Zobacz pełną wersję : D50 / D70s - inne szkła ?
Cześć
Nie chcę zaczynać kolejnego wątku : D50 vs. D70s.
Dylemat mam tylko :)
Mam D50 + kit 18-55. I super. Jestem zadowolony. Nic mi nie brakuje.
Pytanie :
Czy istnieje uzasadniona celowość zmiany puszki na D70s, przy założeniu, że zmienie szkła ( mam nadzieję, że niedługo ) na :
- Tamron 28-75/2,8
- Sigma 10-20/4-5,6
Posiadane 50/1,8D + 70-300G zostają + szkła na M42 - zostają.
Z góry dzięki za wszelkie opinie / wnioski / spostrzeżenia / uwagi ;)
pozdrawiam, majki
PS. To mój pierwszy post na forum po roku od zalogowania. Pisze dlatego, bo tyle czasu zajęło mi mniej więcej przeczytanie tu wszystkiego od początku ;) , a na swoje pytanie nie znalazłem odpowiedzi.
,,Mam D50 + kit 18-55. I super. Jestem zadowolony. Nic mi nie brakuje."
to ja nie widzę celowości....
chyba, że coś jednak Ci przeszkadza lub czegoś jednak brakuje tylko nie chcesz powiedzieć.
ESOX - sigma 10-20 będzie poważniej wyglądała z D70s niż D50 - /żart/ :)
Chodzi mi m.in. o rozpiętość tonalną - mam wrażenie ( może mylne ), że 70 ma ją większą - wiem ta sama matryca.
Dlatego pytam.
pozdrawiam, majki
To wszystko zależy od tego, jak szeroko tę rozpiętość tonalną rozepniesz. Jak trochę ją naciągniesz, to będzie jeszcze większa.
Przestań się zajmować głupotami tylko idź robić zdjęcia.
JK - nie dam rady - siedzę w domu ze złamaną ręką, więc tylko dumanie mi na razie pozostaje :(
Ale dzięki za wypowiedź - to jest właśnie dla mnie jakaś uwaga. Choć mało rozwinięta w sensie słownym, ale uwaga.
pozdrawiam, majki
Widzę, że cię ta nuda dobija.
JK - żebyś wiedział - jeszcze co najmnie 1 miesiąc zwolnienia :(
Ale żeby tak kompletnie nie robić OT - tak w/g Ciebie nie ma sensu brać 70 ? Nic nie zyskam ? Chodzi tylko o jakość zdjęć z nie-kitowych szkieł.
majki
siedzę w domu ze złamaną ręką
Jarek?! ;)
Jakubas - nie, Jarek mi tego nie zrobił.
i gitara...
ćwicz pstykanie z jednej ręki, jak również ustawianie manuala nogami ;-) żarcik
zdrowia życzymy
Esox - D50 jest dla praworęcznych - ja złamałem prawą rękę ... :( Gdybym miał 70, to bym nogą kręcił chociaż 2-gim kółkiem - żart :)
A tak inaczej - czemu masz 70s ? ;)
tak tylko pytam, bo Jarek tez ostatnio zlamal reke ;)
Łączę się w bólu - dosłownie ...
Jak to zwykle na tym forum bywa, na konkretnie zadane pytanie nie ma konkretnej odpowiedzi, tylko robi sie GaduGadu.
Ad meritum: Moim jesli uda Ci sie zamienic d50 na uzywke d70 (jest to w tej chwili mozliwe, d70 kosztuje 1100-1300zl) i nie boisz sie wiekszych szumow oraz troche trudniejszego naswietlania (czytaj niedoswietlania) d70, to zmien. Jesli chcesz kupic nowe d70, moim zdaniem sie nie oplaca. No chyba, ze juz nie mozesz zyc bez fine-tiningu WB na -3 (ja bym nie mogl :) )
Co do obiektywu - dozbieraj do 18-200 VR... I tak do niego dojdziesz, tylko po drodze stracisz kase na pieciokrotny upgrade szkiel :)
Z szerokiego nie ryzykowalbym Sigmy, tylko lyknal Tokine 12-24. Osobiscie nie uznaje do korpusu nikona nic oprocz nikkorow i tokiny 12-24 :) Sigmy i Tamrony to taka oszczednosc, ze po miesiacu klniecia sprzedasz go 400zl taniej i kupisz nikona.
"Jak to zwykle na tym forum bywa", odpowiadasz na pytanie, które sam sobie wymyśliłeś. Autor wątku wyraźnie napisał: "Mam D50 + kit 18-55. I super. Jestem zadowolony. Nic mi nie brakuje." Póżniej wymienił obiektywy, które sobie wybrał. Następnie doprecyzował: "Chodzi mi m.in. o rozpiętość tonalną - mam wrażenie ( może mylne ), że 70 ma ją większą". Jeśli chodzi głównie o rozpietość tonalną, to obie puszki mają ją dużo wiekszą niż jest w stanie zobaczyć człowiek. Głębia koloru w obu puszkach to 12 bitów, czyli 4096 odcieni koloru. A człowiek może rozróżnić w porywach do 200 odcieni i to nie każdy i nie zawsze. Wniosek jest więc prosty. Z punktu widzenia rozpiętości tonalnej matrycy nie warto zmieniać puszki. A jeśli już zmieniać, to nie na D70/D70s, tylko na D80/D200. I to też nie z uwagi na mityczną rozpiętość tonalną.
Nie zmieniaj na D70 dla zasady - bo jest okazja. Poczekaj i później zmień na coś z wyższej półki albo na jakiś nowy model - jak wyjdzie :)
Kamil - dzięki za uwagi. Choć trudno mi się z nimi zgodzić.
18-200 VR - nie mam zamiaru. Co najwyżej 17-55/2,8 ;) a potem 70-200 VR.
Naczytałem się tyle o tamronie i sigmie, że już nie mogę /bleeee/ - nie zmienię zdania - to są dobre obiektywy (jak są dobre egzemplarze - oczywiście ). A wolę drobną ( choć chyba mityczną ) nieostrość w rogach sigmy, niż AAAberacje tokiny :) No i jak ma być wide, to jest wide - tokina nie jest aż tak wide ;)
Poza tym - w grę wchodzi tylko kupno nowej puszki - nie uznaję w tej kwestii rzeczy używanych. Różnica w zmianie kosztowałaby mnie ok. 500 zł.
JK - dzięki jeszcze raz. Ale już chyba poczekam na D200 z wnętrzem 5D ;)
pozdrawiam, majki
Rozumiem, że zmiana szkieł na lepsze, nie musi iść w tym wypadku wraz ze zmianą body ( nie wykorzystam ). Jak by ktoś miał jeszcze cos do dodania - to proszę.
Jak nie, to wątek do zamknięcia.
pozdrawiam, majki
dzieki za zezwolenie. zamykam