Zobacz pełną wersję : sb 900 a lampy canona
Witam wszystkich!
Czy istnieje możliwość synchro bezprzewodowej lampy nikona sb900 z lampą canona 420ex. Dzięki za podpowiedź
Istnieje - lampa SB-900 posiada tryb SU-4 (chyb tak to się zwie) czyli zwykłą foto-celę reagującą na pierwszy błysk.
Wszystko zadziała jeśli błyśniesz Canonem ustawionym manualnie.
Istnieje - lampa SB-900 posiada tryb SU-4 (chyb tak to się zwie) czyli zwykłą foto-celę reagującą na pierwszy błysk.
Wszystko zadziała jeśli błyśniesz Canonem ustawionym manualnie.
A czemu musi być ustawiony na manual ? Skoro SB ma foto-celę to chyba jej jest obojętnie na jaki błysk reaguje.
Pomyśl. Albo odpal lampę w TTL i przypatrz się co się dzieje z fleszem. Jeśli niczego nie zobaczysz zaskakującego to przystaw do palnika język i odpal może wtedy poczujesz.
Tom_Killer
16-06-2011, 11:37
a nie wystarczy w puszcze na kanale do sb-900 zmniejszyć powera ? przynajmnije ja tak mogę
Witam wszystkich!
Czy istnieje możliwość synchro bezprzewodowej lampy nikona sb900 z lampą canona 420ex. Dzięki za podpowiedź
Autor wyraźnie napisał nikon z canonem, a nie odwrotnie. Dla mnie to oznacza, że 900 jest "tą drugą". Czyli to ona musi zareagować na koleżankę 420.
Autor tak wyrypiście opisał wszystko, że aż chce się odpisać. Z założenia wychodzę, że 420 jest na aparacie - nieważne jakim - możliwe że na Canonie PowerShot G11.
Inaczej owszem lampa SB-900 odpali się gdy wyzwoli ją 420 działająca w TTL. Tyle, że zareagowała by na pierwszy pomiarowy błysk. W takim razie po co SB-900 skoro nie będzie brała udziału w ekspozycji.
Lampa 420 nie będzie działać w TTL jeśl będzie siedzieć na Nikonie. Można ja odpalić ale tylko po manualu.
Zakup dwóch odbiorników i jednego nadajnika i odpalisz nawet lampę w kuchni