Zobacz pełną wersję : d3s ostrość zdjęć i wyostrzanie w NX2
milczek77
16-06-2011, 07:45
Jestem świeżym użytkownikiem d3s i zauważyłem, że zdjęcia z D3s bez obróbki są ostrzejsze niż z d700 (nie chodzi mi o AF a o ostrość związaną z wyostrzeniem :-)) zauważyłem, ze szybciej i łatwiej można je prze ostrzyć w NX2 w porównaniu z plikami z d700, też tak macie też trzeba inaczej je poddawać ostrzeniu w programach niż pliki wykonane w podobnych warunkach przez d700?
Pytam tak z ciekawości :-)
Sapphiron
16-06-2011, 07:50
biorąc pod uwagę że to są dwie różne klasy aparatów i dwie różne technologie (dzieli je niestety jakiś czas) to jest to normalne...
Ciesz się że nie masz d3x bo wtedy byś zbierał szczenę za każdym razem jak byś oglądał foty (ofkors jeśli chodzi o ostrość i odwzorowanie szczegółów) :)
a może w puszkach masz ustawione różne poziomy ostrzenia?
milczek77
16-06-2011, 10:08
w puszkach jest ustawione na 2, tak samo. Po prostu zdziwiłem, że przy obróbce w NX2 muszę podchodzić ostrożniej do wyostrzenia.
MariuszJ
16-06-2011, 10:38
D3s nie ma przypadkiem słabszego filtra AA?
milczek77
16-06-2011, 10:59
tak gdzieś na forum czytałem. Generalnie tylko spytałem z ciekawości.
Quakerek
16-06-2011, 11:37
To chyba sytuacja związana z .jpg tak,bo takiej różnicy pewnie nie uświadczymy z .raw ?
Pawel Pawlak
16-06-2011, 11:57
Zdjęcia z D3s są z pewnościąinaczej przetwarzane przez aparat (przed zapisaem do RAW), a poza tym ten aparat ma najwyraźniej słabszy filtr AA niż D700 i d3. Zaobserwowałem to juz na pierwszyshc samplach porównawczych po premierze D3s. Kilkakrotnie obrabiałem zdjęcia z d3s i te pliki inne - mają drobniejsze ziarno, dokładniej zarejestrowane drobne detale i mniej tracą na detalach wraz ze wzrostem iso. Dowodem na inne filtry A, inne przetwarzanie moga być testy obiektywów z DXOMARK (http://dxomark.com/index.php/Lens-with-Camera/Compare/Compare-lenses/(lens1)/261/(lens2)/261/(onglet)/0/(brand)/Nikkor/(brand2)/Nikkor). Np afs105VR z d700 - 49pl/mm, z d3s 53pl/mm.
biorąc pod uwagę że to są dwie różne klasy aparatów i dwie różne technologie (dzieli je niestety jakiś czas) to jest to normalne...No nie bardzo. To zależy od użytych filtrów AA. To nie jest tak, że nowsze aparaty mają zawsze słabsze filtry. Ten typ tak ma i już :)
milczek77
16-06-2011, 14:01
No nie bardzo. To zależy od użytych filtrów AA. To nie jest tak, że nowsze aparaty mają zawsze słabsze filtry. Ten typ tak ma i już
Masz racje zapewne od filtrów to zależy, tak przynajmniej doczytałem. Co by nie było obrabiać trzeba RAW inaczej nieco niz z d700 przynajmniej jeżeli chodzi o ostrzenie :-)
Sapphiron
16-06-2011, 15:39
No nie bardzo. To zależy od użytych filtrów AA. To nie jest tak, że nowsze aparaty mają zawsze słabsze filtry. Ten typ tak ma i już :)
No cóż, człowiek się cały czas uczy ;)
To by też tłumaczyło dlaczego d70s miał sporo lepsza ostrość niż S5 ale miał też spooro wiekszy problem z morą...
A nie macie wrazenia ze z d3s-a latwiej sie obrabia zdjecia wyciaga skore itd?
Sapphiron
16-06-2011, 22:03
nie...
Zwłaszcza w kwestii WB - przy poprzednikach z reguły na starcie było nie teges, teraz często się podoba,
no i więcej można ciągnąć z cieni.