Zobacz pełną wersję : D300S - czasowy tryb wyzwolenia migawki a LV
Witam, mam pytanie:
Czy jest możliwość podglądu LV w czasie po naciśnięciu spustu migawki a oczekiwaniem na wykonanie zdjęcia w trybie samowyzwalacza? Obecnie po naciśnięciu migawki lustro unosi się, obraz znika i zaczyna się odliczanie. Do czego mi to potrzebne? do zdjęć samolotów na płycie lotniska - Aparat trzymany na monopodzie, najpierw uruchamiam samowyzwalacz, unoszę aparat ponad płot (ostrość ustawiona jest wcześniej) i nie mam możliwości wykadrowania zdjęcia. Zmiana trybu ustawiania ostrości w LV nic nie zmienia.
LV ma 2 tryby pracy "z ręki" i "statyw". Pierwszy pracuje z AF przy detekcji fazy. Tu potrzebne jest opuszczenie lustra, żeby zadziałał AF. Drugi to detekcja kontrastów. Nie wiem czy w tym wypadku nie zadziała to tak, jak potrzebujesz. AF będzie wolniejszy, ale obraz nie znika z wyświetlacza.
Albo zamontuj wężyk spustowy i nie będziesz musiał włączać samowyzwalacza.
darkmajin
17-06-2011, 08:53
Albo zamontuj wężyk spustowy i nie będziesz musiał włączać samowyzwalacza.
+1
LV i tak nie widzisz nad głową
czas kupić drabinę jak prawdziwy spotter :)
Np. taki wężyk z podglądem (przypadkowa aukcja):
http://allegro.pl/phottix-hector-pilot-live-nikon-d300s-d700-d3-d3x-i1655891759.html
Witam wszystkich, właśnie dołączyłem do Waszej grupy. Oczywiście nie bez powodu. I mam takie pytanie. Jak i czy można w d300s "podczepić" wirtualny horyzont pod przycisk Fn? W instrukcji nic na ten temat nie ma. Korzystanie z tej funkcji nie jest najwygodniejsze. Wiem, że w d7000 można i przez wizjer i na monitorze. W d300s nie mogę tego znaleźć. Pozdrawiam Skawek
darkmajin
17-06-2011, 10:54
ustaw jako pierwszy element w moim menu i przypisz pod fn - pierwszą pozycje w moim menu :P
Ok. dzięki. Udało się podczepić, ale mam jeszcze jedno pytanie. Czy jest możliwe w d300s, żeby wirtualny horyzont można było podczepić pod wizjer. W d7000 jest możliwy taki podgląd i przez wizjer i ekran. Tu skoro to chyba lepszy sprzęt powinno też tak być, ale nie wiem, jak to zrobić, czy szukać w taki sam sposób? Pozdrawiam
Zmiana trybu ostrości w LV nic nie zmienia więc serio trza się zaopatrzyć w wężyk - płotek w Silesia Airport nie jest aż tak wysoki, można śmiało kadrować maszyny (obraz widać z dołu) ale co racja to racja - drabinę muszę mieć :)