PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Czy to MEGA kicz, czy tylko kicz?

ArtX
02-02-2007, 08:51
Witam ponownie..

tak mi sie wygrzebala jedna ze starych fotek z archiwum.. to jest podczas zachodu slonca przy kopcu Wandy w Kraku. zrobilem ja ongis tak raczej od niechcenia, bo mi sie spodobalo jak polar wysycil niebo. Nie ukrywam, ze dla kontrastu z niebem podsycilem tutaj zielen na dole, i to tak na chama, ze az w oczy drapie : )

Tym razem bardziej niz o konstruktywna krytyke (..ja bym to foto zjechal strasznie), chcialem Was zapytac, czy to jest wlasnie kwintesencja kiczu? Bo mi wlasnie sie wydaje ze spelnia kiczowate warunki w 101% i w sumie bym nigdy tego zdjecia nie pokazal na forum. Zrobilem to, bo spotkalem sie kiedys z odrebna opinia i jestem po prostu ciekaw : )

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img59.imageshack.us/img59/9126/impresjasmah3.jpg)

Dzieki
Art.

swiatlo
02-02-2007, 09:16
Chętnie bym się dowiedział jak klasyfikujesz "kicz". Bo z Twojego zdjęcia wychodzi że "kicz" to jest to co ja najbardziej lubię robić. I co naprawdę sprawia mi ogromną przyjemność.

jakubs
02-02-2007, 09:24
Dla mnie to bardzo fajne zdjęcie. Chodzi Ci o trawę, o róż w chmurach, czy o kadr? A używanie filtra połówkowego... przeważnie wszyscy uważają to za artyzm, a efekt przeważnie jest kiczowaty, a filtr polaryzacyjny to kicz, czy sztuka. A jazda z ostrością, kontrastem, nasyceniem, rgb? Przeważnie kicz, chociaż pewnie chodzi o efekt artystyczny. A kto musi to uznać za kicz, żeby to był kicz? Wystarczy Twoje zdanie, czy musisz mieć autorytet? W każdym razie wg mnie zdjęcie jest ładne, jedyny minus to lekko niedoświetlone drzewo.

ArtX
02-02-2007, 10:36
Chętnie bym się dowiedział jak klasyfikujesz "kicz". Bo z Twojego zdjęcia wychodzi że "kicz" to jest to co ja najbardziej lubię robić. I co naprawdę sprawia mi ogromną przyjemność.

robisz calkiem fajne foty i nie nazwalbym ich kiczowatymi. To zdjecie natomiast przypomina mi wlasnie takie tanie obrazy ktorych kupuje sie hurtowo kilkadziesiat, organizujac wystroj sredniego hotelu. czesto jakies neutralne lanszafty o malowniczych ale nienaturalnych kolorach czy inne takie wypelniacze scian. Ta kombinacja niebiesko-rozowego nieba z zielona jak salata trawa oraz troche minimalistyczna kompozycja po prostu mi zalatuje kiczem. Nie mam na niego definicji, to jest odczucie. Widzialem setki swietnych zdjec o podobnym klimacie (takie wlasnie smieszne niebo, jakas trawka, jedno drzewko na horyzoncie) i nie mialem takiego odczucia. Do tego mam. Czesto takie - prawie jak malowane - pocztowki, wydaja mi sie podobnie kiczowate. Moze troche utozsamiam kicz z pozorna nierealnoscia zdjecia. Co sadzicie np. o takiej pocztowce (Amsterdam):

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img525.imageshack.us/img525/2846/027ti1.jpg)

szopa tu prawie nie bylo. Caly czas jednak jak patrze na to zdjecie, to mi cos nie gra. Znowu takie troche kiczowate odczucie, tylko do konca nie wiem skad. Moze to przez tego ptaka (ktorego wiele osob mi zarzucalo, ze wklejony :D ). No nic, moze przesadzam :confused:

Art.

jm
02-02-2007, 11:13
Pierwsze mi się nie podoba. Niebiesko-różowe niebo i taka trawiasto-zielona trawa - jakoś nie
Drugie podoba mi się bardzo - nawet jeśłi ktoś zaklasyfikuje je jako pocztówkę - to co? co w tym złego? Zrobic przyzwoitą pocztówkę to też sztuka. Mnie się kolory na tej 2 podobaja no ale jak chcesz żeby wyglądała bardziej rasowo to zdejmij kolor albo daj sepię - zwykle zdjęcie nabiera bardziej nietuzinkowego charakteru. Co oczywiście nie znaczy, że każdy B&W to dobre zdjęcie.

december
02-02-2007, 12:34
Pierwsze mi się nie podoba. Niebiesko-różowe niebo i taka trawiasto-zielona trawa - jakoś nie
Drugie podoba mi się bardzo - nawet jeśłi ktoś zaklasyfikuje je jako pocztówkę - to co? co w tym złego? Zrobic przyzwoitą pocztówkę to też sztuka. Mnie się kolory na tej 2 podobaja no ale jak chcesz żeby wyglądała bardziej rasowo to zdejmij kolor albo daj sepię - zwykle zdjęcie nabiera bardziej nietuzinkowego charakteru. Co oczywiście nie znaczy, że każdy B&W to dobre zdjęcie.
dokładnie. a z waszych postów wynika że jestem fotokiczer :)

wrrum
02-02-2007, 12:37
HA!
Do kiczu to Ci jeszcze daleko :twisted:
Na pierwszym może się nie podobać zestawienie kolorów, ale fotka bardzo estetyczna.

Chciałbym tylko zweryfikować pojęcie kiczu. Wg mnie to jaskrawe lub nienaturalne zestawienie kolorów, które samo w sobie ma zwrócić na siebie uwagę i odwrócić ją od braku czegokolwiek na zdjęciu (ograniczę się do zdjęć), a w szczególności od braku tematu lub kiepskiego tematu. Tyczy się to również podnoszenia kontrastu i nasycania kolorów (również w BW).
Te zdjęcia nie są przesadzone (choć 2 już jest na właściwej drodze). Jeszcze nie.

Megazordon
02-02-2007, 19:30
E tam kicz... Ja też lubię robić takie zdjęcia i mi się podobają, czyli to nie jest kicz :)

kwasik
02-02-2007, 19:51
mega to to jest...jak dla mnie "normalne" ale mega sympatyczne

igorzak
02-02-2007, 22:22
Heh... ArtX - Sam mi niedawno wytykałeś czerwone chmury - a tu co mamy?:smile:

P.S. Według mnie nr2 to typowa pocztówka.

ArtX
02-02-2007, 22:46
ale czerwien tych chmur nie jest wynikiem zlego balansu bieli, tudziez domalowania w szopie. zachody slonca maja to do siebie, ze nadaja chmurom kolor czerwony : )

Art.

igorzak
02-02-2007, 22:54
Nie będę się spierał, ale mi to na zachód słońca niezbyt wygląda.

ArtX
02-02-2007, 23:21
No i to jest dokladnie to o czym mowie! - pozorna nierealnosc zdjecia. Cos, co niby wyglada w sumie fajnie, ale zestawienie kolorow sprawia, ze wydaje sie wrecz nierealne (sprawdz sobie EXIF jak nie wierzysz - 21 maj, godzina 20:34) . To jak z tym ptakiem na 2 - kazdy mi wmawia, ze ja go tam wkleilem, a on sam wlecial :/ Juz pomijam to, ze kolorom w zasadzie nic nie robilem (na 2), ze takie wyszly, godzina bylo pozno popoludniowa i swiatlo po prostu bylo strasznie cieple.

Art.

A zebym nie sklamal, wlasnie sprawdzilem kalkulatorem pozycji slonca - w ten dzien wypadal na ok 20:10, wiec juz bylo chwile po!

mziel
03-02-2007, 01:49
Przyznaj się, że jesteś zadowolony z fotki a nie tu kicz/mega-kicz tekstami walisz ;-)
Przyjemny widoczek, przyjemny.

A za oknem pada... I wieje...

ArtX
03-02-2007, 02:15
no nie, wlasnie mowie ze nie jestem. znaczy nie z pierwszej, z drugiej bardziej, choc ponoc blizej jej w strone kiczu :/

fIlek
03-02-2007, 02:22
Swoją drogą orientacja tego ptaka jest niesamowita. Skubany wpasował się w mocny punkt... ArtX masz rację, chyba właśnie ten ptak miesza. Spróbuj go wystemplować i wtedy zobacz... ale wtedy to będzie typowa pocztówka, a tak masz element naturalny, nieprzewidywalny. Pierwsza fota kompozycyjnie jest OK, ale nie potrafię się na niej skupić - może dlatego, że drzewo ucieka mocno w cień, ale to nie Twoja wina ;)

mziel
03-02-2007, 02:27
z drugiej bardziej
akurat się nie wypowiem, bo mi się... nie wyświetla?!

ArtX
03-02-2007, 02:31
juz sie wyswietla...

mziel
03-02-2007, 02:37
juz sie wyswietla...
Dziękuję :-)
Jedynka, wolę jedynkę - zawsze lubiłem zielone pagórki.

wertus
03-02-2007, 20:26
a ja kocham takie kicze i mam ich setki , pozdrawiam

jchyra
08-02-2007, 01:59
w normie ;-)