Zobacz pełną wersję : Problem z ostrością obrazu w D3100
Mam problem z uzyskaniem ostrych portretów i makro. Gdy robię zdjęcia dalszych obiektów wszystko jest bardzo ostre. Niestety portrety wychodzą nieostre choć autofokus ustawił ostrość na twarz. Szkła to nikkor 18-55 i nikkor 18-135. Gdy podepnę je do nikona D80 robią dobre zdjęcia. W tych samych warunkach D80 robi ostrzejsze zdjęcia niż D3100. Czasy stosuję krótkie, przysłona 9. Czy mój D3100 jest nieskalibrowany, czy isnieje inny powód? Odnieść do serwisu? Proszę o pomoc
Niestety bez pokazania zdjęć się chyba nie obejdzie ;)
A czy przypadkiem nie jest to wrażenie spowodowane większą rozdzielczością matrycy D3100?
Wrażenie to nie jest bo nieostrość widać na ekranie komputera bez powiększania. Za chwile dam jakieś przykładowe zdjęcia
https://lh6.googleusercontent.com/-58OqglaQjvA/Tft612YHy8I/AAAAAAAAANA/CGuOlCncOMs/s912/CSC_0126%25255B1%25255D.JPG
https://lh4.googleusercontent.com/-NCbsMuqb0jI/Tft520chFvI/AAAAAAAAAM4/h5hwOVbJ4hM/s912/CSC_0125%25255B1%25255D.JPG
https://lh5.googleusercontent.com/-dL86vYfOK8I/Tft4Z3i6isI/AAAAAAAAANM/wONU2yoc6pk/s800/DSC_0101%25255B1%25255D.JPG
jak widać konik polny nie jest bardzo ostry a nim była ustawiana ostrość
tutaj cała galeria https://picasaweb.google.com/110300921283813718287/TestyNikonD3100
starosta
17-06-2011, 21:45
Te zdjęcia są zdecydowanie za małe. Przydały by się w większej rozdzielczości.
Na tak małych zdjęciach trudno ocenić.
Moim zdaniem przy tak dużych rozdzielczościach fotek,
dobrze jest je pomniejszyć np. 2 krotnie i potem wystrzyć.
Teraz dodałem na imageshack
http://imageshack.us/photo/my-images/577/dsc0072ow.jpg/
dolna część twarzy jest nieostra
http://imageshack.us/photo/my-images/202/csc0125.jpg/
konik polny jest nieostry
pioter m
18-06-2011, 20:35
Plytka glebia ostrosci. Przy zabawie z taka musisz uwazac, gdzie celujesz i co chcesz, zeby bylo ostre.
W pasikonika nie trafiles. Centralny punkt AF'a trafil w lisc.
W portrecie sprawa sie nieco komplikuje, bo w pelnej okazalosci masz efekt zakrzywienia plaszczyzny ostrosci (taka przypadlosc obiektywow, ze przy brzegach jest zawinieta do tylu).
To nie jest wina aparatu tylko twoja. Robala nie trafiles, a potret jest zle wykadrowany.
krzysiozboj
18-06-2011, 21:15
Mam mało doświadczenia więc to co piszę brać z rezerwą :))
Pasikionik nie wiem czy głębia ostrości, ja takie lekkie rozmydlenie miałem po złym ustawieniu odszumiania i wyostrzania. Zrobiłem coś w RAW, pobawiłem się suwakami i zauważyłem dlaczego miałem nieostre. Masz ciemne kity i w nich raczej nie ma papierowej głębi ostrości.
Jest też taka teoryjka ze przy większym upakowaniu pikseli na matrycy i słabym szkle ostrość spadnie, czy tutaj to bedzie miało zastosowanie to nie wiem. Też o ile pamiętam CCD potrafiło ostrzej robić niż CMOS.
Nimniej ze względu na moje słabe doświadczenie proszę o podejście z rezerwą do wyżej napisanego.
pioter m
19-06-2011, 19:26
No wiesz. Nawet przy duzej przyslonie, jesli zrobisz z malej odleglosci, glebia ostrosci robi sie papierowa (polecam jakikolwiek kalkulator on-line). Nie zadales sobie trudu, zeby przyjrzec sie fotce. Gdybys to zrobil, to zauwazylbys, ze w samym centrum jest lisc, a nie pasikonik. Ten lisc jest ostry...
Odszumianie i kiepskie swiatlo tez moga skopac rozdzielczosc, bo siada kontrast, ale badzmy powazni i nauczmy sie najpierw pilnowac, ktore pole AF zadzialalo podczas robienia zdjecia. To nie jest kompakt, gdzie glebia ostrosci jest na niemal calym zdjeciu.
Tutaj masz exifa:
================================
Camera Maker: NIKON CORPORATION
Camera Model: NIKON D3100
Image Date: 2011-06-17 15:07:31 (no TZ)
Focal Length: 135.0mm (35mm equivalent: 202mm)
Aperture: f/9.0
Exposure Time: 0.0040 s (1/250)
ISO equiv: 800
Exposure Bias: none
Metering Mode: Matrix
Exposure: Manual
Exposure Mode: Manual
White Balance: Auto
Flash Fired: No
Color Space: sRGB
GPS Coordinate: undefined, undefined
==============================
1. ustaw na A,
2. popróbuj nie na matrycowym,
3. przysłona nie 9 /obiektywy najlepiej działają na ok. 4,5 - 5,6/,
4. ISO mniejsze,
5. ew. statyw,
6. celować w punkt: portret nos, konik w skrzydełka czy jak to tam ma.
7. po kadrowaniu i zmniejszeniu zawsze wyostrzyć.
Amirez, z tym pkt'em 3 to trochę przesadziłeś ;)
W tym obiektywie, na tej ogniskowej nie ma 4.5, a 5.6 to "pełna dziura" ;)
MZ przysłona f9, a raczej f8 (żeby nie wchodzić w ułamki EV) jest bardzo dobra jak na ten i tego typu obiektywy.
krzysiozboj
19-06-2011, 20:19
No wiesz. Nawet przy duzej przyslonie, jesli zrobisz z malej odleglosci, glebia ostrosci robi sie papierowa (polecam jakikolwiek kalkulator on-line). Nie zadales sobie trudu, zeby przyjrzec sie fotce. Gdybys to zrobil, to zauwazylbys, ze w samym centrum jest lisc, a nie pasikonik. Ten lisc jest ostry...
Odszumianie i kiepskie swiatlo tez moga skopac rozdzielczosc, bo siada kontrast, ale badzmy powazni i nauczmy sie najpierw pilnowac, ktore pole AF zadzialalo podczas robienia zdjecia. To nie jest kompakt, gdzie glebia ostrosci jest na niemal calym zdjeciu.
A tyle trudu to sobie zadałem, być może doświadczenia w ocenie mi brakło. Dla mnie ten liść też taki średnio ostry jest, być może nie ta oglądana rozdzielczość jeszcze.Pasikonik siedzi na liściu, prawa noga jest chyba w tej części liścia gdzie powinno być ostrzej i jeśli by tam była papierowa ostrość to w kierunku do nas, do drugiej nogo ostrość powinna spadać a ... nie spada.
odległość szacuję na ok 1-1,5m, wtedy głębia ostrosci ma 17-40 mm a więc nie taka papierowa, to w najgorszym przypadku są okolice szerokości pasikonika.
Ze swoich zabaw i obserwacji najwcześniej zaryzykowałbym zgodnie z amirezem że za wysokie iso i źle wyostrzanie ustawione. 3100 zupełnie co innego daje w takich sytuacjach na iso100 i na iso800. Robiłem sobie cropy z iso100 i iso1600 tego samego ujęcia przy tej samej przesłonie i na iso 1600 ładne mydełko sie robiło.
edit
Ciągle piszę, mogę się mylić ale polecałbym zrobić coś podobnego w raw na iso100-200 i zobaczyć na suwaczkach które ustawienia jakie wyniki dają, d3100 dość mocno chyba ingeruje w jpg, może nie zawsze w tym kierunku w którym oczekujemy.
edit2
jako ciekawostkę Ci podam - na kompakcie który mam jeszcze nadal to przy pełnej dziurze na podobnym ekwiwalencie, przy podobnej odległosci uzyskam ... tą samą głębię ostrości co z 3100 na f9. Tu złośliwości odrobinę z mojej strony - pobawiłbyś się kalkulatorem głębi ostrości to wiedziałbyś o tym.
Dziękuje za rady i będę ćwiczył