Zobacz pełną wersję : Prośba o radę - drugie szkiełko
Witam Forumowiczów,
Potrzebuję rady, zastanawiam się nad kupnem drugiego szkiełka. Aktualnie posiuadam nikosia D90 + Nikkor 18-200 VR. Jestem z niego zadowolony poniewaz daje mi calkiem spore pole manewru przy calkiem dobrej jakości. Za miesiąc wybieram się na kilka tygodni do Iranu (backpacking), jak podejrzewam tematów do zdjęć będzie wiele (pustynne klimaty, pustynne miasta, ludzie, reportaż) , dlatego też przez myśl przeszedł mi zakup jakiegoś drugiego szkiełka. Hmmm..... Myślałem albo o jakiejś stałce, jasnej którą cyknę zarówno portrecik....jak i dobre zdjęcie reportażowe? Przez myśl przeszedł mi tez jakiś szeroki kąt lecz nie jestem pewiem czy aż tak często bym go miał okazję wyciągać . Czy mógłby mi ktoś poradzić? zasugerować coś? Myślałem może o Nikkorze 50 f 1.8 ...może 1.4. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie..
35 1.8
zgadzam się.
Nie wiem jakie fundusze ale 35 lub 50 to dobry wybór.
Ja bym też rozważył jakieś 14mm - szeroki i jasny.
Zazdroszczę wyprawy.. .:)
zgadzam się.
Nie wiem jakie fundusze ale 35 lub 50 to dobry wybór.
Ja bym też rozważył jakieś 14mm - szeroki i jasny.
Zazdroszczę wyprawy.. .:)
Fundusze....oj te fundusze;-) Po szybkim rekonesansie widze ze zarowno 35 lub 50 1.8 mozna kupić do 1000 PLN .... ciut droższa jest 50 f 1.4 - gdzies 1100-1200 PLN. Planuje zakup tak +/- 1000 PLN . Hmmm... wciaz po glowie przechodza takie wahania... 35 czy 50? 1.4 czy 1.8? ;-) pewnie do portretowki i reportażu oba są ok. Szeroka czternastka..... jak to stoi cenowo? Bo na szybko wyskoczylo mi szklo 14-24 za .. nie powiem ile;-)
50 1.4 też kupisz do 1000zł tylko że używkę, ale mimo że to używka to znajdziesz bez problemu w super stanie wizualnym jak i technicznym - myślę że nie warto płacić za nowy mogąc mieć za 2/3 ceny prawie nowy...
Na DX osobiście wybrałbym 35 1.8, bardziej użyteczna jak dla mnie ogniskowa i super ostrość od 1.8 (czego nie można powiedzieć o 50tce a przynajmniej o większości egzemplarzy). Ale na bliskim wschodzie będziesz miał dużo miejsca i podchodzić pewnie też nie chcialbyś za blisko więc taka 50tka również znajdzie zastosowanie. Mając 1000zł możesz kupić 35 1.8 i 50 1.8 - wtedy masz komplecik i sprawa rozwiązana. brak 1.4 myślę że przeżyjesz ;)
imho jeśli kolega wspominał, że interesują go pustynne klimaty i pustynne miasta, jakby nie było jest to fotografia "szerokokątna", to 50mm a nawet 35 mm będzie zbyt długie. Na 50mm zmieści jedną wydmę, a chyba nie o to mu chodzi. Reporterka też woli szerszy niż węższy kąt, więc założyciel wątku powinien raczej myśleć o czymś poniżej 30mm. Szczególnie, gdy posada puszkę dx-ową. Jeśli kolega łaskawym okiem spogląda na stałki to są w ofercie całkiem niezłe optycznie Nikkory AF 20 i 24 mm ze światłem 2.8, sigma 20/1.8. Wydaje mi się, że te oferty będą bardziej skierowane pod zainteresowania autora niż 35 czy 50 mm szkła.
Koliber44
23-06-2011, 12:53
imho jeśli kolega wspominał, że interesują go pustynne klimaty i pustynne miasta, jakby nie było jest to fotografia "szerokokątna", to 50mm a nawet 35 mm będzie zbyt długie. Na 50mm zmieści jedną wydmę, a chyba nie o to mu chodzi. Reporterka też woli szerszy niż węższy kąt, więc założyciel wątku powinien raczej myśleć o czymś poniżej 30mm. Szczególnie, gdy posada puszkę dx-ową. Jeśli kolega łaskawym okiem spogląda na stałki to są w ofercie całkiem niezłe optycznie Nikkory AF 20 i 24 mm ze światłem 2.8, sigma 20/1.8. Wydaje mi się, że te oferty będą bardziej skierowane pod zainteresowania autora niż 35 czy 50 mm szkła.
jesli chodzi o pustynne klimaty to bym sie tym tak bardzo nieprzejmowal z uwagio ze jedziesz w dosc sloneczne miejsce twoj 18 - 200 jest ok , .......... ja na twoim miejscu wybral bym 35 1.8 bo jasna stalk a napewno sie tea przyda a kasa nie taka duza jesli porownamy jakosc do ceny
Albo 35/1.8, albo 50/1.4 (D lub G, bez znaczenia), albo nowy 50/1.8G.
50/1.8D zbyt mydli na pełnej dziurze, jak dla mnie.
Dzieki za rady ;-) Hmmm.... wlasnie tez tak liczylem ze poki co...18-200 do codziennego pstrykania musi mi wystarczyc (zaznazczam poki co!;-)) Kuszace jest 35-tka bo wydaje mi sie ze do reportazu bedzie ok, a 1.8 to juz tez calkiem niezle, zwieksza mozliwosci. Jakby sie uparl to i portret da sie zrobic...moze trzeba ciut podejsc ale coz....;-) Ogniskowa 50 mm wydaje mi sie ze bedzie zbyt waska. Jak na razie jestem wlasnie "za" nikkorem 35 mm f/1.8
Co do slow kolegi Kolibra44:
"Jeśli kolega łaskawym okiem spogląda na stałki to są w ofercie całkiem niezłe optycznie Nikkory AF 20 i 24 mm ze światłem 2.8, sigma 20/1.8. Wydaje mi się,"......musze obczytac dokladniej ten watek;-) tylko do swiatelko 2.8.... ehh nigdy nie moze byc idealnie;-)
Pzdr,
Slawek
ehh nigdy nie moze byc idealnie;-)
No właśnie może, 35/1.8 jest mały, tani, lekki, jasny, cichy i wszystko tym fotografujesz. Do tych paru rzeczy, których się nie da, i tak trzeba mieć zupełnie inne szkła za zupełnie inne ceny. 18-200 i 35/1.8 i nikt Ci nie podskoczy.
A lampe masz? Miast kolejnego "jakiegostam" (bo to co mozesz kupic za 1000 pln, to na niewiele Ci sie zda), osobiscie proponowalbym jakas konkretna Sabine (z racji ceny -- lekko uzywana). Przyda sie na pewno bardziej niz szklo ze zdublowana ogniskowa.
Polecam SB-700, ale z powyższym się nie zgodzę. Szkiełko w stylu 35/1.8 wniesie więcej, niż lampa - moim zdaniem. Oczywiście najlepiej mieć i to i to...
Michaelius
25-06-2011, 11:13
Sigma 10-20 na 35/1,8 to sobie pustyni nie porobi
Polecam SB-700, ale z powyższym się nie zgodzę. Szkiełko w stylu 35/1.8 wniesie więcej, niż lampa - moim zdaniem.Nooo... Jesli ktos traktuje lampe, jedynie jako narzedzie ktore umozliwia fotografowanie w nocy, to masz racje. ;)
Obszary pustynne, palace slonce, glebokie cienie i masakryczne kontrasty i reporterka czy portret -- jesli tutaj lampa nie ma co robic, a trzeba ja zastapic jasnym szklem, to... nooo... przepraszam. ;)
Pozwolę sobie przyłączyć do głosu poprzedników: lampa i szeroki kąt. Z racji ograniczonego budżetu zacząłbym od lampy, która przyda Ci się nie tylko w nocy :-).
Moim zdaniem szkło "portretowe" na najmniej trafiony wybór do zadań, które opisałeś.
Nooo... Jesli ktos traktuje lampe, jedynie jako narzedzie ktore umozliwia fotografowanie w nocy, to masz racje. ;)
Obszary pustynne, palace slonce, glebokie cienie i masakryczne kontrasty i reporterka czy portret -- jesli tutaj lampa nie ma co robic, a trzeba ja zastapic jasnym szklem, to... nooo... przepraszam. ;)
Chodziło mi o to, że flesz to ostatnia rzecz, po jaką bym sięgał przy oświetlaniu zdjęcia, na którym mi zależy. Oczywiście czasem nie ma innego wyjścia, chociaż nie pamiętam, kiedy sam użyłem lamy do czegokolwiek poza efektem kontry.
Chodziło mi o to, że flesz to ostatnia rzecz, po jaką bym sięgał przy oświetlaniu zdjęcia, na którym mi zależy.No to mamy odwrotnie. Jesli mi zalezy (klient dobrze placi) to nie wyobrazam sobie portretu czy fotoreportazu przy samym swietle zastanym. No, ale ja to truskawki cukrem posypuje... ;)
Jednak są tacy, którzy robią wyłącznie na zastanym i ewentualnie je modyfikują bez fleszy :-) Ważne, żeby efekt był taki, jakiego się oczekuje. Ale jako kontra - dobry flesz nie jest zły! Zwłaszcza że nasza firma umożliwia bezproblemowe zdalne wyzwalanie, co sobie bardzo chwalę.
Hmmm.... sorki ze pozno odpisuje lecz bylem poza zasiegiem. Jesli chodzi o lampe, powinienem byl wspomniec. Posiadam Sabinke SB-900. Teraz raczej chcialem jako usupelnienie kompletu zaopatrzyć się w drugie jaśniejsze szkiełko...35 f 1.8 nie bedzie ok do reportazu przy swietle zastanym? Szperam jeszcze za czyms szerszym w tej cenie. A czy potrafi ktos polecic cos sensownego z szerokieka kata do 1000 PLN?
PS. a tak jeszcze z innej beczki. D90 + 35 mm bedzie sie mniej rzucalo w oczy niz D90+18-200mm+SB900. Wiem, że to apekt nie-fotograficzny lecz na Bliskim Wschodzie może być istotny ;-)
Sigma 10-20 na 35/1,8 to sobie pustyni nie porobi
Hmm....Sigma 10-20.....wszystko spoko tylko ta cena...jak na razie niestety poza zasiegiem
.....Zwłaszcza że nasza firma umożliwia bezproblemowe zdalne wyzwalanie, co sobie bardzo chwalę....
Wpełni się pod tym podpisuje;-)
Bez lampy da się przeżyć. Wystarczy, że się ubierzemy cali na biało i zawiesimy sobie na szyję blendę.
Warto też utlenić sobie włosy - chyba, że jest się aryjskim blondynem - wtedy nie.
samson09
06-07-2011, 12:35
18-200 pokrywa ci całkiem spory kadr. Więc bawić się w kolejne szkło, którego jak sam piszesz nie wiesz nawet czy będziesz miał czas podmieniać, kup lampę. Sb700 to dobry pomysł. No a jeśli ma być drugi obiektyw to proponuję coś szerszego, np. samyang 14mm o ile nie przeraża cię manualne ostrzenie.