Zobacz pełną wersję : Filtr polaryzacyjny Marumi DHG i dekielek
Wybieram się nad morze i mam zamiar kupić filtr polaryzacyjny Marumi DHG dla obiektywu Nikkor 35mm 1,8G z tej aukcji http://allegro.pl/marumi-filtr-polaryzacyjny-dhg-52mm-slim-cyfrowy-i1671494031.html
i pytanie czy oryginalny dekielek do obiektywu będzie pasował czy muszę dokupić inny. Często czytam że do różnych filtrów nie pasują oryginalne dekielki. Więc jeśli ten nie będzie pasować to jaki mam kupić, może jakiś link do aukcji, najlepiej od tej samem osoby, bo ma kilka dekielków.
A pytałeś tych ,co to sprzedają ???
A pytałeś tych ,co to sprzedają ???Jeszcze nie, ale wiem że nie zawsze do końca można ufać we wszystkim sprzedawcą. Powie że będzie pasować a potem okaże się że będę musiał jeszcze raz kupować na allegro dekielek.
Więc wolałem dla pewności spytać się na forum, a sprzedawcy też się o to spytam.
Art Erie
24-06-2011, 09:41
Cytat z opisu aukcji: "ramka posiada przedni gwint do drugiego filtra, osłony przeciwsłonecznej czy zakrywki"
Czyli sprzedawany jest filtr 2-gwintowy, na taki filtr można założyć standardowy dekielek z obiektywu.
Potwierdzam, mam dwa takie filtry i oryginalne dekielki jak najbardziej pasują,
nic się nie telepie, dekielek sam nie spadnie. ;)
Stradivarius
25-06-2011, 07:56
Również potwierdzam ,dekielki pasują ale trzeba je dokładniej mocować :-? ,mogą wypaść co już mi się parę (2) razy zdarzyło :-?
Ok, dzięki za pomoc. Przypuszczam że na ten wyjazd nad morze jeszcze przyda mi się filtr MARUMI DHG Light Control 8 i MARUMI połówkowy szary HALF ND4X by zrobić zdjęcia z rozmytym morzem ale tu chyba też będzie pasować dekielek.
dekielki pasują ale trzeba je dokładniej mocować :-? ,mogą wypaść co już mi się parę (2) razy zdarzyło :-?
Ja nie zauważyłem różnicy, w sumie jak się zamocuje dekielek na obiektywie mniej dokładnie to też spadnie. :-P
MARUMI połówkowy szary HALF ND4X
Jeżeli chodzi o filtry połówkowe, zainteresowałbym się systemem Cokin. Podstawowa zaleta, to możliwość regulacji przejścia, w tym Marumi przejście będzie dokładnie po środku, czyli dobre dla kadrów 50/50, których robi się raczej mało. ;)