PDA

Zobacz pełną wersję : Wybór komputera

marcogk
20-06-2011, 11:56
Witam,

chcę zakupić nowy komputer i mam prośbę do osób które się na tym znają by wypowiedzieli się na temat poniższego zestawy lub zaproponowali coś innego :)
Kwota jaka chcę wydać to 3500 - 4000 zł za zestaw ale jak będzie taniej to super :). Sprzęt głównie wykorzystywany do obróbki zdjęć.
Tutaj zestaw który sam złożyłem czytając różne fora:

KOMPUTER:
Płyta główna: Gigabite GA-P45A-UD3
Procesor: Intel i5-760
Pamięć RAM: 2x4GB DDR3
Nagrywarka DVD
Twardy dysk: 1TB
Karta grafiki: GeForce 430GT 1GB
Obudowa: Cooler Master
Zasilacz: 500W
Klawiatura
Myszka
Czytnik kart pamięci
Windows 7 Home Premium 64bit

MONITOR:
LCD 22'' Prolite E2271HDS-B1, LED, Full HD

nowart
20-06-2011, 12:18
P45 pod i5...?
Specyfikacja jakbym widział tabliczkę w Tesko na dziale z komputerami - wiadomo wszystko, czyli nic.
Poza tym nie ten dział - poczytaj dział Komputery to znajdziesz mnóstwo polecanych, dobrej klasy komponentów do złożenia dobrego zestawu.

Azazel85
20-06-2011, 12:59
4k zł ale na samą skrzynię, czy już z monitorem?
Sprzęt tylko do obróbki zdjęć, czy coś innego bardziej wymagającego niż net itp też będziesz robił?

kisio
20-06-2011, 13:10
1. Jest kilka sporych wątków w dziale 'Komputery' z polecanymi konfiguracjami
2. Jaki zasilacz? 500W będzie miał napisane na obudowie czy faktycznie? ;)
3. Dlaczego przestarzały procesor? Zdecydowanie i5-2500K (lub i7-2600K)
4. Warto rozważyć dołożenie SSD na system, np. kosztem grafiki

A po więcej zapraszam do działu Komputery

Kyle
20-06-2011, 13:58
Witam,

Procesor: Intel i5-760

Zasilacz: 500W

MONITOR:
LCD 22'' Prolite E2271HDS-B1, LED, Full HD
To bym zdecydowanie zmienił (domyślam się że zasilacz firmy krzak). Procesor na i5 na s1155, a monitor przynajmniej by miał to IPS/xVA ... bo do EIZO S w wersji PVA może być ciężko dociągnąć. Zasilacz na jakiś firmowy.

Johanan
20-06-2011, 14:10
Komputer jak komputer, ale zdecydowanie warto kupić dobrej jakości moduły pamięci, najlepiej w firmie, która je selekcjonuje, albo chociaż pozwoli przetestować i zwrócić jeśli nie będą przechodzić testów.

Monitor z wyświetlaczem TN, to również nie najlepszy wybór do zabawy w fotografię.

marcogk
20-06-2011, 14:17
4k zł ale na samą skrzynię, czy już z monitorem?
Sprzęt tylko do obróbki zdjęć, czy coś innego bardziej wymagającego niż net itp też będziesz robił?

No jak narazie zestaw z monitorem za 4000 zl jak mam dać więcej to wole zakupić iMaca.

Powiem szczerze że ja sie zbytnio nie znam na komputerach jeśli chodzi o podzespoły dlatego bylem dziś w jednym ze sklepów komputerowych i stwierdzili ze to porządny zestaw ale jakoś mnie do końca nie przekonali ;)
A może macie jakieś propozycje konfiguracji?

Kyle
20-06-2011, 14:26
Komputer jak komputer, ale zdecydowanie warto kupić dobrej jakości moduły pamięci, najlepiej w firmie, która je selekcjonuje, albo chociaż pozwoli przetestować i zwrócić jeśli nie będą przechodzić testów.
Pamięci firmowe nie sprawiają problemów. ... np. Kingston - tej firmy pamięci używam od czasów SDRAM lub DDR1 i są bezproblemowe ... wkładasz i działają bezbłędnie "by SPD".

Kyle
20-06-2011, 14:29
No jak narazie zestaw z monitorem za 4000 zl jak mam dać więcej to wole zakupić iMaca.Jak jest obecnie z monitorami Apple? (jaka matryca, jak dokładna elektronika)

marcogk
20-06-2011, 15:45
iMac 21,5'' (MC309PL/A) a może taki zestaw ??? Co myślicie ???

Greg77
20-06-2011, 19:50
Za 4 tysiace da sie zlozyc zestaw do obrobki z monitorem na IPSie nizszej klasy. Bez przesady z tymi prockami, Intel namiszal ze stopkami, ale ktos taki jak autor kto nie zna sie na kompach nie bedzie zmienial procka za pol roku, tylko zmieni calego kompa jak ten sie zestarzeje.....
Ja wiem, ze niektorzy tutaj maja jazde na komputery, ale jak jest pewne ograniczenie finansowe to nie skaczmy za wysoko, zestaw sie zlozy z monitorem Della na IPSie spokojnie, monitor U2311H mozna kupic juz za 800zl na allegro a porownanie tego monitora do jakiego kolwiek TN czy LED to jak maluch do audi.....

marcogk
20-06-2011, 21:45
Dzięki Greg... :)

Azazel85
21-06-2011, 01:26
Osobiście, mając taki budżet i mniej więcej podane oczekiwania wobec kompa, szedłbym w coś takiego:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.occur.pl/images/0245c46c/945d8959/6b206d3ff9.jpg)

Zestaw składany w jednym sklepie, kupując gdzie taniej pewnie da się jeszcze zejść z ceny.

Zestaw bez systemu, ale to może można przenieść licencję ze starego kompa?
A jak chciałbyś przyoszczędzić, zmienić można procka z i7 na i5-2500k (~300zł oszczędności), ewentualnie zrezygnować na razie z dysku SSD (700zł oszczędności), kupić zwykły HDD na SATA3 co by było trochę szybciej, mając w perspektywie kiedyś w przyszłości zakup SSD.

Do tego wspomniany monitor Dell U2311H, jako niedrogi zdrowy kompromis, pamiętając że będzie pewnie średni jak zdjęcia będziesz chciał drukować w większej ilości.

marcogk
21-06-2011, 11:49
No ale tu jeszcze musi dojść cena karty graficznej i monitor a to będzie prawie 5000 zl.

KS
21-06-2011, 12:06
Z68 obsługuje bodajże grafikę zintegrowaną na i5/i7 i w takim przypadku oddzielna grafika nie jest potrzebna.

gorky
21-06-2011, 12:51
Zamiast 2600K można wziąć 2500K, wentylator wystarczy boxowy, przy cienkim budżecie można jeszcze poczekać trochę z dokupywaniem SSD, ewentualnie wziąć 60GB.
Reszta OK, z tym że przy obróbce zdjęć nie wyobrażam sobie ładowania 3K na komputer i dokupywania do tego monitora za parę stówek, bo trąci to wiejskim tuningiem. Jeśli to sztywny limit to wolałbym jeszcze przyoszczędzić na zestawie (np. wziąć i5-2400, płytę na H67 i olać SSD) ale kupić choćby P221W.

marcogk
21-06-2011, 13:45
To jest budżet na chwilę obecna ale w niedługim czasie może się uda dozbierać 2000 zł lub więcej i wezmę iMac'a dlatego się jednak wstrzymam :)
Dzięki wielkie za pomoc :)

Azazel85
22-06-2011, 01:03
No ale tu jeszcze musi dojść cena karty graficznej i monitor a to będzie prawie 5000 zl.
Jak wspomniano - k. graficzną masz tu w procesorze. Specjalnie wybrany został procek z literką "k" na końcu, nie pod kątem możliwości overclock'ingu, ale z uwagi na mocniejszą integrę HD3000, która do wszystkich podstawowych zastosowań poza wymagającymi grami jest w zupełności wystarczająca. A i ciszej i mniej prądu komp zżera.

Monitor podrzucony akurat przykład za ~700zł, komputer wyszedł nieco ponad 3300zł, także total masz koło 4 k zł :)

Zgodzę się też że w sumie wywaliłbym chłodzenie CPU i został na początku przy box'ie.
Dalej - to już tylko kwestia jak dobry monitor chcesz. Dla mnie przykładowo taki Dell czy inne coś monitoropodobnego byłoby wystarczające, nie drukuję zdjęć ani za bardzo ich nie publikuję, robię to i bawię się dla siebie, nie muszę więc mieć super idealnego odwzorowania kolorów itd. Dla mnie większą korzyścią będzie mocniejszy komp mający realne przełożenie na szybkość i wygodę pracy z nim, niż na monitor. Ale to ja - Ty możesz zupełnie inaczej na to patrzeć, inaczej to sobie pozycjonować i wartościować.

Ale, skoro piszesz że za chwilę będziesz miał jeszcze 2 k zł, komp licząc jeszcze jakiś system, klawiatury czy coś wyszedłby Ci ~3,5k zł, i akurat miałbyś 2,5k zł na monitor, a za tyle to można już coś fajnego z Eizo czy Nec'a znaleźć.

Mac'i są fajne, ale też pamiętaj że nie idealne i nie zawsze są lekiem na całe zło :)
Ale to moja tylko taka opinia ;)

aTomek
17-07-2011, 21:31
Odkopuję jakiegoś starocia aby nie zakładać nowego.
Pamiętam, że był gdzieś wątek na temat ilości dysków w komputerze pod Lightroom i/lub NX2, ale nie mogę go odnaleźć.

Pomóżcie mi rozwiązać taki temat. Składam komputer typowo pod w/w programy. Od razu zaznaczam, że nie będzie SSD, same tradycyjne talerzowce.

Spotkałem się z dwiema szkołami.
Pierwsza radzi, aby na dysku C: dać system, programy oraz katalog LR + cache, natomiast D: ma być magazynem gotowych zdjęć.
Druga opcja, to: system i programy na C:, na D: aktualnie obrabiane zdjęcia i cache w/w programów, natomiast trzeci dysk to magazyn.
Jest jeszcze trzecia opcja (wszystko na jednym dysku ale jej nie rozpatrujemy)

Pytanie - Aby najwydajniej pracować, ile dysków powinien mieć komputer? Wystarczą 2, a może 3?

Kyle
17-07-2011, 22:54
Większa ilość dysków ma jakiś sens tylko wówczas, kiedy jednocześnie zapisywane są dwa strumienie danych i to w kontrolowany sposób (by dało się przydzielić jeden dysk na strumień).

aTomek
21-07-2011, 18:27
Większa ilość dysków ma jakiś sens tylko wówczas, kiedy jednocześnie zapisywane są dwa strumienie danych i to w kontrolowany sposób (by dało się przydzielić jeden dysk na strumień).

Niewiele mi to mówi.
Nie mam pojęcia, czy moja płyta Asrock Z68 Pro3 pracująca pod Windowsem 7 potrafi zapisywać dwa strumienie czy jeden...
Po prostu po przeczytaniu tego: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2149824&postcount=38 i tego: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2209968&postcount=20 zastanawiałem się, czy nie rozbudować komputera do 3 dysków.

tomwidlak
21-07-2011, 19:34
Niezbedne minimum to dwa dyski, jeden maly i szybki na system i nastepny duzy na dane. Nie wiem czemu zastrzegasz ze nie chcesz SSD, ale kombinacja SSD 60 lub 120GB na system i cos w miare szybkiego na dane (WD Blue lub jeszcze lepiej Black) to najlepsze co mozna za ludzkie pieniadze wykombinowac. Szybki dysk talerzowy typu WD Raptor bedzie kosztowal niewiele mniej niz OCZ Vertex2 60GB, a na OCZ system bedzie bardziej zwawy. Ja mialem na system poprzednio 2 x SAS 15 000 RPM w RAID0 (najszybsze talerzowki) i jeden Vertex2 jest zwawszym, nie w pomiarach a w realnym odczuciu. Ja bym Ci radzil taki wlasnie uklad.

aTomek
21-07-2011, 20:12
...Nie wiem czemu zastrzegasz ze nie chcesz SSD ...

Cena, cena, cena.

Kupując komputer, miałem ograniczony budżet, więc zamówiłem tylko jeden dysk, o taki: http://www.proline.pl/?p=SAM+320+16+HD322GJ .
Właśnie mam zamiar instalować oprogramowanie i postanowiłem przed instalacją systemu i softu, dołożyć dyski aby Windows widział je już w momencie instalacji.
Jako dysk systemowy miałem zamiar zainstalować właśnie tego 320GB Samsunga, a na dane dać jakiegoś WD.

tomwidlak
21-07-2011, 20:55
Ach te budzety :-) Kumam, jak nie ma kasy to nie ma kasy - z tym ze ja zawsze jako priorytet traktuje szybki dysk systemowy i na dane, moim zdaniem to jest wlasnie tym co ma najwiekszy wplyw na realna szybkosc komputera. Roznice w wydajnosci procesora czy pamieci maja o wiele mniejszy wplyw na codzienne uzywanie komputera niz szybkie dyski. Innymi slowy, lepiej jest przyoszczedzic na procesorze, pamieci, wyczesanej plycie glownej czy za duzym zasilaczu i zainwestowac ta kase w SSD i szybki dysk na dane. No ale jak juz kupiles wszystko to nie masz wyjscia - majac osobny dysk na system, zawsze jak stanieja lub bedziesz mial wiecej kasy, mozesz kupic SSD i sklonowac dysk :-)

aTomek
21-07-2011, 20:59
Dzięki za informacje.
Chcę SSD ale 120GB. Obawiam się, że 60GB (na które mógłbym się szarpnąć) zbyt szybko zapcham i będę musiał często przeinstalowywać system.

tomwidlak
21-07-2011, 21:01
Dzięki za informacje.
Chcę SSD ale 120GB. Obawiam się, że 60GB (na które mógłbym się szarpnąć) zbyt szybko zapcham i będę musiał często przeinstalowywać system.

No 60tka jest na styk, przy Win7 - mam dosc sporo programow zainstalowanych i katalog LR na nim, i mam 16GB wolnego. rekomendowane jest 20% wiec nie jest zle, nie narzekam. Oczywiscie wolal bym tez 120, i jak stanieja to zapewne zmienie ale nie narzekam obecnie :-)