Zobacz pełną wersję : Pytaniw odnośnie AF w D 90
maciusiek
18-06-2011, 22:34
Ostatnio kupiłem d90. Zauważyłem, że ostrzy tylko gdy włączony jest silnik w body i włączony w obietywie. Dlaczego tak jest? Zdaje mi się, że powinien działać AF na jednym włączonym silniku.
Wystarczy że wyłączysz Af w body lub w obiektywie, aparat przechodzi na ustawianie ostrości manualne.
maciusiek
18-06-2011, 23:00
I wtedy mogę kręcić pierścieniem ostrości gdy bedzie na obiektywie af, a na body manual? Myślałem, że opisywany przeze mnie problem to efekt jakiegoś błędu, bo na zdrowy rozum af powinien działać z jednego slnika- albo tego z body albo z obiektywu...
Nieważne czy wyłączysz AF w body czy na obiektywie, wyłączając jeden z nich przechodzisz na manual. Jaki to obiektyw ?.
maciusiek
19-06-2011, 19:48
nikor 18-105. Zgadza się, ale dlaczego jest tak, że jak jeden af-np ten w obiektywie jest włączony, a drugi wyłączony, to mi nie ostrzy. Czy to jest normalne? Bo zdaje mi się, że powinno ostrzć, gdy włączony jest tylko jeden silnik!!!
już dwukrotnie Ci odpisano. Tak ma być.
Ten obiektyw nie ma przejścia na napęd z body. Zmieniając jeden przełącznik dajesz sygnał dla aparatu, że przechodzisz w tryb ręczny. Co z tego, że wyłączysz na obiektywie a na body będzie włączony, skoro ten obiektyw nie jest zdolny do przekazania ruchu śrubokręta na poruszenie soczewkami.