Zobacz pełną wersję : D3100 Jak działa dalmierz
adrian8308
16-06-2011, 11:40
Witam!
T mój pierwszy post na tym forum. Jeżeli chodzi o fotografie to jestem początkującym amatorem, wiec proszę się nie denerwować jak będę zadawał proste pytania:)
Chodzi mi o dalmierz w NIKONIE D3100 nigdzie w instrukcji nie jest napisane jak się nim posługiwać, jak odczytać wartości które on wyświetla, sa to kreseczki na plusie lub na minusie co oznacza taka jedna kreska na plusie lub 3 na minusie?
Ten sam wskaźnik służy do ekspozycji i kompensacji ekspozycji, może mi ktoś wytłumaczyć jak to działa i jak z tego korzystać?
Kamil Wolski
16-06-2011, 11:47
Przeczytaj instrukcję jeszcze raz.. To nie jest dalmierz.
Art Erie
16-06-2011, 11:51
To nie jest dalmierz, a "drabinka" ekspozycji wyskalowana w EV ( skok co 1/3EV ). Służy do ustawiania ekspozycji i/lub wprowadzania korekty.
O dalmierzu w instrukcji nic nie piszą, bo w D3100 takiego nie ma (inny typ sprzętu)
adrian8308
16-06-2011, 11:54
Dziwne bo w menu aparatu jest funkcja wył lub wł. dalmierz dlatego pytam.
Art Erie
16-06-2011, 11:59
Nie mam tego body, ale zapewnie chodzi o FOCUS czyli ustawienie ostrości (automatyczny/manualny); tak to przetłumaczyli ;)
"Drabinka" ekspozycji nie ma z tym nic wspólnego.
adrian8308
16-06-2011, 12:21
Jeżeli to drabinka ekspozycji to napiszcie jak ona działa bo w instrukcji naprawdę nic o tym nie napisali.
Wiem tyle ze jak wskaźnik pojawia się po lewej stronie czyli na minusie to ostrość jest ustawiana przed obiektem, a jak na plusie to odwrotnie.
Nie bardzo rozumiem o co chodzi bo na przykład wybieram jakiś obiekt ostrze na niego jest wyraźny a sakla pokazuje max na minusie.
Kamil Wolski
16-06-2011, 12:28
I dlatego nie kupuje się lustrzanki jak się nie ma pojęcia o fotografii...
Poczytaj o podstawach - czas naświetlania, przysłona, ISO, autofocus, etc. I nie mów, że czytałeś instrukcję, bo właśnie wychodzi fakt, iż jej nawet nie dotknąłeś.
Jeśli chodzi o drabinkę ekspozycji. Espozycja to poziom naświetlenia. W momencie gdy wskaźnik jest na środku drabinki, oznacza to że ujęcie będzie dobrze naświetlone (doczytaj podział pomiaru światła - punktowy, matrycowy, etc.), kiedy schodzi w lewo, na minus, wskazuje że kadr będzie ciemny, analogicznie w przeciwną stronę. Nie ma to nic wspólnego z ostrością. Więcej szczegółów w instrukcji.
darkmajin
16-06-2011, 12:29
to jeszcze przeczytaj w jakich trybach działa to w ten sposób ( bez obrazy po prostu nie we wszystkich, a ja nie pamiętam w których ;) ) raczej nie w A,S,M
Jeśli chodzi o drabinkę ekspozycji. Nie ma to nic wspólnego z ostrością.
no trochę ma bo w niektórych trybach jest wykorzystywana do ustawiania ostrości ;)
dajta spokój koledze manuala czytał tylko po łepkach i nie zapamiętał wszystkiego + za dotknięcie instrukcji zamiast od razu pytania na forum :)
adrian8308
16-06-2011, 12:52
I dlatego nie kupuje się lustrzanki jak się nie ma pojęcia o fotografii...
Poczytaj o podstawach - czas naświetlania, przysłona, ISO, autofocus, etc. I nie mów, że czytałeś instrukcję, bo właśnie wychodzi fakt, iż jej nawet nie dotknąłeś.
Jeśli chodzi o drabinkę ekspozycji. Espozycja to poziom naświetlenia. W momencie gdy wskaźnik jest na środku drabinki, oznacza to że ujęcie będzie dobrze naświetlone (doczytaj podział pomiaru światła - punktowy, matrycowy, etc.), kiedy schodzi w lewo, na minus, wskazuje że kadr będzie ciemny, analogicznie w przeciwną stronę. Nie ma to nic wspólnego z ostrością. Więcej szczegółów w instrukcji.
Kolego ciekawy jestem jak ty zdobyłeś wiedzę o fotografowaniu bez styczności z lustrzanką, daruj sobie takie wypowiedzi.
Nie zarzucaj mi że nie czytałem instrukcji, nic o tym nie piszą!
Co do tej nieszczęsnej drabinki, cytuje co jest napisane w aparacie:
"Wybierz, czy wizjer ma wyświetlać przy manualnym trybie ustawiania ostrości.
Jeżeli wskaźnik pojawia się po lewej stronie, ostrość jest ustawiana przed obiektem;
jeśli wskaźnik pojawia się po prawej stronie, ostrość jest ustawiona za obiektem. Niezależnie od wybranego ustawienia w manualnym trybie ekspozycji jest wyświetlana elektroniczna skala ekspozycji."
Gdzie tu mowa o pomiarze światła???
darkmajin
16-06-2011, 12:55
w ostatniej linijce :P czyli to działa tylko w trybach auto, ja instrukcji nie czytałem przyznaje - po prostu sam próbowałem
adrian8308
16-06-2011, 13:11
Działa tylko w trybie manualnym, w innych trybach nie ma drabinki, rzeczywiście chodzi tu o pomiar światła, aparat podpowiada jak najlepiej zrobić fotkę.
Prosiłem o jakiś czas żebyście byli wyrozumiali, pierwsze co to przeczytałem instrukcje, nic tam o tym nie piszą wiec napisałem tu, tak myślałem ze pierwsze co to będzie "Przeczytaj instrukcje", "To przeczytaj jeszcze raz" itd
Pewnie jak bym miał na koncie z 500 postów to nikt by mi nie zarzucił ze nie czytałem instrukcji.
cz4rnuch
16-06-2011, 13:16
adrian8308, oczywiście że D3100 ma dalmierz elektroniczny, podobnie jak wiele innym puszek amatorskich. Jest również tak jak cytujesz za instrukcją czyli możesz włączyć dalmierz a wtedy drabinka zamiast pokazywać "ekspozycję" pokazuje Ci w którą stronę masz kręcić aby ustawić ostrość. To taka trochę lepsza kropka. Koledzy na ciebie niepotrzebnie najechali, mam nadzieje że chociaż trochę im wstyd :)
P.S Zerknij na kilka ostatnich stron wątku o D3100, tam się dokładnie o tym samym pisze.
krzysiozboj
16-06-2011, 13:18
Czasem jak ktoś szuka to ... znajdzie
Dokuczacie początkującemu że nie kupuje się lustrzanki jak się nie ma pojęcia o fotografii a sami dajecie tutaj popis "ignoranctwa" o ile się nie mylę.
3100 ma coś takiego jak dalmierz i są tryby gdzie drabinka ekspozycji nie pokazuje ekspozycji a to czy obiekt jest przed punktem ostrości czy za punktem ostrości oraz jak daleko za czy przed. W innych nikonach jest tylko zielona kropka która mówi ze jesteśmy w punkcie ostrości, 3100 ma i zieloną kropkę i ową drabinkę mówiącą w którą stronę trzeba ręcznie ostrość poprawić i o ile.
A panowie "eksperci" nim po kimś się pzrejadą to może ... sami się czegoś douczą?
edit
a widzę że już cz4rnuch mnie uprzedził :))
adrian8308
16-06-2011, 13:21
Ogólnie to wielki + za szybkość odpowiedzi, widać że forum żyje!
Co do wypowiedzi ekspertów to można było się spodziewać że zostanę skrytykowany mając na koncie 1 posta :)
adrian8308 instrukcja str.77 :
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img855.imageshack.us/img855/2687/drabinkak.jpg)
krzysiozboj
16-06-2011, 13:25
adrian8308 instrukcja str.77 :
źródło (http://img855.imageshack.us/img855/2687/drabinkak.jpg)
a na stronie 144 jest opisana drabinka dalmierza, zakładający temat dobrze pyta a upieracie się że nie wie o co pyta. To ile wie o ekspozycji to osobny temat i nie trzeba być tu złośliwym.
.. Koledzy na ciebie niepotrzebnie najechali, mam nadzieje że chociaż trochę im wstyd :)Owszem. Co najmniej 3 osoby powinny się uderzyć w pierś.
Art Erie
16-06-2011, 13:36
Odpuść sobie manualne ostrzenie i przełącz na AF, manualne ostrzenie w takim body, zwłaszcza na poczatku zabawy to masochizm.
Samo czytanie o ekspozycji i innych funkcjach też niewiele daje. Coś rozumiesz, ale tak naprawdę nie wiesz jak to działa.
Najlepiej weż instrukcję i postępuj zgodnie z tym co jest tam napisane robiac zdjęcia wg. poszczególnych ustawień. Jeśli w ekspozycji jest drabinka i "0", oraz +/- to zrób po jednym zdjęciu z poszczególnymi ustawieniami aparatu i wtedy błyskawicznie załapiesz o co chodzi.
Zapewne zauważysz, że samo ustawienie ekspozycji na "drabince" będzie wynikało też z ustawienia pomiaru światła (matrycowy, spot, punktowy) i z tego co będziesz fotografował ( ile w kadrze będziesz miał planów mocno oświetlonych, a ile cieni ).
Kolejny temat, to czytanie histogramu... Bardzo pomocne przy ustawieniu poprawnej ekspozycji.
Podsumowując z instrukcji, forum, czy tez książki nie nauczysz się robienia zdjęć "na sucho", trzeba czytać i przestrzelić, a następnie zobaczyć efekty.
Co do tytułowego dalmierza, to jeśli koledzy posiadający D3100 twierdzą, że jest takowy w formie właśnie "drabinki" to pewnie jest. Jak pisałem wczesniej nie miałem tego body i uważam, że manualne ostrzenie można sobie odpuścić (oczywiście są obiektywy manualne i na przykład zdjęcia makro, w których ostrzy się manualnie, ale to nie na początek).
krzysiozboj
16-06-2011, 13:48
Co do ekspozycji i sugestii Art Erie by strzelić kilka razy an różnych ustawiniach ekspozycji i zobaczyć jak to działa. Wydaje mi się ze lepiej bedzie to widać robią zdjęcie w RAW i tam pobawić się suwaczkiem ekspozycji na tym samym ujęciu. Przy strzeleniu kilku fotek dostaniemy kilka różnych ujęć i czasem może nie być widać od razu to co powinno być widać.
To samo zresztą tyczy innych ustawień, np wyostrzania. Zabawa suwaczkiem i patrzenie jak to zmienia nasze "arcydzieło", póxniej wiadomo co i jak wpływa na jpgi i albo ustawiamy sobie pod jpgi albo ... olewamy je i robimy RAWy :))
Art Erie
16-06-2011, 14:01
Co do ekspozycji i sugestii Art Erie by strzelić kilka razy an różnych ustawiniach ekspozycji i zobaczyć jak to działa. Wydaje mi się ze lepiej bedzie to widać robią zdjęcie w RAW i tam pobawić się suwaczkiem ekspozycji na tym samym ujęciu. Przy strzeleniu kilku fotek dostaniemy kilka różnych ujęć i czasem może nie być widać od razu to co powinno być widać.
To samo zresztą tyczy innych ustawień, np wyostrzania. Zabawa suwaczkiem i patrzenie jak to zmienia nasze "arcydzieło", póxniej wiadomo co i jak wpływa na jpgi i albo ustawiamy sobie pod jpgi albo ... olewamy je i robimy RAWy :))
Odchodzimy od tematu ( i tak pomiesznego, przepraszam za mój udział w zamieszaniu ), bo jpg i RAW to osobny temat. W każdym razie ja jako przykład notorycznego "olewatora" długo robiłem zdjęcia w .jpg, właśnie po to by nauczyć się poprawnej ekspozycji. W przypadku RAW można oczywiście dużo poprawić, z jednej strony to bardzo dobrze, z drugiej duża pokusa by się nie przykładać "bo wszystko można zrobić pózniej w kompie" co oczywiście nie jest prawdą.
Ale suwaczki w programie do obróbki RAW to bardzo dobry przykład.
krzysiozboj
16-06-2011, 16:01
Odchodzimy od tematu ( i tak pomiesznego, przepraszam za mój udział w zamieszaniu ), bo jpg i RAW to osobny temat. W każdym razie ja jako przykład notorycznego "olewatora" długo robiłem zdjęcia w .jpg, właśnie po to by nauczyć się poprawnej ekspozycji. W przypadku RAW można oczywiście dużo poprawić, z jednej strony to bardzo dobrze, z drugiej duża pokusa by się nie przykładać "bo wszystko można zrobić pózniej w kompie" co oczywiście nie jest prawdą.
Ale suwaczki w programie do obróbki RAW to bardzo dobry przykład.
Nie o to mi chodziło by pokazać że wszystko później można poprawić ale o to by pokazać jak działają niektóre ustawienia na końcowy efekt. RAW pozwala korygować już pstryknięte zdjęcie i o ile się nie mylę zabawa suwaczkami przy RAW da nam podobny efekt jak zmiana ekspozycji, wyostrzenia etc na poziomie puszki przy jpg.
Miast pytać jak działa wyostrzanie, ekspozycja itp to można albo na różnych ustawieniach pstryknąć niby to samo i porównywać ale pstryknięcie pstryknięciu nie równe albo pstryknąć RAW, zmieniać ustawienia na tym samym pliku i patrzeć jak zmiana ekspozycji czy innych będzie wpływała na jpg jesli zaczniemy bawić się w zmiany w puszce.
A swoją drogą to jeśli komuś chce się poczytać instrukcje i zastanawia się co i po co to nie jest źle, gorzej jak ktoś na zielone ustawi i marudzi że małpa ładniejsze zdjęcia robiła. Ja sam po kilkunastu latach na nowo odkrywam lustro i też staję czasem przed "dziwnymi pytaniami/problemami"
wasilewk
16-06-2011, 16:47
Witam!
...Chodzi mi o dalmierz w NIKONIE D3100 nigdzie w instrukcji nie jest napisane jak się nim posługiwać, jak odczytać wartości które on wyświetla, sa to kreseczki na plusie lub na minusie co oznacza taka jedna kreska na plusie lub 3 na minusie?
...
Hej !
Nie denerwuj się !
Reakcja niektórych forumowiczów wynika z tego, że często zdarzają się tacy pytający, którzy uważają, że Forum jest po to, by uzyskać natychmiastową odpowiedź bez osobistego angażowania się w temat. Toteż ludzie, którzy czasami tygodniami dochodzili do odpowiedzi na nurtujące problemy zadają sobie wewnętrznie pytanie:"A skąd on się urwał ?"
Zapytałeś o dalmierz... ...hmmm...
W fotografii dalmierz (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e1/Optical_rangefinder.png) posiadały przeważnie dawniejsze aparaty, ale i obecne:
źródło (http://www.fotopolis.pl/obrazki/leicaM9ukos.jpg)
Jest to urządzenie pomagające ustawiać ostrość - obecnie w lustrzankach są układy elektroniczne, które ustawiają ostrość automatycznie.
Jako, że aparaty z dalmierzem są klasykami uwielbianymi przez wielu fotografów (nawet amatorów), to w odróżnieniu od obecnego pędu elektronicznego "wszystko w jednym", są troszkę kapryśne w użytkowaniu - ale za to nie wymagają lustra przy ręcznym ustawianiu ostrości.
Twój aparat potrafi ustawiać ostrość automatycznie - pomaga mu w tym układ AF (Auto Focus). Można też ustawiać ostrość ręcznie (kręcąc pierścieniem na obiektywie) i obserwować wynik w wizjerze (drabinka oraz fotografowany przedmiot).
Nic się nie poradzi na to, że jakiś oszołom niezbyt właściwie przetłumaczył instrukcję obsługi.
W zasadzie zabawa w ręczne ustawianie ostrości i jej korygowanie za pomocą samej drabinki - to taka sztuka dla sztuki. Nijak nie można powiązać metrów czy centymetrów z ilością kresek na drabince wizjera. W lustrzankach wykorzystuje się ten sposób ustawiania ostrości przy obiektywach manualnych, które nie mają silnika lub śrubokręta.
Pzdr.
Art Erie
16-06-2011, 17:33
Nie o to mi chodziło by pokazać że [...]
Dobrze Cię zrozumiałem i odniosłem się do tego w ostatnim wersie; reszta to OT :)
w sumie mógłbym mieć to to ze zdjecia powyżej... nawet pomeczyłbym się z dalmierzem :p
marekwwwww
16-06-2011, 18:49
nikon d 3100 to body dla przedewszystkim dla amatora bawiłem sie nim troche, ma bardzo fajne oprogramowanie (jeden z trybow)ktore wrecz prowadzi za reke w zrobieniu poprawnego zdjecia ,pokazuje rownierz graficznie zamykanie i otwieranie przysłony
prosto mowiąc samouczek w aparacie
adrian8308
16-06-2011, 18:57
Panie marecky i krzysiozboj Instrukcja dołączona do D3100 ma 69 stron tak że nie mam możliwości otworzyć ja na 77 stronie. Nie rozumiem was przecież tłumacze jak krowie na rowie ze w instrukcji nie ma nic na ten temat. To teraz pochwalcie sie skąd to wytrzasnęliście?
Wszystkiego się dowiedziałem dalsza rozmowa to OT
Dzięki wasilewk
krzysiozboj
16-06-2011, 19:25
Panie marecky i krzysiozboj Instrukcja dołączona do D3100 ma 69 stron tak że nie mam możliwości otworzyć ja na 77 stronie. Nie rozumiem was przecież tłumacze jak krowie na rowie ze w instrukcji nie ma nic na ten temat. To teraz pochwalcie sie skąd to wytrzasnęliście?
Dzięki wasilewk
pdf na płytce
- Witam - podłączę się do wątku. Jeśli robimy zdjęcie bez lampy to wszystko ok - ustawiamy pokrętłem wskaźnik ekspozycji na zero i pasuje. Czy tak samo działa wskaźnik ekspozycji jeśli chcemy skorzystać z wbudowanej lampy błyskowej? Pomimo tego że skorzystamy z lampy też należy ustawić wskaźnik ekspozycji na 0 (zero). Pozdrawiam Marek
hijax_pl
16-12-2011, 14:33
Czy tak samo działa wskaźnik ekspozycji jeśli chcemy skorzystać z wbudowanej lampy błyskowej? Tak - wskaźnik ekspozycji pokazuje wynik pomiarów światła zastanego.
Pomimo tego że skorzystamy z lampy też należy ustawić wskaźnik ekspozycji na 0 (zero). A to już zależy od efektów jakie chcesz uzyskać. Mówisz o lampie wbudowanej?
P.S.
Załóż sobie nowy temat, żeby nie mieszać wątków..
No nie do końca, w momencie gdy otwierasz lampe ustawia sie stały czas synchronizacji 1/60 (lub jak sobie ustawisz) a drabinka w ciemnościach zawsze będzie pokazywać niedoświetlenie (działa tak samo z zamkniętą jak i otwartą lampą).
- Pomimo tego że skorzystamy z lampy też należy ustawić wskaźnik ekspozycji na 0 (zero). Jeśli pracujesz w manualu, ustawisz na 0, to masz poprawną ekspozycję światła zastanego. Dodanie błysku spowoduje (prawdopodobnie) prześwietlenie (zależy od siły błysku)
Przepraszam już przeniosłem wątek i oczywiście proszę o poradę - jeśli można proszę to mi wytłumaczyć - mam nadzieję że się komuś uda :-) Pozdrawiam Marek
Dzięki wasilewk
Pełna instrukcja do d3100 ma 207 stron, o dalmierzu napisali na str 144.
Witam. To również mój pierwszy post na forum i masz rację, że w instrukcj nic nie piszą o funkcji "dalmierza" a w internecie znalazłem na ten temat tylko kilka idiotyzmów, których nie będę cytował. Użytkownikiem Nikona 3100 z obiektywem 18-105 VR DX jestem od niedawna (ostatnio użytkowałem Kodaka EasyShare Z1012 IS) ale metodą poznawania możliwości tego aparatu doszedłem do tego jak wykorzystać funkcję "dalmierza" Otóż w moim aparacie funkcja ta działa bardzo dobrze w "manualu" lecz wyłącznie przy ustawieniu przesłony o wartości 5,3 i powyżej !!! (Ustaw przełącznik w obiektywie w pozycje "M" (w pozycji "A" zawsze będzie skala od środka po obu stronach wskaźnika maksymalnie zapełniona kreskami i równa) - w MENU aparatu ustaw: "Tryb wyboru pola ostr." "wizjer" - "Pojedyńcze pole AF" zatwierdź "OK" Po ustawieniu przesłony powyżej 5,3 ręcznie poprzez pokręcanie obiektywem (nastąpi "zbliżenie" fotografowanego obiektu) naciśnij spust migawki do połowy, świetlny punkt oznaczony kropką pomiaru "pojedyńczego pola AF" naprowadź na fotografowany obiekt, i następnie po ukazaniu się skali ostrości (w dolnej części wyświetlacza) ustaw pokrętłem ręcznej regulacji "ostrości obiektywu" ostrość fotografowanego obiektu. Jeśli pukt środkowy będą obejmowały dwie kreski, wtedy możesz mieć całkowitą pewność, że namierzony obiekt jest w 100% ostry. Pojawienie się większej ilości kresek po lewej stronie od środka skali to ostrość ustawiona przed obiektem a po prawej stronie - za nim.
Witam. To również mój pierwszy post na forum i masz rację, że w instrukcj nic nie piszą o funkcji "dalmierza"
Nie wiem z jakiej instrukcji korzystasz, pobierz ze strony Nikona wersje PDF i przeczytaj dokładnie, znajdziesz tam na pewno informację o dalmierzu.