PDA

Zobacz pełną wersję : Brak AF z pierścieniami

Łuki1
23-06-2011, 12:28
Witam,
Nabyłem właśnie komplet pierścieni pośrednich (Delta, wersja ECO, z przeniesieniem automatyki). Niestety mam problem - parametry ekspozycji są przenoszone ale nie działa AF. Posiadam Nikona D90 i obiektywy Nikkora 18-105VR i 70-300VRII. Próbowałem z obydwoma obiektywami i przy różnych kombinacjach pierścieni i za każdym razem jest tak samo, AF błądzi bezradnie mijając punkt ostrości i za nic nie jest w stanie wstrzelić się w ostrość. Poczytałem Forum w poszukiwaniu informacji i znalazłem tylko trochę sprzecznych i niezbyt precyzyjnych wskazówek. Niektórzy użytkownicy stwierdzali (dość ogólnie, bez żadnych konkretów), że pracując z pierścieniami trzeba zapomnieć o AF a inni pisali, że w ich przypadku zestaw dokładnie taki jak mój (to samo body i te same obiektywy) cytuję "śmigał bez zarzutu razem z AF". W związku z tym nie wiem czy moje pierścienie są trefne i powinienem je jak najszybciej zwrócić, czy też tak ma być a działanie AF przy pierścieniach należy "między bajki włożyć"? Pomóżcie proszę i podpowiedzcie coś bo pilnie muszę zdecydować czy oddawać pierścienie czy nie.
PS. Do tej pory działałem z pierścieniami w manualu podpinając obiektywy z M42 i chciałem sobie ułatwić życie ale tak średnio wyszło.

wasilewk
23-06-2011, 12:32
AF działa poprawnie jeśli ma choć trochę światła - w Nikonie do f=5.6 (tak podaje producent).
Jeśli założysz je do N50/1.8 to okaże się, że AF odżył. Wynika to stąd, że po podłączeniu pierścieni zabierana jest część światła (zależy ilu i jakich).

Pzdr.

Łuki1
23-06-2011, 20:50
Dziękuję za odpowiedź. O tym ograniczeniu wiedziałem i podejrzewałem, że w tym może być problem, ale w świetle tych cytowanych przeze mnie opinii innych użytkowników takiego zestawu jak mój (tzn. że u nich AF działał bez problemu) nie wiedziałem co o tym sądzić. Myślisz, że zbyt optymistycznie opisali sprawę?
Pozdrawiam

wasilewk
23-06-2011, 22:03
Niekoniecznie. To zależy i od konkretnego egzemplarza i od warunków oświetleniowych.

Ja kupowałem niedawno TC 2.0 i dla próby podłączyłem do obiektywu N70-300/4 - 5.6 G. Sprzedający zaczął uwagą: "To nie ma prawa działać !". A jednak działa do dziś, ale warunek: w miarę jasne światło na dworzu.

Tak więc radzę spróbować na dworze w jasny dzień z tą stałką - przynajmniej zobaczysz kiedy już przestaje działać AF (przy jakich warunkach expozycji).

Pzdr.

Łuki1
23-06-2011, 23:05
Czyli podsumowując, wina raczej nie po stronie pierścieni a optyki więc nie ma co oddawać.
Pozdrawiam

wasilewk
23-06-2011, 23:07
Też tak uważam.

Pzdr.

kzkzg
24-06-2011, 00:12
Ja mam tez pierscienie delty ale nie-eco. Przy 70-300g (srobokret) i komplecie pierscieni obiektyw daje zlapac ostrosc nawet w niezbyt jasnym pokoju. Przy 18-105 wydawal jakies dziwne dzwieki, nie moglem zlapac ostrosci i go odpialem.

edyta: gdzies czytalem ze kompatybilnosc z af-s'ami polega na tym ze dziala pomiar swiatla ale AF juz nie...

pioter m
24-06-2011, 12:25
To nie jest kwestia swiatla. Z pierscieniami AF z zasady nie dziala i bylo to dyskutowane wiele razy. Jesli pierscien jest waski, to przy dosc dlugiej ogniskowej obiektywu AF jeszcze zadziala. Jednakze, gdy zalozysz komplet, to nie ma szans. Zwroc uwage, ze przy zalozonych wszystkich pierscieniach zakres ostrosci ma glebokosc kilku milimetrow lub mniej. Trzeba tez ustawic aparat w odpowiedniej odleglosci od obiektu. Sama ostrosc takze ustawia sie zblizajac lub oddalajac aparat od fotografowanego obiektu.

Na przyszlosc polecam wyszukiwarke. Pomoze wiecej niz kolega 'W'.