PDA

Zobacz pełną wersję : Mrugające SB900

marek63
20-06-2011, 10:29
Przy moim ostatnim fotografowaniu miałem nieprzyjemną awarię sprzętu.
Chodzi prawdopodobnie o złe styki, moja lampa zestaw SB900/D700 zaczęła nagle szaleć
czyli błyskać bez sensu, diody wspomagania zaświeciły się światłem ciągłym, w ogóle lampa nie dała się sterować.
Poruszałem nią sytuacja wróciła do normy.

Po paru chwilach to samo, /pracowałem na "kapciuchu" bardzo szybko włączył mi się termostat, mam go wyłączonego
w opcjach lampy ale i tak pojawia się ikonka przegrzania/ więc znów już z nerwą poruszałem lampą trzasnąłem jak w stary telewizor, sytuacja powróciła do normy.

I znów po godzinie pracy to samo, założyłem drugą lampę tez SB900 i też to samo !
Więc chyba to nie jest wina lampy lecz styków na aparacie ? czy mieliście podobne objawy trochę
mnie to przeraża aparat ma dwa i pół roku, nie jest katowany weselami, i już żeby była taka usterka.
Proszę o odpowiedź

Paradiso Perduto
20-06-2011, 22:24
dokładnie przeczyść styki. miałem podobne szaleństwa SB-900/D90. przetarłem je suchą szmatką i patyczkami (takimi do uszu) dla niemowląt i pracuje bez zastrzeżeń.
możesz sprawdzić, czy w body nie masz czasami odgiętych za bardzo blaszek w sankach lampy- czytałem na forum (niestety nie mogę znaleźć tego tematu), że może mieć to związek z "szaleństwem" lampy

marek63
21-06-2011, 09:07
Tak, znalazłem na forum na forum opisy podobnych przypadków
styki przeczyszczone, ale z tym dogięciem ?? ktoś napisał że zrobił to kombinerkami
próbowałem to zrobić ale cały byłem osr........y żeby coś nie pękło

Nie wiem jak oni to "doginają" przecież to jest prawie milimetrowa blaszka,
już w ostateczności zamierzałem aparacik wysłać do serwisu żeby mi wymienili te"sanki" ale jak tu wysłać
jak co chwila jest zlecenie.