Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ile wykorzystuje się szkła?

pebees
01-02-2007, 22:47
Takie mam dziwne pytanko. Wiadomo, że szkiełko z przodu (z tyłu zresztą też) jest okrągłe, a zdjęcie prostokątne. Jakiej wielkości fragment całości przedniego szkiełka jest faktycznie wykorzystywany w analogu, a jaki w cyfraku? Bo nie sądzę, że pełny prostokąt wpisany w okrąg przedniego szkiełka.. :)

igorzak
01-02-2007, 22:49
Wydaje mi się, że cały, tyle że później przed tylną soczewką jest skupiany.

deoc
01-02-2007, 23:26
To jak juz ktos sie bedzie rozpisywal to prosze napisac od razu jaki wplyw maja jakiekolwiek ryski (lub "kropeczki) wieloksci 0,5mm na jakos zdjec (na przednim szkle w centralnej czesci)

Erie
01-02-2007, 23:35
To jak juz ktos sie bedzie rozpisywal to prosze napisac od razu jaki wplyw maja jakiekolwiek ryski (lub "kropeczki) wieloksci 0,5mm na jakos zdjec (na przednim szkle w centralnej czesci)

Dosc nieduze - będzie po prostu odrobinę ciemniej i mniej ostro, ale baaaaardzo niewiele

Pozdrawiam
Erie

PS Dla przykładu spójrz na teleskopy zwierciadlane Cassagraina (dla purystów - wiem że to nie jest idealny przykład)

koles
01-02-2007, 23:44
Bo nie sądzę, że pełny prostokąt wpisany w okrąg przedniego szkiełka.. :)

He, he, to było w 8 lub 9 klasie z fizyki... Każdy punkt obrazu jest tworzony przez każdy punkt przedniej soczewki. Im większa jej średnica, tym większa jasność obrazu. Czarne plamki na soczewce pogarszają jasność. Rysy itp. rozpraszają, więc sprawa bardziej skomplikowana. Ale generalnie przednia soczewka mniej krytyczna niż tylna.

pebees
02-02-2007, 07:36
He, he, to było w 8 lub 9 klasie z fizyki... Każdy punkt obrazu jest tworzony przez każdy punkt przedniej soczewki. Im większa jej średnica, tym większa jasność obrazu.

Czyli sugerujesz, (że jest odwrotnie niż w tym dowcipie*) że z przedniego kółka robi się później prostokąt? :D

* dowcip:
Podchodzi koleś do policjanta rzucającego z mostu płytki chodnikowe wprost do rzeki.
- Panie policjancie, co Pan robi?
- Panie! Jestem zafascynowany! Proszę samemu zobaczyć - rzucam kwadraty a robią się kółka.

Zink
04-02-2007, 22:06
Na pewno nie jest wykorzystywany pełny prostokąt wpisany w soczewkę (w każdym razie przednią). Gdyby tak było, to mielibyśmy winietowanie od wystającego brzegu obiektywu (tam gdzie jest gwint na filtry) oraz od ewentualnej osłony przeciwsłonecznej. Zakładanie jakichkolwiek filtrów byłoby tragedią, bo jeszcze bardziej pogłębiałyby to winietowanie.

danz1ger
05-02-2007, 05:16
proponuję użyć ten obiektyw z analogiem i będzie po problemie:
http://www.rugift.com/photocameras/peleng_fisheye_nikon_lens.htm

pebees
05-02-2007, 06:52
Boguslaw B. znaczy po jakim problemie?

danz1ger
06-02-2007, 02:25
no, bo przednia soczewka okrągła, tylna też i zdjęcie okrągłe.

a tak (trochę) poważniej: co będzie, kiedy przednia soczewka obraca się przy ustawianiu ostrości ?