PDA

Zobacz pełną wersję : Drukarka stałoatramentowa

Zink
16-06-2011, 13:04
Potrzebuję drukarkę stałoatramentową o szczególnych właściwościach. Szukałem w google, ale akurat interesująca mnie cecha nie jest nigdzie opisywana. Ta cecha to: możliwość drukowania na sztywnych materiałach. Grubość materiału do 1mm powinna wystarczyć, wymiary materiału: A4 wystarczy w zupełności, ale może też być mniej. Czyli taki ploter w zasadzie. Może też być czarno-biała (nawet lepiej, bo będzie tańsza).
Orientuje się ktoś czy jest coś takiego obecnie produkowane i możliwe do kupienia?

Przeszukałem google i to forum, ale nigdzie nie znalazłem informacji o takim czymś (tzn. znalazłem informację, że istnieje, ale żadnego konkretnego modelu).

Jeśli ktoś jest ciekawy do czego mi to potrzebne: do drukowania wzorów ścieżek na laminatach do późniejszego wytrawiania - dokładność i łatwość wykonania powinna być dużo większa, niż robienie tego innymi metodami (przy pojedynczych sztukach oczywiście).

Kyle
17-06-2011, 13:59
Xerox zdaje się robi drukarki stało-atramentowe. Nie wiem tylko jak z drukowaniem płytek drukowanych ;)

ps. pamiętam że dosyć drogie te najtańsze stałoatramentowe

Zink
17-06-2011, 15:43
Niedawno szukałem i były takie w cenie 300-400zł (tylko bez informacji o "sztywności" materiałów, na których drukują), ale teraz nie mogę znaleźć, a Xerox faktycznie drogi. Przy takiej cenie to się w ogóle nie opłaca.

stomate
17-06-2011, 16:07
Niestety, żadna amatorska drukarka nie akceptuje mediów o gramaturze przekraczającej 350g/m2.
Najtańszym i najsensowniejszym rozwiązaniem może okazać się druk na papierach transferowych i "przenoszenie"
wydruku na płytkę. Do tego wystarczy zwykły tani laser.

Czornyj
17-06-2011, 20:24
Stałoatramentowy Phaser nie da rady - nie ma prostej drogi arkusza, więc płytka nie przejdzie. Wątpię, by cokolwiek "zwykłego" było w stanie drukować bezpośrednio na płytkach, jedyne co mi przychodzi na myśl to UV-ki

Zink
19-06-2011, 20:10
Dzięki za odpowiedzi. Wygląda na to, że trzeba będzie zostać przy termotransferze z laserówki.

kux
19-06-2011, 20:34
ech... stare czasy... :)

kiedyś spokojnie wychodziły mi termotransferem dwie ścieżki między nóżkami standardowego scalaka...

dziś pewnie to mało... :)

Zink
21-06-2011, 17:00
Mi żelazkiem maks. jedna, ale laminator do przeróbki jest już w drodze :D. Drukarką po prostu byłoby dużo prościej i bardziej powtarzalnie.