Zobacz pełną wersję : Nikkor AF 50 mm f/1.4D vs Nikkor AF-S 50 mm f/1.8G
Jeśli chodzi o Nikkor AF-S 50 mm f/1.8G to pewnie wiedza na razie jest mizerna ale jeśli już ktoś go ma to może podzieli się spostrzeżeniami. Zastanawiam się nad jasną stałką i tak skłaniam się do 1,4D ale też jestem ciekaw tej premiery. Trochę mnie dziwi cena. Bardzo niska, czy to nie ma związku z parametrami? Generalnie dużą uwagę zwracam na ostrość i tak mi się wydaje, że 1,4D wypada tu świetnie. Niestety chyba nigdzie nie ma jeszcze testów nowości Nikonna. Może macie też inne sugestie jaką 50-siątkę wybrać?
Może zajrzysz troszkę głębiej i poczytasz zamiast znowu wałkowac to samo: http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=73
Ale dałeś mi linka. Super. Może poczytam, a Ty może jeszcze raz przeczytaj mojego posta.
Skoro może poczytasz to może znajdziesz tam odpowiedź
edit: a link jest ten co miał być
To może skoro uważasz, że temat był już wałkowany wielokrotnie, to podasz mi link do porównania tych szkiełek, a nie do działu: Obiektywy 24-75mm.
Jeśli taki był i nie odnalazłem go, to z góry przepraszam i niech mod wywali ten wątek.
Wiem, był temat jeśli chodzi o 50-tki ale jak mam się przebijać przez 150 stron i jeszcze przeczytać 3 inne wątki, to może jednak po to jest forum, żeby sprecyzować pytanie i dostać odpowiedź od kogoś kto ma ochotę coś sensownego napisać.
krzysiozboj
19-06-2011, 08:50
miast podziękować darko to marudzisz i w lenia się bawisz. Chcesz odpowiedzi? To wejdź w ten wężowiec (mnie się chciało już jakiś czas temu) i ostatnie 20-30 stron to głównie dyskusja o 50 1.8g i porównywanie go z podobnymi.
Tak się zastanawiam czy gdyby Ci tutaj przekopiować ze 30 stron z opiniami o w/w obiektywie to byłbyś zadowolony czy jednak marudziłbyś że tamte już stare, nieaktualne, że Ty potrzebujesz "świerzynki" pod siebie napisane?
krzysiozboj przebrnąłem przez cały wątek: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=177623
Rzeczywiście trochę się dowiedziałem na temat 1,8G ale i Ty i darko chyba nie zauważyliście, że mnie interesuje porównanie z 1,4D, a nie 1,4G, a tam tylko takie porównanie padało. Raptem 2, 3 posty odnosiły się do 1.4 AF-D. No nic dzięki za odpowiedzi, będę radził sobie inaczej.