Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Relikt z dna....
Bartekkw
21-06-2011, 14:32
Takie cuda się pojawiają przy obniżonym stanie Wisły. Zapraszam
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img815.imageshack.us/img815/6589/poziom1.jpg)
U mnie takie obnizone stany wody sa codziennie i juz wysprzatali a jedyne co mozna znalezc to wozek z tesco:D
Fajne zdjecie Bartku.
jacekz40
21-06-2011, 14:34
Bartek Ty chodzisz po wodzie :mrgreen: A to nie czaszka jakiegoś mamuta? :wink:
Klimatyczno-elektryzujace, pikne.
lukasz.m
21-06-2011, 15:26
Bardzo dobrze pokazane, podoba się
maniak666
21-06-2011, 15:37
Sie widzi i to bardzo.
Ciekawy kadr - kolorystyka i klimat są tutaj dużym atutem :)
Całościowo jest świetnie :-)
Bartekkw
21-06-2011, 19:49
U mnie takie obnizone stany wody sa codziennie i juz wysprzatali a jedyne co mozna znalezc to wozek z tesco:D
A i wózek z zastosowaniem BS'a może być niezły ;)
A to nie czaszka jakiegoś mamuta? :wink:
No gdyby tak było to byłbym już bogaty i focił pewnie jakimś Nikonem ;)
JaroPienza
21-06-2011, 20:38
Ostatnio ktoś mi wspominał że dół jest jasny , za jasny do nieba. Tu widać jakbyś latarką doświetlałi i w dodatku winieta. Ale mi się podoba.Po pierwsze primo jest klimat, po drugie primo jest temat rozgrzebujący wyobraźnie
A mnie się jedna rzecz nie podoba - przerysowane kolory!
Nie można by tak więcej naturalnośći???
Więcej uwag nie mam, kadr się za to bardzo podoba :)
Kolejne bardzo dobre zdjęcie...
Bartekkw
21-06-2011, 20:52
Ostatnio ktoś mi wspominał że dół jest jasny , za jasny do nieba.
Ale to nie byłem ja Jarku :)
Co do przerysowanych kolorów to się nie zgodzę ;) Lekko podbity kontrast i suwaki na żółci i zieleni, gradient na niebie i troszkę poziomów. Widzę że Kolega sibelio to kolejny członek klubu naturalistów - sposób na to to fot prosto z puszki ;)
Co do przerysowanych kolorów to się nie zgodzę ;) Lekko podbity kontrast i suwaki na żółci i zieleni, gradient na niebie i troszkę poziomów. Widzę że Kolega sibelio to kolejny członek klubu naturalistów - sposób na to to fot prosto z puszki ;)
Nom, naturalista :)
Nie no, dopuszczam zmiany które nie biją po oczach, a tutaj nie wiem,
widać że tak świat nie wygląda choćby nie wiem co ;)
Wygląda, wygląda, przecież na niego patrzysz ... :)
JaroPienza
21-06-2011, 21:41
...
Wiem. Powtarzam mi się to zdjęcie podoba bardzo
JaroPienza
21-06-2011, 21:42
Nom, naturalista :)
Nie no, dopuszczam zmiany które nie biją po oczach, a tutaj nie wiem,
widać że tak świat nie wygląda choćby nie wiem co ;)
To zdjęcia jednego z najlepszych fotografów krajobrazowych dla Ciebie są nie do przyjęcia??
Sorki Bartku za OT
Kto szuka ten znajdzie... Super, nietuzinkowe spojrzenie, a kolorki Twoje bardzo mi pasują.
ostrytux
22-06-2011, 00:53
Gra muzyka, a tak na marginesie to zauważam że bardzo mocno w postprocesie poszedłeś do przodu że tak się wyrażę :D
krzysztofz24
22-06-2011, 12:29
To tak, kadrowo i kolorystycznie mi sie bardzo podoba. Ale;-)...ostatnio w twoim watku pisalem a propo nieba ze mozna podkrecac i ze raz liczy sie wizja autora, a raz naturalny stan, czy jakos tak.
Nadal tak uwazam, tylko dla mnie tutaj troche juz za daleko z podkreceniem. Jak tak patrze to pierwsze co mysle, to "no nie ma bata, ze tak tam bylo":-). Takze tutaj akurat bym to widzial troszke naturalniej, niebo nie az tak mroczne;-).
Aha i piszac "naturalniej" mam na mysli jak to wygladalo patrzac wlasnymi oczami, a nie co sobie wymysla puszka pod postacia tzw "zdjecia prosto z puchy";-).
Bartekkw
22-06-2011, 12:39
Jak tak patrze to pierwsze co mysle, to "no nie ma bata, ze tak tam bylo":-). Takze tutaj akurat bym to widzial troszke naturalniej, niebo nie az tak mroczne;-).
.
Krzysiu....i Ty też Brutusie ??;)
No dobra...żeby uciąć spekulacje czy tam tak było też nie było poniżej JPEG z RAW'a z którego powstało rzeczone zdjęcie - fotka jedynie zmniejszona do 700 pixeli . Tam było właśnie tak:
źródło (http://img36.imageshack.us/img36/5061/wislac.jpg)
krzysztofz24
22-06-2011, 13:23
(......) Takze tutaj akurat bym to widzial troszke naturalniej, niebo nie az tak mroczne;-).
Aha i piszac "naturalniej" mam na mysli jak to wygladalo patrzac wlasnymi oczami, a nie co sobie wymysla puszka pod postacia tzw "zdjecia prosto z puchy";-).[/QUOTE]
[QUOTE=Bartekkw;2435707]Krzysiu....i Ty też Brutusie ??;)
No dobra...żeby uciąć spekulacje czy tam tak było też nie było poniżej JPEG z RAW'a z którego powstało rzeczone zdjęcie - fotka jedynie zmniejszona do 700 pixeli . Tam było właśnie tak:
źródło (http://img36.imageshack.us/img36/5061/wislac.jpg)
Bartek, chyba nie doczytales mojego wpisu do samego konca;-), szczegolnie pogrubionej czesci.
Akurat siedze w domu to mam czas( i ochote:-)) na dyskusje nad zaleznoscia "wizja autora VS tak tam bylo":-)
Ok, dales powyzej zdjecie prosto z puchy, co dla mnie akurat nie ma nic wspolnego z reczywistoscia ktora ogladam oczami. Aparat ze swoja marna rozpietoscia tonalna, kiepska glebia koloru nijak sie ma do tego co widzimy naocznie.
Nie powiesz mi ze dol byl az tak niedoswietlony jak tam patrzyles. A widze ze i WB sobie zaszalal troche w strone niebieskosci.
Wiec to nie jest naturalny wyglad tego miejsca o tej porze, tak tam nie bylo. To luzna i ulomna interpretacja aparatu.
Pucha zrobila co mogla. Ale na szcescie dala dobry material wyjsviowy, o czym ponizej...
Bierzemy Rawa i doprowadzamy to do ladu i skladu. Ja najpierw staram sie dojsc w obrobce do miejsca "tak tam bylo" i potem prawie zawsze dodaje cos od siebie pod postacia "a bo taka mam akurat wizje". Raz wiecej, raz mniej, zalezy jak mi sie chce pokazac to zdjecie finalnie. Niestety suwaczek "podkrec wszystko fajniej" nie istnieje....a szkoda:-).
I nadal twierdze ze przedstawione zdjecie mi sie podoba, ale ja bym po prostu z dodawaniem swojej interpretacji troszke delikatniej postapil. Niebo tez burzowe, ale nie az tak mroczne. Na podlodze sciela sie geste cienie, tez bym im tutaj troche odpuscil.
No ja akurat taka mam wizje, ty masz powiedzmy troche "mocniejsza" i wszystko gra;-). Ogolnie obu nam sie podoba to zdjecie...ale powiedzmy ze prowadzimy, jakze przyjemna dyskusje o "dupie Maryni";-), czyli spieramy sie o niuanse i drobnostki obrobkowe, jak kto lubi albo akurat ma ochote tak obrobic fote (vide ksztalt, ogolny zarys i sprezystosc posladkow rzeczonej czesci ciala Maryny:twisted:). Choc na koniec przewaznie obydwaj rozmowcy zgadzaja sie ze Maryna to jednak fest dziewucha:-) z ktora to by mozna....STOP:twisted::razz:
Mysle ze tak mroczno, mocno i kontrastowo pasowalo by w BW.
Tak jak teraz dla mnie ciut za daleko z podkrecaniem rzeczywistosci. Ja mam tutaj delikatniejsza wizje, ty mocniejsza.
Zadna z nich nie jest zla, co komu pasuje w danej chwili...;-). Zreszta sam pewnie czasami jedne zdjecia bardziej podkrecasz a inne mniej, raz pastelowo, raz w mocniejszych kolorach....itd.
Bartekkw
22-06-2011, 13:27
(......) Takze tutaj akurat bym to widzial troszke naturalniej, niebo nie az tak mroczne;-).
Aha i piszac "naturalniej" mam na mysli jak to wygladalo patrzac wlasnymi oczami, a nie co sobie wymysla puszka pod postacia tzw "zdjecia prosto z puchy";-).
Bartek, chyba nie doczytales mojego wpisu do samego konca;-), szczegolnie pogrubionej czesci.
Akurat siedze w domu to mam czas( i ochote:-)) na dyskusje nad zaleznoscia "wizja autora VS tak tam bylo":-)
Ok, dales powyzej zdjecie prosto z puchy, co dla mnie akurat nie ma nic wspolnego z reczywistoscia ktora ogladam oczami. Aparat ze swoja marna rozpietoscia tonalna, kiepska glebia koloru nijak sie ma do tego co widzimy naocznie.
Nie powiesz mi ze dol byl az tak niedoswietlony jak tam patrzyles. A widze ze i WB sobie zaszalal troche w strone niebieskosci.
Wiec to nie jest naturalny wyglad tego miejsca o tej porze, tak tam nie bylo. To luzna i ulomna interpretacja aparatu.
Pucha zrobila co mogla. Ale na szcescie dala dobry material wyjsviowy, o czym ponizej...
Bierzemy Rawa i doprowadzamy to do ladu i skladu. Ja najpierw staram sie dojsc w obrobce do miejsca "tak tam bylo" i potem prawie zawsze dodaje cos od siebie pod postacia "a bo taka mam akurat wizje". Raz wiecej, raz mniej, zalezy jak mi sie chce pokazac to zdjecie finalnie. Niestety suwaczek "podkrec wszystko fajniej" nie istnieje....a szkoda:-).
I nadal twierdze ze przedstawione zdjecie mi sie podoba, ale ja bym po prostu z dodawaniem swojej interpretacji troszke delikatniej postapil. Niebo tez burzowe, ale nie az tak mroczne. Na podlodze sciela sie geste cienie, tez bym im tutaj troche odpuscil.
No ja akurat taka mam wizje, ty masz powiedzmy troche "mocniejsza" i wszystko gra;-). Ogolnie obu nam sie podoba to zdjecie...ale powiedzmy ze prowadzimy, jakze przyjemna dyskusje o "dupie Maryni";-), czyli spieramy sie o niuanse i drobnostki obrobkowe, jak kto lubi albo akurat ma ochote tak obrobic fote (vide ksztalt, ogolny zarys i sprezystosc posladkow rzeczonej czesci ciala Maryny:twisted:). Choc na koniec przewaznie obydwaj rozmowcy zgadzaja sie ze Maryna to jednak fest dziewucha:-) z ktora to by mozna....STOP:twisted::razz:
Mysle ze tak mroczno, mocno i kontrastowo pasowalo by w BW.
Tak jak teraz dla mnie ciut za daleko z podkrecaniem rzeczywistosci. Ja mam tutaj delikatniejsza wizje, ty mocniejsza.
Zadna z nich nie jest zla, co komu pasuje w danej chwili...;-). Zreszta sam pewnie czasami jedne zdjecia bardziej podkrecasz a inne mniej, raz pastelowo, raz w mocniejszych kolorach....itd.
No niech Ci będzie ;) A z BW też myślałem i chyba to zrobie :)
krzysztofz24
22-06-2011, 13:31
[QUOTE=krzysztofz24;2435744]
No niech Ci będzie ;) A z BW też myślałem i chyba to zrobie :)
Wlasnie mialem zaproponowac zebys zarzucil jeszcze wersje BW:-). Wlasnie taka mroczna i kontrastowa. Juz nie bede dopisywal i edytowal w tamtym poscie bo za szybko odpisales;-).
wykonanie pierwsza klasa! jest klimat
jarekf34
24-06-2011, 16:07
No i niezłe cudo wyszło z tego obniżonego poziomu wody :) Widzi się jak najbardziej.
nurkiewicz
26-06-2011, 00:49
fajna fota, podobać się ;-)
Bartekkw
26-06-2011, 12:45
No to kwadracik na zakończenie ;)
źródło (http://img843.imageshack.us/img843/8812/relikt.jpg)
Taaa..., klimatu to tej focie na pewno nie brakuje ;).
geralttt
26-06-2011, 17:37
Dołączam do zachwytów - wg mnie foto klasse!