PDA

Zobacz pełną wersję : ProblemTamron 90mm 2,8 macro

hugi
22-06-2011, 10:01
Witam mam pytanie, nabylem ostatnio ten obiektyw i jestem zadowolony, ale niestety nie wiem czy tak ma byc, ale na ostrzeniu im bardziej ostrzy tym bardziej sie f podnosi a on ma stałą, wiec to pytanie zadaje do posiadaczy tego obiektywu albo tym ktorzy mieli z nim stycznosc.Prosze o odpowiedz poniewaz nie wiem czy go zareklamowac. (wszystkie zdjęcia robie na manualu wiec to nie jest kwestia zmiany trybu) Dziekuje za pomoc Hugi

ajt
22-06-2011, 10:14
Niezbyt precyzyjnie to opisałeś, ale chyba wiem o co Ci chodzi i tak ma być :)
W przypadku obiektywów macro body podaje wartość przysłony z uwzględnieniem dodatkowego wyciągu przy bliskich odległościach ostrzenia. Obiektyw ustawiony na 2.8 ma to 2.8 tylko dla nieskończoności. Przy skali 1:1 robi się z tego 5.6
W praktyce pewnie będzie coś pomiędzy 4 a 5.6, bo maksymalna skala odwzorowania jest uzyskiwana nie tylko poprzez oddalenie obiektywu od matrycy, ale także przez niewielkie skrócenie ogniskowej.

hugi
22-06-2011, 10:15
Aha bardzo dziekuje za odpowiedz wlasnie o to mi chodzilo, pozdro hugi

TOP67
27-06-2011, 13:19
Ten obiektyw nie skraca ogniskowej, więc dla 1:1 będzie 5,6. To całkiem normalne. Każdy obiektyw ciemnieje przy ostrzeniu na mniejszą odległość, ale tylko obiektywy macro informują o tym body.