Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Krajobraz z niewystemplowanym księżycem
http://wpk.eltrakon.pl/L1010346%20Krajobraz%20z%20niewystemplowanym%20ksi ezycem.jpg
źródło (http://wpk.eltrakon.pl/L1010346%20Krajobraz%20z%20niewystemplowanym%20ksi ezycem.jpg)
jurek1906
16-06-2011, 08:53
Jakie tam są tereny do fotografowania, bajka :).Tym razem uznam ta fotografię za delikatną prowokację :).
krokus66
16-06-2011, 15:09
Widzę, że w swym zdjęciu znów zawarłeś głębszą myśl, która jak zawsze jest trochę ukryta, nie narzuca się nachalnie a wręcz zmusza do odrobiny samodzielnego myślenia, analizowania i wyciągania wniosków. Po pewnym czasie jak zwykle pozostają refleksje dotyczące zmienności bytu i chaosu wszechobecnego w obecnym doczesnym życiu.
Obserwując dłuższy czas Twoje prace widzę, że tym razem świadomie odstąpiłeś od przetworzenia swoich wizji w nastrojowe, romantyczne, jakże często bajkowe i poetyckie obrazy, które nierzadko wzbudzały tak silne reakcje, emocje i dyskusje. Przekonany jestem, że wpkx świadomie i celowo przedstawił do obejrzenia swoje zdjęcie nie przetworzone, naturalne i surowe wręcz w swej prostocie. Przesłanie tego zdjęcia niewątpliwie zyskuje w tym przypadku a oszczędność użytych środków jedynie wzmacnia autentyzm, realizm i siłę przekazu.
Cóż takiego widzimy na tym zdjęciu? Wąska droga asfaltowa niezdarnie przebiega ukosem przez duży obszar łąk i nieużytków. Gdzieniegdzie występujące drzewa i krzaki oraz widniejące w oddali niewyraźne obrzeża domostw jedynie podkreślają wszechobecną nicość. Cały rozległy teren jest nizinny, płaski i nieciekawy, powiem wręcz niewyobrażalnie nudny. Na tak dużej przestrzeni nie ma ani jednej sarny, dzika, wiewiórki czy nawet zająca. Nie ma nawet ptaszka żadnego, wielka cisza i bezruch, tak jakby wszystko wymarło. Zapadający zmierzch podkreśla bylejakość krajobrazu a całkowity brak światła pogłębia jego szarość i nijakość. Aż dziw, że Autor pokusił się aby coś takiego sfotografować i pokazać. To są jednak tylko pozory, którym na pewno nie ulegnie ktoś, kto bliżej zna wpkx.
Po lewej stronie w mocnym punkcie zdjęcia jest duża czerwona tablica z napisem: OBSZAR NATURA 2000. DOLINA NIDY. Tu jest zasadnicza myśl, którą Autor przekazuje. Program Natura 2000 chroniąc takie beznadziejne krajobrazy jak załączone zdjęcie, wstrzymuje i blokuje industrializację naszego kraju, tj. budowę nowych linii kolejowych, dróg, autostrad, obwodnic miast (m.in. Augustowa) i wiele, wiele innych inwestycji niezbędnych i wręcz koniecznych dla rozwoju naszego kraju. Ekoobłudnicy i ekoterroryści za nic mają człowieka, jego codzienne potrzeby i zdrowie, sabotują niezmiernie ważne i żywotne inwestycje wskutek czego miliardy euro dotacji z Unii Europejskiej przepadają. Dystans między Polską a rozwiniętymi krajami zachodnimi jeszcze bardziej zwiększa się a nasz kraj coraz bardziej staje się skansenem.
Na przedstawionym zdjęciu przez wpkx nawet niebo w pełni utożsamia się z Artystą. Ani jednej chmurki, gwiazdki, niczego, a księżyc z wyraźnym smutkiem i zatroskaniem spogląda w dół.
To wszystko na prezentowanym zdjęciu powiedział wpkx posługując sie oszczędnie nader prostymi środkami wyrazu. Nie wiem czy w tych kilku zdaniach udało mi się w pełni przekazać myśl zawartą w obrazie "Krajobraz z niewystęplowanym księżycem." Sądzę, że meritum przekazu odczytałem, natomiast o jego głębi, aktualności i żywotnej potrzebie powszechnej dyskusji można a nawet należy jeszcze wiele napisać.
Wiem, że tematu zdjęcia nie wyczerpałem, mam tego świadomość. Mam jednak cichą nadzieję, że pomogą mi inni oglądający.
Wpkx czyli dla najbliższych i przyjaciół Wojtek - mam nieśmiałą nadzieję, że mogę się do Ciebie tak zwracać - lubi jak każdy niepokorny Artysta prowokować, ale te prowokacje mają aspekt pozytywny, zmuszają widza do myślenia, refleksji a nawet zadumy. Przyznaję, że prace Wojtka nie są łatwe, często intrygujące, bywa nawet że irytujące, ale na pewno są nietuzinkowe i niebanalne. Niosą często jakże ważne i aktualne przesłania dotyczące naszych trudnych i często niezrozumiałych czasów, pełne chaosu, zakłamania i wszechobecnej obłudy, niestety nie zawsze są zrozumiałe przez współczesnych.
Pozdrawiam
Krzysztof
Bardzo dobra analiza utworu. Krokus dostajesz ocenę pozytywną. :-)
Skojarzenie z powyższą analizą (cytat z innego forum):
PTASZEK SOBIE FRUNIE Z DALA,
W GÓRZE SŁOŃCE ZAPIERDALA,
ŻABA DUPĘ W WODZIE MOCZY,
QRWA ! CO ZA DZIEŃ UROCZY !!!
Analiza:
Wiersz jednozwrotkowy, czterowersowy z rymem sylabowym, z równomiernie
rozłożonym akcentem.
Podmiot liryczny wyraża swoje głębokie zadowolenie z otaczającego go świata,
przepełnia go kwitnący stoicyzm i szczęście, które człowiekowi żyjącemu we
współczesnym zamęcie, może dać tylko otaczająca przyroda.
Dla podmiotu lirycznego nawet zanurzona w błękicie wody dupa żaby jest
pretekstem do euforii.
Zapierdalające inne stworzenia sugerują wczesne lato, kiedy świat zwierzęcy
obudził się z otchłani zimy.
Puenta liryki jest jednoznaczna i łatwo odczytywalna.
Ja liryczne personifikuje słońce. W słowie "zapierdala" oddaje szybkość i
złożoność ruchu słońca, które przecież nie jest istotą ludzką i nie może
"zapierdalać" senso stricte.
Uwagę zwraca użycie wulgaryzmów, których znajomość świadczy o ludowych
korzeniach poety i głębokiej więzi ze społeczeństwem.
W moim rozumieniu autor chciał się tym utworem odwdzięczyć środowisku, z
którego wyrósł, za poświęcenie i trud włożony w zapewnienie mu należytego
wykształcenia.
Szkoda, że tak mało w dzisiejszej poezji wierszy o tak pogodnym nastroju!
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Świetne analizy :)
I to by bylo na TYLE !!!
Art Erie
16-06-2011, 19:42
To ja poproszę jeszcze o małą paralelę http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=183057
I tu taj należałoby ze słowa "analiza" pozostawić pierwsze 4 litery tego słowa i umieścić pod zdjęciem :D
:wpkx, znowu szaleje :lol: i dobrze, i dobrze
krokus66
16-06-2011, 20:09
Bardzo dobra analiza utworu. Krokus dostajesz ocenę pozytywną. :-)
To była analiza zdjęcia, nie utworu.
Sądzę, iż zgodzicie się ze mną, że analiza była przeprowadzona w sposób zrozumiały i sensowny, cały czas spójna i konsekwentnie prowadziła do logicznej puenty na końcu. Na zakończenie była krótka ocena twórczości Autora oraz refleksja natury ogólnej.
Miałem dużą ochotę napisać dużo więcej ale pracuję do 15.00 i w efekcie i tak spóźniłem się na spotkanie z żoną.
Krokusie czyżbyś nie uważał, że zdjęcie to też utwór i to czasem artystyczny?
krokus66
16-06-2011, 20:39
W szerszym ujęciu na pewno tak.