PDA

Zobacz pełną wersję : Synchronizacja SB28 z 800

Krycha
01-02-2007, 23:14
Witam, kupiłem sobie właśnie sabinkę800, próbuję zmajstrować aby obie lampy (28 i 800) błyskały w ttl'u jednocześnie, sb800 działa bezprzewodowo błyska w parasolkę, a druga lampka jako że nie ma bezprzewodowej opcji chciałbym żeby była podwładna sb800 - czy kupić kabelek ten taki SC 27/19? pogodzi je to?? czy raczej nie będą gadały??

Jacek_Z
02-02-2007, 01:23
nie będa gadały. każda jest w innym systemie TTL. nie da się zrobić, że jedna lampa steruje drugą.

to aparat steruje lampami. cyfraki sterują sb800, a sb24 nie. analogi - na odwrót.

jedna lampa w TTL (może czasami przekłamywać, ze względu na błysk drugiej) a druga lampka w manualu lub tryb A lampy. Z tym, że korzystanie z automatyki może powodowac błędy w tym przypadku. Zależy to od proporcji udziału błysku z obu lamp w tworzonym zdjęciu.

Krycha
02-02-2007, 10:52
Dzięki za odp. wiedziałem, ze coś jest nie tak :). Natomiast jak połączę obie lampy synchronizatorem (kabelkiem) to czy np. w zwykłym manualnu będą mi błyskać w jednym czase? Generalnie zależy mi, żeby ustawić 2 parasolki jedna z sb800 druga z sb 28 i wyzwolić je w jednym czasie, bylo by to dla mnie ułatwienie, bo niby mam lampy z fotocelą do pseudo studia, ale brak mi możliwości regulacji mocy błysku, moje lampki błyskają zawsze na full, czyli muszę migawkę na 1/500 dać i przysłonę prawie na full z założonym filtrem polaryzacyjnym (jako szary przyciemniający:)) żeby scenerie naświetlić prawidłowo, a z tak dużą przysłoną mam problem z rozmyciem tła a moje tło to kawałek beznadziejnego płutna, którego faktóry wolał bym nie uwydatniać :) i tak koło się zamyka - może ma ktoś jakieś pomysły???
Oddalenie parasolek od celu nie wchodzi w grę, mam pokoik 4m na 5m

Gawronnek
02-02-2007, 10:57
używam podobnego zestawu, z tym że kupiłem SB26, Tobie proponuje zamiast kabla dokupić do SB28 fotocelę i obie odpalać lampą wbudowaną, ale jeśli masz więcej kasy kup sterowanie radiowe (ja właśnie tak je odpalam) i uruchamiać tak SB28 a SB800 od niej przez fotocelę (SU-4)

Jacek_Z
02-02-2007, 11:14
Dzięki za odp. wiedziałem, ze coś jest nie tak :). Natomiast jak połączę obie lampy synchronizatorem (kabelkiem) to czy np. w zwykłym manualnu będą mi błyskać w jednym czase? Generalnie zależy mi, żeby ustawić 2 parasolki jedna z sb800 druga z sb 28 i wyzwolić je w jednym czasie, bylo by to dla mnie ułatwienie, bo niby mam lampy z fotocelą do pseudo studia, ale brak mi możliwości regulacji mocy błysku, moje lampki błyskają zawsze na full, czyli muszę migawkę na 1/500 dać i przysłonę prawie na full z założonym filtrem polaryzacyjnym (jako szary przyciemniający:)) żeby scenerie naświetlić prawidłowo, a z tak dużą przysłoną mam problem z rozmyciem tła a moje tło to kawałek beznadziejnego płutna, którego faktóry wolał bym nie uwydatniać :) i tak koło się zamyka - może ma ktoś jakieś pomysły???
Oddalenie parasolek od celu nie wchodzi w grę, mam pokoik 4m na 5m
szkoda, że nie napisałaś od razu, że studio.
w studiu pracuje się na manualach.
nie pytaj dlaczego, po prostu tak. automatyka sie nie sprawdza, bo nie daje powtarzalnych wyników - kazdy kadr jest nieco inny - więc inny jest błysk lampy - więc np tło jest raz jasniejsze raz ciemniejsze. model oczywiście też.

przecież w obu tych lampach maszt tryb M i wtedy podziałke mocy 1 1/2 1/4 1/8 1/16 1/32 1/64 itd
możesz je mieć tak słabe jak swieczki :) i pracowac na przysłonie 2,8 na przykład
sb800 wzbudzi sie sama od innej lampy, nie musisz ją podpinac do zadnego kabla.
przechodzisz w tej lampce na te głębiej połozone menu i wprowadź tryb pracy SU4 (weź instrukcje obsługi)
sb24 - na kablu sc28, 29, 17 - ale one kosztuja po 200 zł i masz zasięg 1,5 metra, a o kabel mozna zaczepić i wszystko się przewraca :( . Lepiej kup kostkę synchronizacyjną za 30 zł i będziesz miała wszystko bezprzewodowo.:) odpalisz wszystko z lampy wbudowanej w body

Krycha
02-02-2007, 11:51
Czy chodzi o coś takiego?: http://www.allegro.pl/item161686321_najtaniej_nowa_fotocela_goraca_stopk a.html
To wpinam na sb28 i wyzwalam lampą wbudowaną tak?
Co do mocy błysków, to właśnie to chciałem osiągnąć ustawiać sobie w manualu moc błysku, bo te fotocele co mam do studia błyskają tylko na full i tu mam problem :)
Dzięki wszystkim za odpowiedzi
P.s. muszę zmienić avatarka i moją nazwę bo widzę, że już nie ma znaczków samiec czy samica ;))

Gawronnek
02-02-2007, 11:54
dokładnie tak i jest to najtańsze rozwiązanie, lampę wbudowana ustaw na manual i na jak najmniejszą moc, żeby nie brała udziału w ekspozycji

Jacek_Z
02-02-2007, 11:58
bo te fotocele co mam do studia błyskają tylko na full i tu mam problem :)

nie rozumiem. nie błyskają fotocele tylko lampy. O czym tu piszesz? może o jakiś żarówkach błyskowych bez regulowania mocy z wbudowaną fotocelą? Tak się domyslam.

fotocela to to co podałeś w linku allegro, to własnie masz kupic pod sb28.

Przepraszam pana, login mnie zmylił :)

Krycha
02-02-2007, 12:15
nie rozumiem. nie błyskają fotocele tylko lampy. O czym tu piszesz? może o jakiś żarówkach błyskowych bez regulowania mocy z wbudowaną fotocelą? Tak się domyslam.
Tak, ja tak w skrócie nazywam żarówki błyskowe z wbudowaną fotocelą :) ale racja zbytnie uproszczenia powodują czasem spore zamieszanie - przepraszam za to ;)
Co to nazwy użytkownika to no problem - mam nietypowe imię (Krystyn) i z tej okazji przezwisko Krycha się wzięło - kiedyś na forum były takie znaczki koło avatarków określające płeć - teraz widzę że ich już nie ma ;) .
Dzięki za pomoc w rozwiązaniu problemu z tymi lampami ;)