Zobacz pełną wersję : Lightroom cofnięcie ustawień
Witam
Mam pytanie do Was odnośnie Lightroom-a. Mam kilka zdjęć, które były edytowane za pomocą LR - użyto presetów a teraz chcę cofnąć te ustawienia. Nie posiadam już oryginalnych zdjęć tylko te wyexportowane przez LR. Do tego zrobiłem reinstalację systemu. Czy jest szansa w jakiś sposób odzyskać oryginały?
Rozumiem ze eksportowane do jpg/psd/tiff. No to bardzo mi przykro ale odkręcenie jest niemożliwe bez oryginałów. Przerobione np. b&w nie odzyskają kolorów.
2pompony
20-06-2011, 21:06
Jeśli masz historię, to śmiesznie prosto.
Jeśli miałeś ustawionego LRa w ten sposób, żeby historię (a także wszystko inne jak idzie o edycję) przechowywał w osobnym pliczku xml - wystarczy jak zaimportujesz do LRa gdziekolwiek na świecie swoje zdjęcia i będziesz miał wszystko to, co u siebie w kompie (historię edycji, słowa kluczowe, itp). Czyli Ty reinstalujesz system, zmieniasz kompa, jedziesz do Ameryki i kupujesz tam nowy, obojętne - zmiany masz zawsze przy sobie, bo leżą obok każdego obrazka w postaci małego pliku xml i są dostępne.
Ale jeśli tych plików nie masz i są tylko gołe zdjęcia (NEFy lub jpgi) - zawsze możesz zacząć edycję od początku! Z tym, że zaczynasz od surowego obrazka.
A jeśli masz tylko te wyeksportowane przez LRa, to przepadło. Przypuśćmy, że zrobiłeś kwadrat przez cropowanie prostokąta i masz tylko wyeksportowany kwadrat. Jakim cudem niby miałbyś odzyskać te scropowane, czyli odrzucone pixele? Wtedy to już przepadło niestety...
Dziękuję za szybką odpowiedź. Niestety nie miałem tych ustawień o których pisał kolega 2pompony:( W takim razie wszystko przepadło. Czy odpowiednie skonfigurowanie L-rooma aby nie mieć na przyszłość tego typu problemów jest bardzo skomplikowane? Mogę liczyć na jakiś link do materiałów na ten temat? Z góry dziękuję i pozdrawiam.
2pompony
20-06-2011, 22:06
Najlepszy link masz w Helpie. :)
Albo po prostu zaptaszkuj w preferencjach katalogu (Catalogue Settings) w zakładce Metadata 'Automatically write changes to xmp' czy jakoś tak. Trafić tam jest prosto: Edit > Catalogue Settings > Metadata (trzecia zakładka) i już tam jesteś.
Już zrobione:) Wielkie dzięki za pomoc.
jackrabbit
20-06-2011, 22:20
albo rob w dng, wtedy zdaje sie sa przyszyte do pliku