieję się nic co by zatrzymało przy tym zdjęciu, może pomyśleć o zestawie trzech zdjęć? może wtedy inny byłby odbiór?

Hlynur
24-06-2011, 16:40
Generalnie leży balans bieli. Kolory są ....... do .............
-wszystkie sukienki mają odcień różowo-fioletowego, powinny być białe.
-liście na drzewach są koloru....... no właśnie jakiego? Zielony to on nie jest.
-zwyczajowo znak nakazu i logo banku są na tle granatowym, u Ciebie fiolet.
-najbardziej poprawny odcień szarości jest na Twoim logo.
O kompozycji i temacie przewodnim nie wspomnę bo po prostu go nie ma.

Hedonista00
24-06-2011, 17:23
-liście na drzewach są koloru....... no właśnie jakiego? Zielony to on nie jest.

Co do kolorów to ja widzę "normalnie" choć laptop lubi oszukać ale nie aż tak. Sprawdzę w domu na monitorze. Chyba tobie kolego kolorki uciekły. Co do reszt mam podobne uczucia.

Hubert Adamczyk
24-06-2011, 17:23
Faktycznie, po obejrzeniu na normalnym monitorze dziwny ten balans ustawiłem...

Nie wiem czy jest sens umieszczania dalszych fotografii, bo wszędzie podobny WB jest.
Uznałem, że to zdjęcie jest najlepsze pod względem kompozycji, kadru i momentu, lecz się myliłem... No cóż ja wciąż się ucze :)
Ale dzięki za opinie :), bo poprzez krytykę i rady doświadoczonych kolegów z forum wszak czegoś się mogę nauczyć

CyrJak
24-06-2011, 17:54
jak dla mnie to pstryk

Zgadzam sie.

Bogusz
24-06-2011, 19:41
O kolorach już koledzy napisali - nie do przyjęcia, zdjęcie takie sobie (delikatnie pisząc). Ja bym czegoś takiego nawet rodzicom tych dzieciaków nie pokazywał...

gtad
24-06-2011, 19:50
Przede wszystkim zdejmij saturacji.. żuberek i znak okropnie biją po oczach!
Hubert tyle razy pisano Ci, że masz duży problem z kolorami, a Ty permanentnie go powielasz, musisz zmienić monitor! A kadr pewnie będzie podobał się mamie dziewczynki z wyciągniętą ręką ;)

Hubert Adamczyk
24-06-2011, 23:45
masz duży problem z kolorami
Coś w tym chyba musi być :)

musisz zmienić monitor!
No notebook nie ma monitora wysokich lotów

Dzieki koledzy za rady, zobaczymy co wyjdzie następnym razem :)

Bogusz
25-06-2011, 08:18
Już się boję ;-).

Hubert Adamczyk
25-06-2011, 09:06
Oj tam nie będzie tak strasznie uwierz mi :))

nonnatus
25-06-2011, 09:14
CRT - za 50 złotych kupisz. możesz w miarę poprawnie "skalibrować" ten monitor. a na pewno lepiej niż laptopowy. po mojemu daje radę.

a co to za "pewne kwestie" związane z tym logo? ktoś Ci kradnie zdjęcia? hmm

nurkiewicz
25-06-2011, 09:49
Kwestie kwestiami, ale zawsze mozna umieścić bardziej dyskretnie logo. Tu jest pierwszym elementem, który zobaczyłem, później były niebieskie znaki a na końcu dzierlatki.

Hubert Adamczyk
25-06-2011, 12:04
Owszem... Dlatego wole się zabezpieczyć :)
Co do dyskretności loga kwestia dyskusji :)

Sapphiron
25-06-2011, 12:10
logo logiem...

ale rozbawia mnie niemiłosiernie usprawiedliwianie się laptopowym monitorem, szczególnie jeśli to było już wypominane wiele razy...

nurkiewicz
26-06-2011, 00:40
Owszem... Dlatego wole się zabezpieczyć :)
Co do dyskretności loga kwestia dyskusji :)
Bez urazy ale nad czym tu dyskutować? Kilku osobom się ten element nie podoba. A jak kilku mówi jednym głosem, to coś jest na rzeczy.
Walący po oczach logotyp wypełnia znaczącą część kadru w dodatku jest łatwy do zlikwidowania. W dodatku fota jest taka sobie i nie wiem po co ktoś mógłby ją kraść.
Chyba że do albumu rodzinnego wtedy z logiem, czy bez to dla desperata nie ma znaczenia. Na złodzieja najlepszy jest sąd a nie pstrzenie takich sobie kadrów. To już lepiej pogorszyć jakość i prezentować mniejsze formaty.
Oglądnąłem stronę i poziom też nie zelektryzował mnie, a ilość rodzajów podpisów zdjęć... . Może to fobia?

Hubert Adamczyk
26-06-2011, 00:55
Bez urazy ale nad czym tu dyskutować? Kilku osobom się ten element nie podoba. A jak kilku mówi jednym głosem, to coś jest na rzeczy.
Walący po oczach logotyp wypełnia znaczącą część kadru w dodatku jest łatwy do zlikwidowania. W dodatku fota jest taka sobie i nie wiem po co ktoś mógłby ją kraść.
Chyba że do albumu rodzinnego wtedy z logiem, czy bez to dla desperata nie ma znaczenia. Na złodzieja najlepszy jest sąd a nie pstrzenie takich sobie kadrów. To już lepiej pogorszyć jakość i prezentować mniejsze formaty.
Oglądnąłem stronę i poziom też nie zelektryzował mnie, a ilość rodzajów podpisów zdjęć... . Może to fobia?

Owszem zgadzam się, poziom fotograficzny nie jest elektryzujący z jednego prostego powodu fotografią bawię się od początku roku. A różnorodność podpisów hihi no tak jest tego od groma trzeba by porządek zrobić :)
Ale dziękuje za opinię :)

gtad
26-06-2011, 11:38
Kwestia logo jest dla mnie jasna, tam gdzie musisz je zamieścić, to zamieszczaj, a tam gdzie nie musisz czyli tutaj, to nie dawaj. No chyba, że ma to głębszy sens ;).
A wracając do monitora, w przypadku braku funduszy, to faktycznie najlepszym rozwiązaniem jest kupno taniego i dobrego monitora CRT. Dopiero jak postawisz dwa monitory obok siebie, to zobaczysz wielką różnicę.

Hubert Adamczyk
26-06-2011, 21:44
Kwestia logo jest dla mnie jasna, tam gdzie musisz je zamieścić, to zamieszczaj, a tam gdzie nie musisz czyli tutaj, to nie dawaj. No chyba, że ma to głębszy sens ;).
A wracając do monitora, w przypadku braku funduszy, to faktycznie najlepszym rozwiązaniem jest kupno taniego i dobrego monitora CRT. Dopiero jak postawisz dwa monitory obok siebie, to zobaczysz wielką różnicę.
Dzięki za rade. Chyba nawet w piwnicy z dwa CRTki by sie znalazły :)

bognik
29-06-2011, 22:02
Generalnie leży balans bieli. Kolory są ....... do .............

-dziewczynka z podniesioną ręką wygląda jakby miała żółtaczkę ...

Znacznie lepiej by to zdjęcie wyglądało w B&W, z winietą.