Zobacz pełną wersję : Z Canona na Nikona
nieludzki
15-06-2011, 14:34
Witam. Fotografuję od około 15 lat - zawsze Canonem. Nikona trzymałem w łapkach (chyba d60) przez kilka minut.
Obecnie posiadam dwa body (CROP i FF) oraz szklarnię w ilości około 8 obiektywów, dwie lampy systemowe i takie tam.
Fotografuje głównie widoczki, portrety, ptaszki oraz śluby. No i z tego ostatniego zawodowego zajęcia (śluby ) chcę/muszę zrezygnować co pociągnie za sobą sprzedaż Canona 5D MkII. Wpadło mi do głowy że może by pójść dalej i wyprzedać cały system C.
Więc tu się rodzi pytanie - jakie body pod CROP'a i jakie szkiełka by zaspokoić się w kwestii widoczków, ptaszków i okazjonalnych portretów. Kasa jaką mogę przeznaczyć na ten cel to 10-12 tyś przy czym raczej wolę kupić sprzęt używany i w przypadku body jakieś słabsze by większość funduszy przeznaczyć na obiektywy. w Canonie najdłuższy obiektyw jaki posiadam to 400/5.6, najkrótszy 15-30 Sigma.
A - dodam że w systemie Nikona jestem zielony.
Bez sensu - sprzedaj piątkę i kup sobie lepszy canonowski crop np 7d - po kij sprzedawać cały canonowski syf i w to miejsce kupować nikonowski syf?
marszull
15-06-2011, 16:50
pomysl bez sensu
na takiej wyprzedazy/kupnie zawsze sie traci (finansowo)
zrob tak jak radzi tomitom
Tomek Konopka
15-06-2011, 16:52
3-ci co gada tak samo :)
Kundzior
15-06-2011, 17:01
4-ty popierający przedmówców.
A ja bym w ogóle nie sprzedawał 5-tki. Do widoczków będzie super, do portretu też, a do ptaszków to se sam "kropniesz" ;). Co najwyżej zrobiłbym przegląd szklarni i posprzedawał to co uznasz za zbędne.
A jak już się uprzesz na sprzedaż to też pozostałbym przy C 7d
Jeszcze raz ja :)
Całkiem nie na tema. Dlatego nie linczujcie. To takie moje przemyślenie co by było gdybym...nie zarabiał na fotografii to bym z chęcią kupił Sony A850/900.
Endriu129
15-06-2011, 17:46
Raczej nie widzę sensu robienia jakichś zmian chyba, że dla samej zmiany jako takiej. Masz sprzęt o jakim nie jeden z nas marzy. Piszesz, że w canonie masz jeszcze body niepełno klatkowe. Jaki to jest model?
Napisz jeszcze jakie masz pozostałe szkła.
po co sprzedawać tak wspaniałą puszkę jak C5DmkII?
Dlaczemu? Bo to puszka tylko do ślubuff!
nieludzki
15-06-2011, 18:23
5D w zasadzie tylko do ślubów używałem. Kiedyś jeszcze zabierałem w Bieszczady dla krajobrazów, ale to strasznie wielki i ciężki kloc. Na ptaszki brakuje w niej CROPA i jednak szybkiego AF. Drugie body to leciwy 400D.
Szkiełka to Sigma 15-30 3.4-4.5
Canon 50 1,4
Canon 85 1,8
Canon 70-200 4
Canon 400 5,6
Tamron 28-75 2,8
Tamron 75-300 4-5,6 USD VC
Jeśli bym został w Canonie to bym kupił 50D używanego zamiast 5D MkII .
Zwyczajnie po zaprzestaniu ślubów 5 będzie tylko marnowała się u mnie i traciła na wartości.
Endriu129
15-06-2011, 19:47
Jeżeli 5D mk II to według Ciebie straszny kloc to nie łudź się zbytnio, że zmieniając na 50 D coś w tej materii poprawisz. Niestety to są niewiele różniące się wielkością i wagą aparaty. Chyba, że zejdziesz na coś z poziomu np. 600D. Wtedy odczujesz różnicę, ale to wiesz bo masz 400D.
W Nikonie z kolei jest coś pomiędzy Canonowskim 5D a 50D jeżeli chodzi o gabaryty, a jest to model D7000.
Ale ja w dalszym ciągu będę odwodził Cię od zmiany systemu choćby z uwagi na posiadane przez Ciebie niezłe szkła.
Szczególnie jeżeli chodzi o ptaszki.
MariuszJ
15-06-2011, 20:01
5d nadaje się do ślubów jak brzytwa na szczoteczkę do zębów.
Za to widoczkach, portretach, zwłaszcza martwej naturze ;) nie znajdziesz nic lepszego w tej cenie. Szkieł masz aż za dużo, w życiu bym się tego nie pozbywał.
Dołączam się do tych, dla których cały ten pomysł jest postawiony na głowie i kompletnie nie widzę zysków w jakiejkolwiek zmianie systemowej.
zmień tylko puszkę i cykaj fotki.
ja tez bym 5 zostawil. fajny korpus...
a ja znam wiele osób, które wymieniły canona na nikona i są zadowolone ;-)
MariuszJ
15-06-2011, 22:33
Ja lubię zmieniać i mam z tego frajdę. Ale uczciwość nakazuje mi nie wskazywać wyimaginowanych zysków innym.
50d jest niewiele mniejszym klockiem od 5d. Czy taki D90 przekracza swoją poręcznością jakąś magiczną granicę? Moim zdaniem - nie, szczególnie po przykręceniu porządnego szkła.
Może zrób jakieś ruchy minimalizujące, które wrócą Ci radość z niekotleciarskiego fotografowania? Sprzedaj to całe szklane badziewie, zostaw sobie 5d z 50-tką, dokup kompakt. Jak masz parcie na zmiany, niech to będą zmiany realne a nie zamiana jednego logo na inne.
4-ty popierający przedmówców.
n-ty popierąjcy przedmówców. Zmiana systemu nie ma sensu.
do ptaszków nikon nie ma ciemnej 400-tki
kup jakiś fajny korpus DX i to tyle. 60D, 50D.
a ja znam wiele osób, które wymieniły canona na nikona i są zadowolone ;-)
ja znam wiele, ktore zamienily Komode na Atarynke, Intela na AMD, ...
tylko co z tego wynika... ?
Pawel Pawlak
16-06-2011, 14:07
Także uważam że zmiana systemu jest w tym przypadku bez sensu. Jeśłi chcesz ptaszki focić, zamień FF na 7D, 50D albo nawet 40D i rób zdjęcia korzystając z jakości optycznej i poręczności 400/5.6 Przejście na nikona będzie drożesz a efekty bardziej będą zależały od Ciebie niż od sprzętu.
edit:
Mimo że Nikon jest oczywiście najlepszym systemem ;)
edit:
Mimo że Nikon jest oczywiście najlepszym systemem ;)
Sprostowanie - tuż po Pentax'e
nieludzki
16-06-2011, 15:48
Pierwszy krok poczyniony - 5D poszedł mam nadzieje w dobre ręce. Zrobię jeszcze przeczesanie w szklarni i pchnę jedna błyskotkę systemową i tego 400D. Kupię używkę 50D, namiot na zasiadki i jakieś wdzianko maskujące, za miesiąc jadę na 3 tygodnie w Bieszczady (pić piwo, focić wschody i zachody z połonin, ptaszki i inne dzikie czworonogi, łazić strumyczkami i moczyć nogi w lodowatej wodzi spoglądając w chmury :)).
Co do innych systemów to mam stale poza domem przy sobie kieszonkowy Sony NEX-5 z naleśnikiem, a po szafach pałętają się Druch, Ami, Zenit, Start 66 :). Systemu faktycznie nie zmienię bo oprócz body , szkieł i lamp mam kilka toreb innego sprzętu czasami dedykowanego dla EOS.
pozdrawiam
Endriu129
16-06-2011, 20:04
No i tak trzymaj. Najważniejsze to robić zdjęcia.
Kundzior
17-06-2011, 00:47
Bardzo dobra decyzja moim zdaniem.
Życzę udanych kadrów i oczywiście pokaż coś.
Motorniczy
17-06-2011, 03:25
ja znam wiele, ktore zamienily Komode na Atarynke, Intela na AMD, ...
tylko co z tego wynika... ?
No !
Łomatko. 5D czy 5DmkII się nie nadaje. Co się zatem nadaje? Zapewne nic. Proponuję zweryfikować swoje umiejętności, skoro niektórym takie puszki przeszkadzają w robieniu zdjęć.
ja bym wziął bardziej 7d niż 50d. siódemka jest po prostu fajniejsza, droższa, ale na niemalże resztę życia starczy
Łomatko. 5D czy 5DmkII się nie nadaje. Co się zatem nadaje? Zapewne nic. Proponuję zweryfikować swoje umiejętności, skoro niektórym takie puszki przeszkadzają w robieniu zdjęć.
miałem to samo napisać..
skoro już sprzedałeś to kup sobie (do ptaków) najlepiej 7d i do tego telekonwerter kenko1.4 - styki zakleisz to jak będzie trochę światła to nawet AF będzie działać
wydaję mi się że nie tylko do ślubów... W sumie słabo się nadaje do ślubów bo ma kiepski autofocus... gorszy niż w jakimś 40 czy 50D... do ślubów to są 1D i 1Ds... 5DmarkII to nadaje się do spokojnych rzeczy bez dynamiki.... studio, plener, widoczki,
Pawel Pawlak
22-06-2011, 11:40
Ja tam do miłośników canona nie należę;), ale z tym nienadawaniem się 5d/5d2 do ślubów to chyba żarcik taki, co ??
wydaję mi się że nie tylko do ślubów... W sumie słabo się nadaje do ślubów bo ma kiepski autofocus... gorszy niż w jakimś 40 czy 50D... do ślubów to są 1D i 1Ds... 5DmarkII to nadaje się do spokojnych rzeczy bez dynamiki.... studio, plener, widoczki,
dobrze, ze mi tego wczesniej nie powiedziales... bo nie wiedzac tego polazlem klepac 5D do kotleta i, o zgrozo, wyszlo cos z tego. ba! powiem wiecej, Tamrona 28-75 mialem zapietego...
teraz juz bede wiedzial i na przyszlosc nie zgodze sie na takie wyfociny. nie zebym planowal kotleciarstwo, bo mnie totalnie mierzi ta dzialka, ale teraz bede dodatkowo wiedzial, ze nie ma z tego prawa nic wyjsc...
pzdr :mrgreen:
MariuszJ
22-06-2011, 13:52
Oczywiście że wyjdzie.
Pytanie tylko po co do roboty, w której potrzebna jest niezawodność mierzona liczbą odrzutów i możliwość wyciągnięcia z tych odrzutów jeszcze czegoś wybierać akurat tę puszkę, a rezygnować z niej właśnie wtedy, gdy jej nowa aplikacja jest dla niej wręcz IDEALNA (może poza tymi "ptokami")? Dla mnie to jest postawione na głowie.