Zobacz pełną wersję : Statyw i glowica/e do okolo 1500-2000 pln
Witam!
Jak w temacie, chcialbym wymienic mojego wysluzonego Goldphoto YH324 z glowica YH420 na cos z wyzszej polki.
Przeznaczenie to fotografia przyrodnicza glownie makro i ptactwo, czasami pejzarz sie trafi.
Wymagania, to w miare lekki, stabilny, wysokosc powyzej 170cm, aby byl w stanie udzwignac d300s z gripem i szklem 300 f/2.8.
Przegladajac kilka tematow na forum, wstepnie myslalem nad Manfrotto 055XPROB, bardzo popularny i chwalony statyw.
Chociaz nie wiem czy nie zaszalec i szarpnac sie na 055CXPRO3 - waga tutaj to zaleta, ale nie wiem jak ze stabilnoscia, i nie wiem jak w mrozne dni bedzie sie trzymalo bo on widze nie ma pianki wokol stop, takiej jak chocby 055XPROB, ktora izoluje troche od metalu.
Glowice myslalem do makro i innych zastosowan wybrac Manfrotto 322RC2
Natomiast do tele myslalem nad jakas kolyska albo filmowa, ale kompletnie nie wiem co tutaj wybrac.
Licze na wasze doswiadczenie i pomoc w wyborze, czy ten zestaw bedzie w miare ok, a moze jakies inne propozycje mieszace sie w budzecie.
Budzet tak jak pisalem w temacie okolice 1500-2000 zl na wszystko.
pozdro
Bierz węglowego Manfrotto 055CXPRO3 - jest przynajmniej tak samo stabilny jak aluminiowy, szybciej tłumi drgania, a żadnej pianki na zimę nie potrzebuje, bo włókno węglowe nie wyziębia się tak jak metal.
za markB - weź sobie 055CXPRO3 - zimą włókna weglowe nie są zimne jak metal, owszem są chłodne, ale nie przywierają do nich palce na mrozie, głowica 322 i inne joysticki fajnie się użytkuje, nie są zbyt tanie, ale wygodne
Osobiście z głowic polecam Manfrotto 410 Junior - precyzyjna i w cale nie taka wolna. Oczywiście kulowym nie dorówna w szybkości ale do macro itp. wielu innych zastosowań b. dobra. Z 055XPROB w dwóch tys. się zmieścisz.
za 1500 PLN bralbym karbonowe nogi Benro, Velbona czy Sirui i glowice pokroju Benro B-3 lub zblizona.
ale jak znam zycie i tak bedzie Manfrotto, bo "miliony much nie moga sie mylic..."
tak a propos... 055X to grzmot, a glowica 322, zwlaszcza do tego szkla, to juz nawet nie jest nieporozumienie,
tylko czysty masochizm... od 055CXPRO bardziej polecam Velbona Sherpe Pro CF 630, przynajmniej z tego co
sam znam. wyzszy, w komplecie z gumkami do uchwytu rak (na wszystkie 3 nogi), przyjemniejszy w lapie
i do kompletu tanszy.
za 1500 PLN bralbym karbonowe nogi Benro, Velbona czy Sirui i glowice pokroju Benro B-3 lub zblizona.
ale jak znam zycie i tak bedzie Manfrotto, bo "miliony much nie moga sie mylic..."
Ja też za carbonem benro i do tego głowice kirka albo RRS
kirka albo RRS
nie no... na pewno sa fajne, ale cena byla w PLN nie EUR lub chociaz USD/CHF...
a w 1500 przyzwoitej glowicy Kirka czy RRS-a nie zrobisz, tak ze trzeba rzezbic
w jakies Benro (albo Sirui czy podobne) w standardzie arkowym...
? Ja za swoje bh-1 dałem około 200$
? Ja za swoje bh-1 dałem około 200$
fajna glowica. ciut za ciezka jak dla mnie (w sensie "kalibru", bo az tak wielkiej kuli nie potrzebuje),
ale mimo to podwyzsza cisnienie ;)
niemniej... zobacz ile to obecnie kosztuje: http://www.bhphotovideo.com/c/product/554683-REG/Kirk_BH_1_BH_1_Ballhead_with_Quick.html
a tu trzeba doliczyc wysylka i diabli wiedza czy nie celnika...
Głowica faktycznie duża i ciężka. Cięższa niż sam statyw. Nie używam tego za często, na pewno nie w odległości większej niż kilkaset metrów od samochodu, więc waga ma drugorzędne znaczenie.
Ja kupiłem nogi benro c358m8 (ze względu na wysokość) za trochę poniżej 300$ nowe i głowicę używaną (tego się raczej nie da zniszczyć). Benro wydał mi się lepszy niż induro ale to pewnie subiektywne wrażenie.
Cały zestaw spokojnie trzymał D3/D700/D300s z 200-400.
Czyli całość za około 500$ - 1500-2000pln tylko trzeba trochę po-polować
Spokojnie mogę polecić markinsa.
Dzieki za podpowiedzi.
Juz pisze do czego 322 - glownie do makro, i zapinana do monopoda bedzie czasami, a dlaczego? bo podoba mi sie jej uchwyt i mnogosc latwych i szybkich ustawien.
Natomiast do ciezszych zadan 410 juniora planuje - zreszta jedzie do mnie ta glowica na testy.
Jesli chodzi o nogi to juz musze pomyslec czy karbon czy jednak ciezsze i wiele tansze alu;)
A dlaczego frotka? no wlasnie pewnie popularnosc, i mnogosc tego, chociaz niewykluczam innych firm.
Zobacze to benro jeszcze jak wyglada na fotach chociaz:)
pozdro
Dzieki za podpowiedzi.
Juz pisze do czego 322 - glownie do makro, i zapinana do monopoda bedzie czasami, a dlaczego? bo podoba mi sie jej uchwyt i mnogosc latwych i szybkich ustawien.
ale to jest glowica do standardowego zooma, a nie do czegokolwiek dluzszego niz 135mm...
inna kwestia, ze jakosc wykonania glowic Manfrotto to jest parodia. kulki arkowe w wykonaniu chocby Benro
bija wyczyny MF na glowe, a nie chce nawet wyciagac tematu Gitzo czy ww. Kirka, Arki, RRS-a...
Jesli chodzi o nogi to juz musze pomyslec czy karbon czy jednak ciezsze i wiele tansze alu;)
duzo nosisz - karbon. nie nosisz - alu i troche grosza w kieszeni.
Do 322 lub czegos podobnego zapinac bede d300s z gripem i naprzemiennie N105 f/2.8VR i S150 f/2.8Macro.
Chodzic troche chodze ze statywem, kiedys z racji wagi wolalem brac monopod, ale faktycznie waga w perspektwie taszczenia przemawia za karbonem.
pozdro
GITZO GT3330LS 3 Section Aluminium Eye Level Tripod Systematic czy to dobry wybór w teren dla d300s + 300/2.8? czy coś innego?
Pod wzgledem wytrzymalosci/nosnosci seria 3 powinna spokojnie wystarczyc - nie jestem tylko pewien czy to aluminium i "wybor w teren" to idealne zestawienie jesli chodzi o wage. Jesli mozesz dolozyc troche, to w UK mozna kupic weglowego Systematica 3530LS za 540 GBP (http://www.speedgraphic.co.uk/carbon_fibre/gitzo_gt3530ls_systematic_tripod/18716_p.html ). Gdybys mial kogos w Ladku kto moglby podjechac to w FixationUK moze byc taniej (Kupilem 3541LS za 514 GBP) - tyle ze wysylkowo raczej nie sprzedaja (mozna zadzwonic i pogadac - np. najpierw przelew potem wysylka). Przy kursie 4.5 PLN/GBP moze byc interesujaco.
Przejscie na weglowy oszczedzi Ci 1 kilogram do targania w terenie.
Zolty dzięki, niestety zakupu muszę dokonać w kraju
czy w cenie ok 2tyś polecicie jeszcze coś innego?
Ten aluminiowy Gitzo bedzie OK, nie znam sie na Manfrotto - mialem okazje pomacac raz nie-weglowego 055 ProB i ....
... i kupilem to co kupilem czyli Gitzo, planowo pod 70-200 VRII+D700 + ew. TC 2.0x w przyszlosci. W stabilnosci i wytrzymalosci nie powinno byc duzych roznic miedzy alu a carbonem Gitzo: oba z serii "3", tyle ze jeden wazy 1 kilogram wiecej. jesli mozesz z tym zyc to bralbym Gitzo.
No i zakupione:)
Manfrotto 055XPROB
Manfrotto 322RC2
Manfrotto 410 Junior Geared
W terenie juz przetestowane i jest wiecej jak dobrze:)
pozdro
LucyInTheSky
08-07-2011, 15:12
No to fajnie, że sprzęt się sprawdza - a tak w temacie statywów, czy kojarzycie markę Sirui (http://www.foto-tip.pl/sklep/statywy_i_monopody-c-58_164_165.html) - czy mogą konkurować z europejskim Manfrotto?
No to fajnie, że sprzęt się sprawdza - a tak w temacie statywów, czy kojarzycie markę Sirui (http://www.foto-tip.pl/sklep/statywy_i_monopody-c-58_164_165.html) - czy mogą konkurować z europejskim Manfrotto?
Sirui to jak Benro - dość sensowne statywy, starannie wykonane i w standardzie arca a nie bogen/manfrotto
Kundzior
13-07-2011, 10:02
A ja pozwolę sobie zaproponować SIRUI lub TRIOPO, jakość miodna, cena też. Moim zdaniem niczym nie ustępuje jakością Frotce, a nawet są sztywniejsze.
A głowice Sirui? Co o nich sądzicie? Czy z Frotką 055XPROB będą działać bezproblemowo?
Kundzior
16-07-2011, 15:37
A głowice Sirui? Co o nich sądzicie? Czy z Frotką 055XPROB będą działać bezproblemowo?
Bezproblemowo.
A jak się te głowice Sirui mają do Triopo B-2 lub Benro B-2 (KB-2A?) ?
Kundzior
16-07-2011, 17:20
Bardzo płynne i precyzyjne, o dużych wytrzymałościach seria K.