Zobacz pełną wersję : Do AMDekowców - Cool'n Quiet
Płyta Asus M4A89GTD PRO. Procek X4 955 BE. Zassałem z netu AMD_CnQ_V21803_XpVistaWin7, zainstalowałem ale w BIOSie Cool'n Quiet nie jest podświetlona a domyślnie jest DISABLED.
JAk to cholerstwo odpalić ?
Ja nic nie instalowalem ( mam juz rok czasu ta plyte i zawsze mam wlaczona funkcje CnQ ), w biosie mam CnQ Enabled i bez zadnych programow ( plyta ta sama a procek X2 555 BE @ X4 955 BE )
Moze odinstaluj program i z pozycji biosu to zrob.
Jak sie nie myle jak kiedys krecilem procek i robilem testy ile pojdzie to jak sie ustawilo napiecie na sztywno i wiecej niz jest na funkcji auto to CnQ sie wylanczal :)
Przecież napisałęm że w BIOSie nie mam tego podświetlonego czyli nie mogę dokonać zmiany. To nie program tylko sterownik
lukas.skov
19-06-2011, 20:51
BIOS - zakładka Power - CPU Q-Fan Control - Enabled - wybór opcji (np. silent).
Q'n'Q - Auto
Tak to wygląda u mnie na M2N-E.
Mam na silent ale to nie jest C'nC. To jest tylko do wiatraczka na procka jak sama nazwa wskazuje. C'nC jest w zakładce Advance
lukas.skov
20-06-2011, 08:59
Sprawdziłem ponownie z CPUz.
W biosie C'n'Q jest na auto, w systemie (win7x64) nie instalowałem żadnych sterowników C'n'Q i działa (obniża taktowanie podczas bezczynności).
Może aktualizacja biosu... może to: http://www.vista4beginners.com/power-management
a u mnie nie działa bo nie mogę z DISABLED zmienić na ENABLED w BIOSie. I proc cały czas mi chodzi na 3600. A przecież nie musi.... :( BIOS teoretycznie flashowałem zaraza po zakupie płyty więc jakieś 2 tygodnie temu
Na ustawieniach nominalnych procesora też nie działa? Czyściłeś CMOS?
Ogólnie dziwna sprawa ... na moim Gigabyte działało od ręki po ustawieniu opcji w BIOS.
Po odkręceniu procka też nie działa. CMOSu nie resetowałem...... jeszcze....
Czy ty masz wiatrak z regulacja obrotow?? QnQ powinno dzialac....standardowo jest ustawione na disabled, ale powinienes miec mozliwosc wlaczenia, zrob reset biosu jak nie robiles i update biosu.
Grześ, napisałem że BIOS był flashowany. Nowszego nie ma.
Chwilowo testuję K10Stat i jest to bardzo ciekawa alternatywa dla C'nC
sokrates
21-06-2011, 13:51
Skoro nie możesz odpalić QQ to może zainteresuj się oprogramowaniem http://cpu.rightmark.org/products/rmclock.shtml
RM Clock działa bardzo sprawnie. Mam takiego starego laptopa który miał Celerona M taktowanego 1,6 Ghz. Wymieniłem go na Pentium M1,5 Ghz tyle że bios płyty głównej nie obsługiwał Centrino (czyli procek cały czas działał na 1,5 Ghz) teraz z RM clock działa w spoczynku na 600 Mhz i w zależności od obciążenia podnosi taktowanie. O dziwo działa to stabilnie, nie wiesza systemu.
Dzięki ale zostanę przy K10