PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom strasznie grzeje procesor

yanusz
21-06-2011, 17:01
Po uruchomieniu Lightrooma temperatura procesora wzrasta do ok 100 stopni a przy obróbce zdjęć jeszcze więcej
do 120 przy 129 wylącza komputer. Nigdy tak nie było . nie wiem jak to ugryźć. Przy innych programach wszystko hula bez takiego problemu.
Typ procesora DualCore AMD Athlon 64 X2, 2500 MHz (12.5 x 200) 4800+
Płyta główna Gigabyte GA-M56S-S3
Ram 4GB
Windows 7

Kondzio-foto
21-06-2011, 17:30
Myślę, że może to być spowodowane zdjęciami z Canona...., spróbuj na plikach z Nikona ;P :D:D

pincerna
21-06-2011, 18:04
... "przeczyszczenie" powinno pomóc :-)))

rychu_cmg
21-06-2011, 18:19
... "przeczyszczenie" powinno pomóc :-)))
i nowa warstwa pasty termoprzewodzącej na procesor

Johanan
21-06-2011, 19:42
O czym Wy mówicie?

Przecież Kolega wyraźnie mówi, że jakiś proces w LR wykorzystuje mu procesor w 100%, co po jakimś czasie musi powodować wzrost temperatury, a Wy doradzacie mu, by posmarował procesor?

Wydaje się, że ta rada odrobinę nie w temacie.

Owszem, dobre przyleganie układu chłodzenia do rdzenia procesora jest konieczne, ale tu problem stanowi LR, a nie procesor.

yanusz
21-06-2011, 19:57
Tylko przy Lightroomie się to dzieje Photoshop chodzi spokojnie tylko 40 stopni

Grzybu
21-06-2011, 19:58
O czym Wy mówicie?

Przecież Kolega wyraźnie mówi, że jakiś proces w LR wykorzystuje mu procesor w 100%, co po jakimś czasie musi powodować wzrost temperatury, a Wy doradzacie mu, by posmarował procesor?

Owszem, dobre przyleganie układu chłodzenia do rdzenia procesora jest konieczne, ale tu problem stanowi LR, a nie procesor.

Nie do końca masz rację. Obciążony procesor w 100% nie powinien się grzać na tyle, żeby komp się restartował. Wina na pewno leży po stronie chłodzenia.
Yanusz, może po prostu kręciłeś procka bez wymiany chłodzenia? Zobacz jeszcze jakie masz obciążenie procka przy innych programach. Jak się ma sprawa z tym PS'em?

pincerna
21-06-2011, 20:48
..albo zagraj w gierke wymagającą lepszej grafiki np. NFS .... zobaczysz co sie bedzie działo.

KS
21-06-2011, 21:03
yanusz - a sprawdzałeś, który proces Ci zżera tyle czasu procesora? Polecam Process Explorera (http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb896653).

To raz, dwa - jak Koledzy wyżej - coś nie tak z chłodzeniem. Wiatrak chodzi? ;)

maly5
21-06-2011, 21:25
O czym Wy mówicie?

no i co z tego ze do 100% ? temp nie powinna osiagac takich wartosci w przypadku tego modelu amd. wiec rada jest jak najbardziej w temacie. sprawdzic chlodzenie czy dziala, czy otwory wentylacyjne obudowy, zasilacza nie sa pozapychane, tak samo radiatory. jesli zestaw troche juz ma to wymiana pasty termoprzewodzacej tez jak najbardziej jest na miejscu.
inna sprawa jest dlaczego LR powoduje wzrost obciazenia procka - w pierwszej kolejnosci najprosciej odinstalowac i zainstalowac jeszcze raz. ale praca powyzej 100 stopni moze prowadzic do uszkodzenia procka. poza tym przy mniejszym obciazeniu na bank tez sie przegrzewa aktualnie.

Johanan
21-06-2011, 21:46
maly5, odwróciłeś bieguny sprawy i uwypuklasz wagę nadmiernego nagrzewania się procesora w stresie.

To niewątpliwie też jest ważne i warto się i nad tym pochylić, ale sprawą priorytetową jest znalezienie mola, który powoduje maksymalne użycie całej mocy procesora.

marszull
21-06-2011, 23:15
maly5, odwróciłeś bieguny sprawy i uwypuklasz wagę nadmiernego nagrzewania się procesora w stresie.

To niewątpliwie też jest ważne i warto się i nad tym pochylić, ale sprawą priorytetową jest znalezienie mola, który powoduje maksymalne użycie całej mocy procesora.

A gdzie yanusz napisal ze procek mu chodzi na 100% bo ja tego nie moge znalezc

Johanan
21-06-2011, 23:42
Fakt, nie napisał, ale znasz inny przypadek, kiedy procesor uzyskuje w stresie ponadnormatywne temperatury, bo ja nie?

No, chyba że jest wadliwe chłodzony, ale wówczas i podczas normalnej eksploatacji by ten problem wypłynął.

maly5
22-06-2011, 01:15
tak, znam - uszkodzenie procka, uszkodzenie sekcji zasilania płyty głównej, uszkodzenie zasilacza, zła konfiguracja biosu...
generalnie nic nie uwypuklam. problem z aplikacja prawdopodobnie pozwolił zauważyć problemy sprzętowe - najprawdopodobniej z chłodzeniem. to, że jakaś aplikacja się zaczęła źle zachowywać nadmiernie obciążając procesor najwyżej może poskutkować zmuleniem kompa. najwyżej użytkownik się powkurza. to że komp się przegrzewa, a procesor znacznie przekracza 100 stopni pod obciążeniem jest dużo bardziej zgubne i może prowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń jednostki.
także jak chcesz Johanan się nad czymś pochylać, odwracać bieguny.. no ale pogadać każdy sobie może.. a Ty zaczniesz jak zwykle odwracać kota ogonem.

Johanan
22-06-2011, 07:38
maly5, gdzie mnie małopolskiemu burakowi do chwały mieszkańca miasta środka, zatem nie śmiałbym nawet odwracać w Twoim szacownym kierunku, tak pospolitego zwierzęcia jak zwykły kot i to jeszcze mniej konwencjonalną stroną.

Mówiąc szczerze, to zdziwiłem się jedynie, że zajmujecie się problemami sprzętowymi, kiedy kolega zasugerował, że interesuje go jedynie dlaczego LR szarpie mu procesor i co może być tego przyczyną, a niemal wszyscy w tym wątku z uporem godnym lepszej sprawy, opowiadają o pastach, wiatrakach i uszkodzeniach procesora, czy innych kwestiach, które są jedynie pośrednio związane z zadanym tematem.

Nie musisz zatem błyskać intelektem, by mnie ciemniakowi rozjaśniać umysł, jak ważnym ogniwem jest w zestawie komputerowym procesor, bo coś mi jednak tam w tym temacie świta.;)

Ciekaw jestem, czy jednak zechcesz może jednak pochylić się nad clou zagadnienia, czy nadal będziesz brylował sprzętowo?

Grzybu
22-06-2011, 09:47
maly5, gdzie mnie małopolskiemu burakowi do chwały mieszkańca miasta środka, zatem nie śmiałbym nawet odwracać w Twoim szacownym kierunku, tak pospolitego zwierzęcia jak zwykły kot i to jeszcze mniej konwencjonalną stroną.

Mówiąc szczerze, to zdziwiłem się jedynie, że zajmujecie się problemami sprzętowymi, kiedy kolega zasugerował, że interesuje go jedynie dlaczego LR szarpie mu procesor i co może być tego przyczyną, a niemal wszyscy w tym wątku z uporem godnym lepszej sprawy, opowiadają o pastach, wiatrakach i uszkodzeniach procesora, czy innych kwestiach, które są jedynie pośrednio związane z zadanym tematem.

Nie musisz zatem błyskać intelektem, by mnie ciemniakowi rozjaśniać umysł, jak ważnym ogniwem jest w zestawie komputerowym procesor, bo coś mi jednak tam w tym temacie świta.;)

Ciekaw jestem, czy jednak zechcesz może jednak pochylić się nad clou zagadnienia, czy nadal będziesz brylował sprzętowo?

Nie ma sensu się tutaj tak napinać. Lepiej pomóc koledze niż udowadniać która racja jest bardziej "mojsza" czy "Twojsza" ;) Jeśli masz jakiś pomysł na rozwiązanie sprawy to warto go podać. Padł już pomysł o procesach, więc warto to sprawdzić. Myślę, że dla kolegi ważniejsze jest rozwiązanie sprawy niż takie przepychanki. Ważną też sprawą jest to, że sam sprzęt kosztuje, a instalacja systemu zabierze tylko czas. Jeśli coś się dzieje niedobrego ze sprzętem to warto się tym zainteresować, gdyż zaniedbanie może generować koszty.
Jeśli chodzi o o temp proca, to u mnie przy 100% obciążenia procesora nie przekracza 65*C przy podobnym procesorze (Ath 5000+)
Nawet przy delikatnym podkręceniu i standardowym chłodzeniu, więc 2-krotnie wyższa temp oznacza coś niedobrego.
A może to przez aktywne zarządzanie prędkością obrotową wiatraka, jeśli masz taką opcję włączoną.

maly5
22-06-2011, 11:56
nie mam zamiaru nigdzie brylowac, raczej Ty masz takie zapedy. a mnie po prostu nuży pitolenie. sam zabrales zdanie kilka razy w watku, a pozytku z tego zero. nie dales zadnej konkretnej rady, tylko starasz sie pouczac innych. w sumie jak zwykle. proponowalbym wlasnie skupic sie na clue, a nie na dennych zabawach jezykowych. przyniesie to wiecej korzysci.
a kolega na razie nie powiedzial, czy wykonal pierwsza podstawowa operacje - przeinstalowanie programu.

velaskez
23-06-2011, 10:46
Reinstaluj LR.

yanusz
23-06-2011, 11:22
A więc po kolei chłodzenie działa dobrze bez włączonego LRooma tem procka ok 35-40 st, a z chwilą włączenia LRooma temp procesora skacze na 91-98 st a co dziwne pierwszy rdzeń procka pokazuje np 110 st a drugi 75 st . Reinstalka LRooma nic nie daje. wszystkie inne podzespoły karta graf, płyta maja temperaturę 30-35 st.

Grzybu
23-06-2011, 11:39
A więc po kolei chłodzenie działa dobrze bez włączonego LRooma tem procka ok 35-40 st, a z chwilą włączenia LRooma temp procesora skacze na 91-98 st a co dziwne pierwszy rdzeń procka pokazuje np 110 st a drugi 75 st . Reinstalka LRooma nic nie daje. wszystkie inne podzespoły karta graf, płyta maja temperaturę 30-35 st.

A jakie masz wtedy obciążenie procesora? Możesz uruchomić jakiś proces, który obciąży procesor na 100% przez kilka minut?? Zobacz jaka jest wtedy temp. procesora.

kisio
23-06-2011, 12:18
Odpal Prime95 i zobacz co się dzieje z temperaturą. Nie jestem pewien jak u AMD ale u intela normą jest, że niektóre rdzenie grzeją się trochę bardziej niż pozostałe. Może pasty nałożyłeś za grubo? W normalnych warunkach jakoś to daje radę, ale w stresie już nie nadąża z odprowadzeniem ciepła.

maly5
23-06-2011, 13:37
zgaduje ze pod Prime lub orthos'em bedzie to samo czyli wysokie temp. wlaczony photoshop sam z siebie nic nie robi. jak nie kazemy mu wykonac jakiejs listy operacji to raczej zbytnio nie obciazy procka, a co za tym idzie jego temp wzrosnie minimalnie i na chwile. prime czy orthos wlaczy obciazenie procka (mozna mu ustawic prioryty 9) na 100% i po 30 min bedzie widac jakie sa temp w srodku. i to bedzie odpowiedz czy chlodzenie dziala.

a teraz pytanie czy wywala sie sam LR czy korzysta z czegos w systemie (nie wiem tego). mozna probowac odinstalowac LRa i wyczyscic rejestry, a nastepnie zainstalowac ponownie i zobaczyc. a jak sie nie uda to mozliwe ze najszybsza opcja walczenia z problemem bedzie reinstalka systemu.

a wlasnie - on tam ma zapisana jakas baze gdzie ma jakie zdjecia itp.. moze to trzeba usunac po odinstalowaniu - zgrac gdzie indziej te dane LR, bo pewnie przy odinstalowaniu ich nie usuwa. jak jest jakis blad indexacji czy czegos w tej bazie to moze tak mielic i mielic.

KS
23-06-2011, 14:09
Jeśli to jest rozrośnięty katalog, można użyć opcji jego optymalizacji w LTR.

robin102
27-06-2011, 15:06
Tak sobie myślę, że przyczyną może być jakiś chwast zassany z netu który podczepił się pod aplikacje i gdy uruchamiasz LRa to on też się budzi i obciąża sobie system dla hecy :( Sprawdź procesy, uruchomione aplikacje
Przegoniłbym bym też komputer spaybotem oraz adware lub innymi poszukiwaczami takich wynalazków.
W programie EVEREST jest syntetyczny test STABILITY SYSTEM jeśli coś sprzętowego leży to może być pomocny.