Zobacz pełną wersję : Tamron 17-50 f/2,8 z HSM a Tamron 17-50 f/2,8 bez HSM
marcin.sierewicz
23-06-2011, 21:20
Witam. Może ktoś miał już do czynienia z tymi dwoma obiektywami? Czy to jest aż taka zauważalna różnica z HSM czy bez przy tym obiektywie? Proszę o sugestie ponieważ przymierzam się do kupna. Pozdrawiam.
Nie, żebym się wymądrzał, tylko tak informacyjnie ;-)
HSM = Sigma
VC = Tamron
Niestety porównania do wersji bez VC nie mam, od razu kupiłem wersje VC i o ile z D50 było ok, to z D7000 marudzi. Samo VC najczęściej przydaje mi się przy filmowaniu - jest skuteczne - jedynie jego nie najcichsza praca (czuły mikrofon w D7k) potrafi być słyszalny na nagraniu, ale jaki mi bardzo zależy na dźwięku to wyłączam VC. słyszałem, że VC jest cut lepszym ale ile w tym prawdy.. nie wiem.
marcin.sierewicz
23-06-2011, 22:26
Ale właśnie Tamrona z HSM znalazłem m.in. w tym sklepie i tak się zastanawiam o co chodzi
http://www.euro.com.pl/obiektywy/tamron-sp-af-17-50-mm-f-2-8-xr-di-ii-ld-aspherical-if-nikon.bhtml
Ale właśnie Tamrona z HSM znalazłem m.in. w tym sklepie i tak się zastanawiam o co chodzi
http://www.euro.com.pl/obiektywy/tamron-sp-af-17-50-mm-f-2-8-xr-di-ii-ld-aspherical-if-nikon.bhtml
...to taki sklep z profi obsluga...
marcin.sierewicz
23-06-2011, 22:41
... czyli HSM przy tym obiektywie to pic na wodę i mam się tym nie przejmować ;-) dzięki za naprostowanie moich myśli :D
wasilewk
23-06-2011, 22:51
Pozwolę sobie zabrać głos:
Miałem Tamrona 17-50/2.8 bez VC i jednocześnie też Sigmę 10-20 z HSM. Chociaż oba używałem z D80, to jednak Sigma była szybsza.
Oczywiście mogę tylko porównać szybkość ostrzenia, bo porównywanie jakości obrazka z tak różnych szkieł nie wchodzi w grę.
Wg mnie Tamron bez VC chodzi bardzo dobrze i jeśli masz śrubokręt w aparacie, to ja bym się nie zastanawiał.
Co do obrazka: czyta się na forach, że ponoć ten bez VC jest lepszy optycznie - natomiast ten z silnikiem: podobno 'doostrza'. Ja uważam, że znalezienie ostrego egzemplarza to i tak duży sukces i te niuanse są do pominięcia.
Pzdr.
Oczywiście to jakiś błąd. Nie ma tamrona z szybkim silnikiem. VC to nie napęd af, a stabilizacja obrazu W tamronie silnik ultradźwiękowy ma symbol USD
Ups.. sam troszkę zamieszałem w swoim poście.. a więc małe sprostowanie, by nie wprowadzać kolegi w błąd.
Pisząc o Sigmie myślałem o optycznym stabilizatorze obrazu OS (Optical Stabilizer) i odpowiedniku Tamrona VC (Vibration Compensation Mechanism), zamiast o ultradźwiękowym systemie napędu autofokusa HSM (HyperSonic Motor) i odpowiedniku Tamrona USD (Ultrasonic silence Driver) o którym wspomniał kolega Fear.
Nie zmienia to jednak faktu, że w podanym przez Ciebie linku wkradł się błąd: HSM = Sigma, więc o implementacji w Tamronie niema mowy - chyba, że się dogadali ;-)
P.s. Wspomniany Tamron, jest bardzo fajną - przede wszystkim dużo tańszą - alternatywą dla systemowego Nikona, pod warunkiem, że:
a) trafimy na dobrą sztukę (przynajmniej bez mydełka)
b) dogada się z naszym body
To trzeba uwzględnić przy kupnie. Jeżeli oba warunki zostaną spełnione, będziesz bardzo zadowolony.
marcin.sierewicz
24-06-2011, 13:11
Jako amator pozwolę sobie na zadanie jeszcze jednego pytania: zna ktoś dobry i sprawdzony sposób na sprawdzenie obiektywu podczas zakupu w sklepie aby spełniał m.in. te dwa warunki wcześniej podane?
Trochę już o tym obiektywie jest napisane http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=135226