Zobacz pełną wersję : Co wybrać TAMRON 28-200 AF LD czy NIKKOR 24-120mm D f 3,5-5,6??
Witam!
Mam pytanie jak w tytule. Który z tych obiektywów bedzie ostzrejszy i lepszy?Tamrona używałem jest dośc ciężki i robi ładne mydło ze zdjęcie natomiast co myślicie o tym nikkor??
Bezapelacyjnie Nikkor. Tamron jest tragiczny mechanicznie, po jakimś czasie odpada guma pierścienia od zoomu i obraca się w miejscu - zwłaszcza na mrozie (a mówią że jak zimno to się kurczy), ostrościowo też porażka. Jedyna przewaga to zakres ogniskowych, ale jak coś jest to wszystkiego...
A jeżeli ma być taki zakres to lepiej odłozyć i kupic 18-200 Nikkora. Z takich superzoomów jest najlepszy.
nie chodzi mi o super zoom tylko obiektyw do 600zł. Mam obiektywy na 42 400mm, 500mm, 1100mm. Więc do przyrody w sam raz.Potzrebuje czegoś na codzień. A tarmon robi strzaszne mydło. Mam możliwość zamiany tego tarmona + 400mm m42 na tego nikona i sie zastanawiam .A mozę nie ma nad czym myśleć
To tym bardziej bierz Nikkora. Tamron to naprawdę porażka. U mnie leży jeden w domu, ale go nie sprzedaję, bo jeszcze ktoś znajomy zobaczy, że miałem.... :oops: