Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Prawa autorskie a konkursy

morzon
16-06-2011, 16:51
Tak jak w temacie (może nieprecyzyjnie) - gdzieś na forum chyba czytałem, że pomimo, że w regulaminach konkursowych zaznaczają, że biorąc udział udziela się organizatorowi wszelkich praw itp - np "Uczestnik Konkursu poprzez udział w Konkursie jednocześnie wyraża zgodę na bezpłatne i bezwarunkowe i bezterminowe przeniesienie majątkowych praw autorskich do swoich Fotografii na rzecz Organizatora i Współorganizatora na następujących polach eksploatacji" (i dalej wymieniają) ale tak naprawdę to nie działa w ten sposób.

Jak to jest? Wyślę foty, zaakceptuję regulamin i to tak działa? Mogą ze zdjęciami robić co chcą? Powielać, wykorzystać w reklamach, plakatach itd? Czy musi być na to osobna umowa z przeniesieniem tych praw?

PS Sorki, może wypowiadam się dość niezrozumiale, ale nie znam się na tym kompletnie i pewnie mylę trochę pojęć ;)

tomitom
16-06-2011, 18:38
Prawo autorskie jest niezbywalne, prawo majątkowe tak. Polska to najbardziej #### państwo na świecie - tutaj rozprawy sądowe wygrywają ludzie przy kasie a nie Ci po których stronie jest prawda. Radzę olać albo zacisnąć poślady i słać swoje foty. Powinno się wymagać bezwzględnie formy pisemnej ale Polska to bardzo...

miron19j
16-06-2011, 19:04
Radzę olać albo zacisnąć poślady i słać swoje foty. Powinno się wymagać bezwzględnie formy pisemnej ale Polska to bardzo...
ale przecież zgłoszenie udziału w konkursie jest taką formą umowy. I albo się zgadzasz na warunki albo nie. Nie musi być spisywana specjalna umowy między uczestnikiem a organizatorem.
Tak samo, jak kupienie/skasowanie biletu jest umową między pasażerem a firmą transportową. Pasażer kupuje bilet - firma go wiezie.

pewex
25-06-2011, 16:54
Art. 53 ustawy o prawach autorskich i pokrewnych
"Umowa o przeniesienie autorskich praw majątkowych wymaga zachowania formy pisemnej pod rygorem nieważności." Rygor nieważności nie muszę chyba tłumaczyć co to jest. Nie ma kompletnie żadnej możliwości przeniesienia praw majątkowych przez akceptację regulaminu.
@tomitom z racji profesji mam styczność z prawem na codzien więc pragnę uspokoić, że polski wymiar sprawiedliwości to bardzo kompetentni i inteligentni ludzie i słowo pisane rozumieją w stopniu zadowalającym.
@mirjon forma pisemna umowy to forma pisemna umowy, a nie akceptowanie regulaminu

jackrabbit
25-06-2011, 18:39
"Umowa o przeniesienie autorskich praw majątkowych wymaga zachowania formy pisemnej pod rygorem nieważności." Rygor nieważności nie muszę chyba tłumaczyć co to jest. Nie ma kompletnie żadnej możliwości przeniesienia praw majątkowych przez akceptację regulaminu.
@tomitom z racji profesji mam styczność z prawem na codzien więc pragnę uspokoić, że polski wymiar sprawiedliwości to bardzo kompetentni i inteligentni ludzie i słowo pisane rozumieją w stopniu zadowalającym.
@mirjon forma pisemna umowy to forma pisemna umowy, a nie akceptowanie regulaminu

i to chyba wyczerpuje temat, dzieki za info, z pewnoscia kiedys sie przyda :)

Semati
25-06-2011, 18:48

Znaczy się Ci wielcy naginają prawo, aż tak okrutnie?????

morzon
28-06-2011, 10:33

Ooo - ogromnie dziękują za ten post :) czyli ten zapis w regulaminie konkursu to po prostu taki straszak i ew podkładka dla tych którym nie będzie się chciało pogrzebać/popytać jak to w rzeczywistości jest?

pewex
28-06-2011, 12:12
Ja bym z ciekawości zadzwonił do organizatorów albo napisał majlana :D Ciekawe jak zaprują się na tą kwestię :D Tutaj podaje wyciąg z KC jako ultimate argument:

78. (49) § 1. Do zachowania pisemnej formy czynności prawnej wystarcza złożenie własnoręcznego podpisu na dokumencie obejmującym treść oświadczenia woli. Do zawarcia umowy wystarcza wymiana dokumentów obejmujących treść oświadczeń woli, z których każdy jest podpisany przez jedną ze stron, lub dokumentów, z których każdy obejmuje treść oświadczenia woli jednej ze stron i jest przez nią podpisany.
§ 2. (50) Oświadczenie woli złożone w postaci elektronicznej opatrzone bezpiecznym podpisem elektronicznym weryfikowanym przy pomocy ważnego kwalifikowanego certyfikatu jest równoważne z oświadczeniem woli złożonym w formie pisemnej.

Ergo, zwykłe kliknięcie w "Akceptuję regulamin i chcę dać się wyzyskać nie znając swoich praw" nie jest równoznaczne z umową pisemną w rozumieniu cytowanej ustawy.

W świetle cytowanej ustawy o prawach autorskich oraz o definicji legalnej umowy pisemnej wydaje mi się, że takie zapisy w regulaminach to podpadają pod UOKiK.