Zobacz pełną wersję : piloci
kabatkubol
21-06-2011, 18:43
co zrobić (zmienić), żeby ten fajny pomysł dał lepszy efekt?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/860/dsc0955nef.jpg/)
może zacząć od właściwego zamieszczenia zdjęcia?
kabatkubol
21-06-2011, 19:29
co jest niewłaściwego w takim umieszczeniu zdjęcia? Zamiast się czepiać bzdur to skomentuj/skrytykuj/oceń.
może lepiej wrzucić link do rawa. wtedy coś można podziałać, ale cudu po tej focie, szczególnie w kwadratowym kadrze się nie spodziewaj. Tym bardziej ze niemiło wystartowałeś, ze źle wstawionym zdjęciem i w złej kategorii. Więc startujesz z trzema minusami :)
Ehh, masz dział w trakcie obróbki, tam jest odpowiednie miejsce na takie pytania. Poza tym na forum jest regulamin, warto z niego korzystać. Nie emocjonuj się poza tym. Foto nie urywa :mrgreen:
remiksson
21-06-2011, 20:01
Jak napisał pes :) Zacznij od przeczytania regulaminu, poprzez właściwe zamieszczanie zdjęć do klasyfikacji dzialu w jakim się powinny znaleźć. Potem proponuję trochę kultury i trochę pokory, wrzucasz gniota, w sposób niewłaściwy (miniaturka, kto to bedzie klikał? ja nie.), w niewłaściwym dziale, a na zwrócenie uwagi reagujesz odburkliwie. Po takim starcie z radością ominę wszystkie kolejne wątki Twojego autorstwa, a jesli inni pojdą za moim przykładem to nie pozostanie mi nic innego jak tylko pogratulować Ci startu. Powodzenia.
co jest niewłaściwego w takim umieszczeniu zdjęcia? Zamiast się czepiać bzdur to skomentuj/skrytykuj/oceń.
niewłaściwego?
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=1358
chylę czoła przed Zbigniewem za przykład łopatologiczny :)
może to bzdura, ale szybciej i wygodniej się ogląda.
jeśli chodzi o zdjęcie...to nie wiem czy to traktować w kategorii komerchy (czytaj: zdjęcie na potrzeby konferencji lotniczej z udziałem sił zbrojnych Polski i USA), czy w jakiej w ogóle.
nie rozumiem koncepcji, przesłania. kwadratowego kadrowania.....ale przede wszystkim twojego zachowania ;)
szanuję pracę remiksson, choć zdarza nam się mieć odmienne zdania ;) ....jednak w tym przypadku zgadzam się w 200%, że po takim starcie niewielu z nas rzeczywiście będzie się chciało zaglądać do twoich wątków.
powodzenia
kabatkubol
22-06-2011, 13:15
W takim razie macie dziwne podejścia. Nie trafiłem na ten temat podany przez Ciebie Szelass, następnym razem będzie poprawnie. W regulaminie było tylko coś takiego:
"16. Zdjęcia prezentowane na forum muszą spełniać następujące warunki:
a) być zgodne z tematyką odpowiednich działów,
b) mieć format JPEG,
c) maksymalny rozmiar pliku - 1000px szerokości i 850px wysokości.
17. Maksymalna ilość publikowanych zdjęć w jednym wątku - 10. W działach: "warsztaty i plenery", "reportaż", "turystyka fotograficzna", "fotografia okolicznościowa" dopuszcza się publikację do 15 zdjęć w jednym wątku. Wszystkie muszą być numerowane (nad zdjęciem) by ułatwić ich komentowanie innym użytkownikom. Wątki z większą ilością zdjęć będą usuwane bez podania przyczyny. Dopuszcza się w wątku dodanie zdjęcia zmodyfikowanego przez autora lub zasugerowanego przez innego uczestnika dyskusji. "
Nie ma tu informacji o tym, jak musi być umieszczone zdjęcie. Dlatego nie powinniście mieć do mnie o to pretensji, tym bardziej, że jestem nowy. A nowych wypadałoby miło przyjąć, a nie naskakiwać na nich. Taka już przyjęła się w internecie zasada, że starzy użytkownicy jadą po nowych za każdą nieścisłość lub błąd. Nie wiem skąd się to wzięło. Myślałem, że takie ogólne forum Nikona to, że będą tu ludzie na poziomie i będą zachęcać wszystkich do fotografii, a i może czegoś nauczą tych słabszych, początkujących. Tak też właśnie sobie to wyobrażałem, że powiecie mi, dlaczego zdjęcie jest słabe (nie wkleiłem go po to, żeby się pochwalić i wmawiać wszystkim, że jestem zajebistym artystą). Pomyślałem, że może się czegoś nauczę, ale chyba nie tutaj. Za złą kategorię przepraszam, faktycznie mój błąd.
Skoro będziecie z radością omijać moje tematy to gratuluję postawy i dzięki za miłe słowa.
"1. Oceniaj zdjęcie a nie fotografa
3. Nie mścij się na autorze za jego negatywne oceny, oceniaj zdjęcie a nie swoja sympatie, co do osoby fotografa "
Ale Wy wiecie przecież lepiej.
Stock, dzięki za radę.
Pozdrawiam, kabatkubol.
W takim razie macie dziwne podejścia.
Nie ma tu informacji o tym, jak musi być umieszczone zdjęcie. Dlatego nie powinniście mieć do mnie o to pretensji, tym bardziej, że jestem nowy. A nowych wypadałoby miło przyjąć, a nie naskakiwać na nich. Taka już przyjęła się w internecie zasada, że starzy użytkownicy jadą po nowych za każdą nieścisłość lub błąd. Nie wiem skąd się to wzięło. Myślałem, że takie ogólne forum Nikona to, że będą tu ludzie na poziomie i będą zachęcać wszystkich do fotografii, a i może czegoś nauczą tych słabszych, początkujących. Tak też właśnie sobie to wyobrażałem, że powiecie mi, dlaczego zdjęcie jest słabe (nie wkleiłem go po to, żeby się pochwalić i wmawiać wszystkim, że jestem zajebistym artystą). Pomyślałem, że może się czegoś nauczę, ale chyba nie tutaj. Za złą kategorię przepraszam, faktycznie mój błąd.
Skoro będziecie z radością omijać moje tematy to gratuluję postawy i dzięki za miłe słowa.
Ale Wy wiecie przecież lepiej.
Stock, dzięki za radę.
Pozdrawiam, kabatkubol.
kabatkubol - to jest forum, które ma już swoje tradycje i zasady; jako "nowy" warto się z nimi zapoznać, poczytać regulaminy, poznać zwyczaje - w dobrym tonie jest się też przywitać, no ale jak ktoś nie chce to nie ma przymusu.
Twój pierwszy post to wstawienie zdjęcia ( raczej znaczka pocztowego, a przecież oryginał ma rozmiar 3001x3005 ) i oczekiwanie na konstruktywną krytykę i rady - na podstawie "tego zdjęcia" to się nie da ( ja oglądam je na 30" monitorze przez lupę), przecież można wstawić zdjęcie w regulaminowym rozmiarze 850x850.
Do tego proponował bym trochę więcej pokory i kultury języka.
Co do nauki - jeżeli tylko będziesz chciał przyjąć krytykę ( choć jak czytam to trochę trudne ), to na pewno się duużo nauczysz na forum. Tu jest baardzo dużo ludzi chcących pomóc, podpowiedzieć i poddać dane zdjęcie lub zdjęcia konstruktywnej krytyce - ale szanuj też ich czas.
Zdjęcie jest tam gdzie należy;)
Jak napisał pes :) Zacznij od przeczytania regulaminu, poprzez właściwe zamieszczanie zdjęć do klasyfikacji dzialu w jakim się powinny znaleźć. Potem proponuję trochę kultury i trochę pokory, wrzucasz gniota, w sposób niewłaściwy (miniaturka, kto to bedzie klikał? ja nie.), w niewłaściwym dziale, a na zwrócenie uwagi reagujesz odburkliwie. Po takim starcie z radością ominę wszystkie kolejne wątki Twojego autorstwa, a jesli inni pojdą za moim przykładem to nie pozostanie mi nic innego jak tylko pogratulować Ci startu. Powodzenia.
:)
kabatkubol - to jest forum, które ma już swoje tradycje i zasady; jako "nowy" warto się z nimi zapoznać, poczytać regulaminy, poznać zwyczaje - w dobrym tonie jest się też przywitać, no ale jak ktoś nie chce to nie ma przymusu.
Twój pierwszy post to wstawienie zdjęcia ( raczej znaczka pocztowego, a przecież oryginał ma rozmiar 3001x3005 ) i oczekiwanie na konstruktywną krytykę i radu - na podstawie "tego zdjęcia" to się nie da, przecież można wstawić zdjęcie w regulaminowym rozmiarze 850x850.
Do tego proponował bym trochę więcej pokory i przede wszystkim kultury języka
oj ban ban ban nawet nie wykropkował jak ja!!!
:D hahahaha
kabatkubol
02-07-2011, 17:23
Przywitanie się - nie traktuję forum jako miejsca spotkań ze znajomymi, dlatego podarowałem sobie posty w stylu: "Witam, jestem nowy, będę tu z Wami. Mam nadzieję, że będzie nam razem miło."
Co do małego zdjęcia to już przeprosiłem- następnym razem wstawię regulaminowo - nie mogę już edytować pierwszego postu.
Nie rozumiem też, dlaczego uważasz, że nie potrafię przyjąć krytyki? - przyjąłem do wiadomości Wasze sugestie odnośnie kwadratowego kadru, przyjąłem opinie, że foto nie urywa. Gdyby foto urywało to napisałbym: zobaczcie, jakie ładne zdjęcie udało mi się zrobić! Nie wydaje mi się, że skoro bronię się przed atakami ze strony użytkowników to jest to brak pokory, brak umiejętności przyjęcia krytyki oraz zła kultura języka. Czym Cię uraziłem, którym zdaniem? Bo nie rozumiem.
Co do zdjęcia: kwadratowy kadr to przymus. Niestety zdjęcie robiłem w nieciekawych warunkach i nie byłem w stanie zmieścić tego, co chciałem (kompa, flagi - ogólnie stół oraz dwoje modeli). Tutaj jest zdjęcie w oryginale.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img97.imageshack.us/img97/5599/dsc095501.jpg)
Może przy okazji jakieś rady na przyszłość - ja w małym pomieszczeniu (3,5m x 4m), z takim obiektywem (18-105) i tłem szerokości 260cm zrobić taką fotkę? Podczas robienia zdjęcia pomyślałem, że może uda mi się dokleić na kompie tło i będzie to dobrze wyglądało, ale nie udało się. Z kwadratowym tłem wyszło znacznie lepiej.
jako humor fotka pasuje, jako lotnicza nie bardzo:(
Po co Ci tyle bałaganu z prawej - ucięta umywalka, szafa , kawałek lampy i te buty?;
za mało za to z lewej - laptop zaraz wyleci z obrazu, a jego dół już wyleciał, no i pamiętaj o kadrowaniu - mocne punkty - tam umieść to co chcesz pokazać i co jest dla Ciebie najważniejsze.
kabatkubol
03-07-2011, 23:48
po lewej stronie miałem już drzwi. Zresztą widać, że pod flagami już kończy się tło, więc za bardzo nie mogłem w lewo skręcić. Hehe.. to nie umywalka tylko kanapa ;D
Celem tej fotki było pokazanie gracza Battlefielda, który wczuwa się w swoją rolę jako pilot śmigłowca, więc miała to być fotka humorystyczna.
po lewej stronie miałem już drzwi. Zresztą widać, że pod flagami już kończy się tło, więc za bardzo nie mogłem w lewo skręcić. Hehe.. to nie umywalka tylko kanapa ;D
Celem tej fotki było pokazanie gracza Battlefielda, który wczuwa się w swoją rolę jako pilot śmigłowca, więc miała to być fotka humorystyczna.
no właśnie, skoncentruj się na tym co chcesz pokazać i tak wykadruj aby to było celem - reszta jest niepotrzebna.