PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw a szum

pawulonxxx
19-06-2011, 22:11
Witam wszystkich, tytuł postu jak i mój problem rodem z Archiwum X :wink:

Jestem od niedawna posiadaczem d300s. Po zakupie zrobiłem kilka zdjęć(raw, jpg), przejrzałem w kompie i w sumie byłem w 100% zadowolony. Więc Skupiłem się na robieniu zdjęć zamiast robić jakieś 'laboratoryjne testy".

Ostatnio najczęściej używam 50 1.8D w przedziale przysłon 2,8-11 zdjęcia jak dla mnie boskie przy prawidłowej ekspozycji i obróbce plików raw iso 3200 w pełni używalne, szum akceptowalny.

Poszedłem na dłuższy spacer no i okazja do zmiany szkła. Założyłem 18-70. Cykałem na iso 800.
ja patrze w domu a tu takie ziarno ze nieporozumienie. No i się zaczęło testowanie w domu.

Po testach jestem załamany. Z obiektywem 18-70 szum powyżej iso 400 to całkowita porażka.
70-210 4-5,6 ładny czysty obraz z ostrością troszkę gorzej ale nie o to chodzi.
Założyłem też 28-100G od starego analoga tutaj szum taki sobie ale jeszcze nie to czego oczekuje
po założeniu 50-tki obraz świetny do iso 1600.

Całe to zjawisko przerosło moją wiedzę i sposób pojmowania świata :(

Do cykania weekendowo na luzie używam 50-tki bo lubię prace ze stałką ale tak normalnie to cykam sobie reportaże i 18-70 ma dla mnie najlepszy uniwersalny zakres. Do tej pory używałem go D70s i byłem całkowicie zadowolony teraz Tragedia :(

Myślicie że to jakaś wada obiektywu? czy jego współpracy z body? , czy........ sam już nie wiem
chwilowo nie mam dostępu do innej sztuki takiego obiektywu żeby sprawdzić.
miała byc radość z nowego body a tu taka niemiła niespodzianka, poratujcie mnie swoją wiedzą i doświadczeniami.

fafniak
19-06-2011, 22:25
ekhm... pomijając możliwość wątku trollowatego
to zacznij od umieszczenia zdjęć gdzie widać będzie problem

pawulonxxx
19-06-2011, 23:19
podejrzewam jakiś błąd AF bo zawsze to co w lekkiej nieostrości jest bardziej zaszumione i to by się potwierdzało ale jeszcze sprawdzę i postaram się jakoś tu wkleić zdjęcia do porównania.

ryszkut
19-06-2011, 23:24
podejrzewam jakiś błąd AF bo zawsze to co w lekkiej nieostrości jest bardziej zaszumione i to by się potwierdzało ale jeszcze sprawdzę i postaram się jakoś tu wkleić zdjęcia do porównania.

no gdzie............
jakbyś się doszukiwał różnicy typu 1/3 ev to bym się zaciekawił. ale o czymś takim jak podobienstwo iso400 a 3200 mowy po prostu nie ma.

dar_wro
21-06-2011, 17:51
wystarczy, że na tym innym szkle źle dobrałeś parametry ekspozycji - na "ciemnym zawsze bardziej szumi" - jak ktoś musi niech potestuje sobie w domu i dobrze naświetli zdjęcie oraz nie doświetli - od razu widać różnice
ja bym nie winił obiektywu - za szum odpowiada matryca i ............. fotograf ;-)

pawulonxxx
21-06-2011, 18:27
"sprawa rozgryziona:) AF ześwirował i niedokładnie ustawia ostrość.Myślałem że zdjęcie jest mniej wyraźnie przez szum ale to była wina ostrości :)
swoje testy prowadziłem na M ,wszystkie zdjęcia przy identycznym oświetleniu. sprawdzałem także to co pisał dar_wro. Lekko niedoświetlone zdjęcie bardziej szumi, zgadza się :)
zgadzam się również z tym "za szum odpowiada matryca i ............. fotograf " dzięki wszystkim za pomoc i zainteresowanie tematem.
Pozdrawiam :)

dar_wro
21-06-2011, 20:36
"sprawa rozgryziona:) AF ześwirował i niedokładnie ustawia ostrość.:)

no tak - ale zdjęcie nieostre nie musi być zaszumione - znaczy się nie miałeś szumów