PDA

Zobacz pełną wersję : LightRoom 2.6 - zbiorowa obróbka

hegazi
19-06-2011, 14:12
Witam
Panowie, w jaki sposób korygować kilka plików jednocześnie. Jeśli chcę poddać kilkadziesiąt NEF`ów np. odszumianiu to może to być dość męczące przy robieniu tego na każdym pliku osobno.

I drugi dylemat. Zauważyłem ze z d3000 jpg z puszki zajmuje ok 3-4MB. Natomiast jpg uzyskane z NEF`a zajmuje już nawet do 8MB czyli niewiele mniej od samego NEF`a. Jak wy, bogaci wieloletnimi niejednokrotnie doświadczeniami postępujecie: czy pozostawiacie NEF`y? Czy kasujecie je po eksporcie do jpg? Chciałbym wiedzieć jak to wygląda u was od strony organizacji pracy z plikami kiedy jest ich już w bibliotece kilka tysięcy.

dzięki za wszelką pomoc

ku6i
19-06-2011, 18:04
1. Ctrl + Shift + C, Zaznacz kilka zdjęć, Ctrl + Shift + V.
2. W dobie tanich terabajtów kasowanie NEFów uważam za głupotę. Chyba, że to są jakieś zdjęcia co do których masz absolutną pewność, że nigdy więcej Ci się przydadzą. Ja nie mam, więc nie kasuję.

Przy okazji, czemu akurat wersja 2.6?

hegazi
19-06-2011, 19:02
hmm, nie wiem, zetknąłem sie z LR jakieś 1/2roku temu i to akurat z ta wersją i tak pozostało. w zasadzie praca na NEFach również trwa mniej więcej tyle. Czy polecałbyś aktualizacje oprogramowania? :)

Dzięki za pomoc

ku6i
19-06-2011, 19:40
Ciężko ocenić, nie znam Twoich potrzeb. Proponuję zainstalowanie triala i samodzielne przeanalizowanie czy opłaca się płacić za update.